150 meter høye vindkrafttårn i limtre

 
150 meter høye vindkrafttårn i limtreFor vindkrafttårn over 100 meter behøver man en større basediameter enn hva som kan transporteres på vanlig vei. Derfor vil det være veldig gunstig å ha tårn i moduler, og dette jobber derfor Moelven Töreboda i Sverige nå med å utvikle.
Vindkrafttårn som bygges i limtre, vil senke kostnadene og utslipp til miljøet vesentlig. Moelven Töreboda deltar derfor nå i et innovasjonsprosjekt, hvor målet er å utvikle et konsept for 150 meter høye vindkrafttårn i limtre.

Vindkraft blir generelt mer kostnadseffektivt jo større tårnene bygges. Problemet er at for tårn over 100 meter behøver man en større basediameter enn hva som kan transporteres på vanlig vei. Konvensjonelle ståltårn dels derfor i sylindriske transportenheter. For å kunne ha små basediameter på høye tårn kreves store mengder av stål, noe som gjør det svært kostnadsfullt å produsere og transportere når høyden øker.

Nå utvikler det svenske innovasjonsselskapet Modvion, i samarbeid med blant annet Moelven Töreboda, en løsning på dette dilemmaet. Modulære tårn som kan bygges i limtre vil senke kostnadene og utslipp til miljøet vesentlig. Dette skriver Moelven på sine nettsider.

− Med moduler kan tårnene stables inn i hverandre, noe som gjør at de tar betydelig mindre plass, og dermed er mye enklere og billigere å transportere. Materialvalget gjør at vi regner med at å konstruere 150 meter høye tårn vil føre til 30-40 prosent lavere kostnader sammenliknet med stål, sier Otto Lundman på Modvion i artikkelen.

Bærekraftig på alle måter

Vindkraftstårn i limtre blir ikke bare billigere og enklere å produsere og transportere, og derfor mer økonomisk holdbart, men de har også større bedre sosial profil.

 – Naturligvis skal vi bygge klimasmarte energiløsninger i et klimasmart material som limtre. Men vindkraftstorn i limtre har også en større legitimitet blant mennesker i de skogs- og landbrukslandskapet som de oftest plasseres, sier han.

I 2020 skal den første prototypen være klar

Nå pågår arbeidet med å bygge prototypen på Moelven Törebodas fabrikk, og i 2020 skal det første fullskala vindkrafttårnet i limtre være klart.

Prosjektet støttes finansielt av energimyndighetene. Det er også et samarbeid mellom Modvion, Moelven Töreboda, Pretec, Skellefteå kraft, Teknos, Iggesunds plast och målningsteknik, Polygon, Sioo, Cardolite, Nordtec, Rise och Chalmers.

(Kilde: Moelven)

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår