Aktuelt

3D-krav har gitt Dalux-suksess

Bildet: De to grunnleggerne av Dalux: Bent Dalgaard (t.v.) og Torben Dalgaard.

DANMARK: Som et av de første landene i verden satte Danmark i sin tid krav om 3D-modellering i alle større offentlige bygninger. Det har banet vei for Dalux sin suksess.

Av Bjørn Laberg

Dalux har oplevd eventyrlige 60 prosent vekst, hvert eneste år siden 2015 og flest nedlastinger av appen deres i Europa.

– En del av æren går til Danmark, sier brødrene Dalgaard, som står bak programvareselskapet Dalux.

Bakgrunnen er at Danmark for snart 10 år siden – som et av de første landene i verden – krevde 3D-modeller i alle større offentlige bygg. Dermed ble det perfekte vekstmiljøet for å starte et 3D-konstruksjonsprogramvareselskap skapt, og for brødrene betydde det at Bent Dalgaard kunne bruke sin doktorgrad fra DTU i sanntids datagrafikk for å utvikle programvaren, mens Torben Dalgaard tok seg av virksomheten. del av selskapet i kraft av sin utdannelse fra blant annet CBS og en fortid som leder i andre selskaper.

Utvidet målgruppen

De utviklet et verktøy som brukes til å heve kvalitetssikringen av bygg fra idé til byggedrift, og det har hjulpet byggebransjen til å gå bort fra de gamle papirprosedyrene. Først gikk de til byggeplassene, hvor entreprenører og håndverkere lett kunne se nytten av verktøyet. Deretter har brødrene kunnet utvide målgruppen til å favne både drift og utforming av bygg, hvor selskapet nå også er sterkt representert i Europa. Men Dalux har også vært litt forut for sin tid.

– Som de første i verden har vi hatt et augmented reality-produkt (AR) på markedet i tre år, hvor du får ‘røntgensyn’ ved å rette mobilen mot et bygg under oppføring og kan se en blanding av virkeligheten og 3D-tegninger fra ens plassering. Det er et marked som til tross for flere år med hype fortsatt er ungt, men i sterk vekst, sier Bent Dalgaard til dagensbyggeri.dk

Appen ble raskt den mest nedlastede bygge-appen i Norden, og i dag er det brukere i 150 land hvor Europa er mest representert.

Bærekraftige gevinster

En annen trend som Dalux rammer inn er bærekraft. For hvis Danmark skal nå klimamålene, spiller bygg en viktig rolle, fordi industrien står for ca 30 % av de totale CO2-utslippene. Her trekkes digitalisering frem av flere organisasjoner som det området hvor det er lettest å høste overskudd.

– Du får bedre kontroll på konstruksjonslogistikken og oppnår en høyere kvalitetskonstruksjon med enkel tilgang til presise 3D-modeller av konstruksjon. Du kan unngå mange dyre feil som krever ombygging, og det er en betydelig CO2-post i konstruksjonen, sier Bent Dalgaard og forteller at andre har prøvd 3D-modeller for Microsofts AR-briller ‘HoloLens’:

– Men løsningen vår har vist seg mer nyttig i praksis, ettersom konstruksjonstegninger kan sees fra en mobil i stedet for en spesialdesignet kostbar maskinvare.

Ingen planer om å gi seg

Bent Dalgaard forteller at brødrene gjennom oppveksten på gård kunne se faren drive jordbruk og være selvstendig, og at det derfra ligger i deres DNA å ha foten under eget bord. I tillegg har utenlandsopphold gitt dem begge en tro på at de kan bygge et selskap med globalt teknologisk lederskap innen bygg:

– Vi mangler fortsatt en liten håndfull markeder i Europa, men vi vil gjerne ha krysset dem i løpet av de neste 12 månedene.

Derfor – i motsetning til mange andre teknologiselskaper – er det ingen avslutningsplaner.

– Vi har ingen forpliktelser overfor noen investorer og vi har ingen planer om å selge. Det skal bli superspennende å kunne forme digitaliseringen av bygg internasjonalt de neste årene. Vi har bare så vidt startet, sier Torben Dalgaard avslutningsvis, som forventer 60 prosent vekst igjen neste år.

KILDE: Dagens Byggeri