120 år og fortsatt meget oppegående

 
120 år og fortsatt meget oppegåendeBildet: I over 100 år har Pon (tidligere Pay & Brinck) levert produkter og tjenester til sine kunder, og er svært synlige under Vei og Anlegg med sin stand på 1400 kvadratmeter. Foto: Odd Borgestrand.
VEI OG ANLEGG 2022: Pon Equipment markerer 120 års jubileum under årets Vei og Anlegg på Lillestrøm. Dermed blir det en jubileumsfeiring sammen med minst 20.000 besøkende denne uka.

Av Odd Borgestrand

I over 100 år har Pon (tidligere Pay & Brinck) levert produkter og tjenester til sine kunder, og er svært synlige under Vei og Anlegg med sin stand på 1400 kvadratmeter.

- Pon Rental fyller dessuten 15 år i 2022 og er en viktig del av Pons løsninger til sine kunder, forteller markedssjef Heidi Østerlie til Byggfakta.

Pay & Brinck ble etablert 20.oktober i 1902 av Otto Pay og Fritz M. Brinck, da som et agenturfirma som opp gjennom årene solgte alt fra ryper til diverse landbruksprodukter som eksempelvis melkeseparatorer, ploger og harver. I tillegg solgte de to også strekkmetall, jernbaneskinner og betongblandere. Etterhvert gikk de over til å selge større produkter som dampdrevne Bucyrus-Erie, knusere, teglverksmaskiner fra Svedala, mobilkraner, boremaskiner, lokomotiv og trucker.   

Bildet:  Markedssjef Heidi Østerlie og servicesjef Kasper Møller i Pon Equipment markerer 120 års jubileum som en del av Vei og Anlegg-messa på Lillestrøm. Foto: Odd Borgestrand

 

Caterpillar kommer inn i bildet

- 26. august 1930 ble det skrevet agenturavtale med Caterpillar Tractor Company og i 1959 ble også Cat-motorer til båter en del av porteføljen. I 1968 blir selskapet en del av Dyno. I 2003 overtok det nederlandske selskapet, Geveke, Pay & Brinck og Pay & Brinck Motor. I 2003 kjøpes Geveke av det familieeide nederlandske selskapet, Pon, og Pay & Brinck-navnet ble dermed historie. Dermed fikk selskapet navnet Pon Equipment AS, slik det heter i dag, forteller markedssjefen videre. 

Pon Rental 

I 2007 ble utleieselskapet Pon Rental etablert som et ledd i planen om å være en løsningsleverandør. Siden har Pon Equipment utvidet servicetilbudene og servicedekningen. Sveis, lakk, spesialproduksjon og satsning på eget bruktsenter er noen av løsningene som kan nevnes. 11 avdelinger og et stadig økende antall feltmekanikere er et ledd i det å være tilgjengelig der kundene befinner seg. Med oppkjøpet av SITECH ble teknologi også et viktig satsningsområde i produktsatsningen til Pon. 

Grønt skifte

105 år etter at den første gravemaskinen, en dampdrevet Bucyrus type 18-B, ble solgt av Pay & Brinck, så Z-line dagens lys i 2018. Den batterielektriske 20-tonns graveren basert på en Cat 323F graver rullet ut av Pon Equipments eget verkstedet som et resultat av en idé som hadde utspring fra en ZERO miljøkonferanse Erik Sollerud deltok på. Fra idé til ferdig produkt gikk det 11 måneder. 

Operator’s Club 

- Som en del av jubileumsmarkeringen relanseres også den populære Operator’s Club i ny drakt, en klubb for alle Cat fans og førere ute i markedet. Operator’s Club har tidligere eksistert i en årrekke, men trengte på et tidspunkt en ny drakt og mer digital profil, forklarer markedssjef Heidi Østerlie og primus motor for førerklubben, Josefine Ruud
Den nye klubben vil ha en helt ny drakt og ha en mer digital profil. Medlemskapet koster nå 300 kroner ved innmelding, som gir medlemmene tilgang til en egen nettside for førere samt en eksklusiv gruppe på Facebook. 

Gulrot til nye medlemmer

- For virkelig å få fart på innmeldingene i klubben blir det på Vei og Anlegg loddet ut en Cat 301.8 (2-tonns minigraver) for gratis lån ut året blant alle som melder seg inn fra i dag og fram til rett før messa stenger kl 17 på lørdag 14. Mai. Maskinen blir fritt levert til fri benyttelse fram til den blir hentet i slutten av året. Vinneren blir annonsert på Pon sin stand under Vei og Anlegg lørdag 14. mai kl 17:00, samt i sosiale medier, men det er selvsagt kun de som kommer på messa som også kan delta i denne trekningen, understreker Josefine Ruud. 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave