10 vannskader hver time i 2018

 
10 vannskader hver time i 2018Nybygg hvor elementer er ferdig montert. Herfra må alt gjøres riktig for å unngå skader i ferdig bygning, skriver Sintef (Foto: Mycoteam).
I gjennomsnitt ble det hver time i 2018 meldt inn mer enn 10 vannskader, og utbetalt over en halv million kroner i erstatning - hver time! Spørsmålet er hvordan disse pengene blir brukt og på Nasjonalt fuktseminar 2020 blir forebygging og utbedring tema melder Sintef.

av Therese A. Bolin

– Det er på tide med en diskusjon om hvilke standarder og metoder som bør brukes for sikker og kostnadseffektiv skadeutbedring, og hvordan vi kan bevege oss fra "bør brukes" til "blir brukt", sier Sintef-forsker Sverre B. Holøs.

Antall innmeldte skader i 2018 var på 90 000 totalt. I 2017 var det 79 000 totalt. Tallene er fra Finans Norge sin vannskadestatistikk som heter VASK.

Totalbeløpet utbetalt i 2018 er på 4,5 milliarder kroner.

Riktig utbedring av vannskader hjelper lite på en bygning som har innebygde fuktskader allerede ved overlevering, og seniorforsker Sverre B. Holøs i Sintef sier at dette vil bli tema på seminaret.

Gjennomsnittlig utbetaling per skade er basert på en aritmetisk middelverdi- og ikke mediantallet – det midterste – fordi den utregningen er mye mer krevende, sier forskeren. Stort sett ikke er det ikke her regnet med naturskade, som flom, i statistikken, fordi det dekkes gjennom naturskadepoolen.

– Vi ser på generelle tiltak for fuktsikring under bygging, og går i dybden på noen spesielt krevende momenter som fuktsikring i forbindelse med radonsikring og fundamentering av modulbygg, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam i pressemeldingen fra Sintef.

Seminaret holdes på Meet Ullevaal i Oslo, onsdag 18.mars. Arrangører er SINTEF og Mycoteam.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår