- 5 milliarder til Husbanken gir ikke økt sysselsetting

 
- 5 milliarder til Husbanken gir ikke økt sysselsettingAdministrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger
Stortinget vedtok nylig å øke Husbankens lånerammer med kun 5 milliarder kroner. Fordelingen av midlene viser at økningen skal gå til startlån og boligsosiale tiltak, og ikke til å finansiere nye boliger.

- Dette bidrar ikke til sysselsetting i byggenæringen. Økningen til Husbanken bidrar derfor ikke til å holde hjulene i gang i boligmarkedet under koronakrisen, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, i en pressemelding.

- Vi er nå på vei inn i en krise hvor den klare målsetningen må være å opprettholde mest mulig boligproduksjon for å unngå masseoppsigelser og arbeidsløshet! Vi ser at boligsalget faller og kontrakter kanselleres. Bankene blir mer forsiktige og usikre kunder avventer boligkjøp. Ordrereservene tømmes, og landets boligbyggere vil etter hvert stå uten oppdrag. Sviktende boligsalg nå gjør at det blir helsvart senere på høsten og i 2021. Permitteringer og masseoppsigelser vil da være eneste løsning om ikke myndighetene allerede nå setter inn målrettede tiltak for å opprettholde boligsalget og framtidig boligbygging, sier Jæger.

- I tidligere nedgangstider har Husbanklån blitt brukt som effektivt virkemiddel for å sikre finansiering av nye boliger og opprettholde sysselsetting. Vi viser til at Husbanken reddet boligbransjen under bankkrisen på 90-tallet, og at Husbanken bidro til å opprettholde en viss boligproduksjon etter finanskrisen i 2008 da andre banker strupet utlånene. Som et særdeles viktig koronatiltak har Boligprodusentene derfor etterlyst økte lånerammer til Husbanken. Vi har bedt om 25 milliarder kroner ekstra. Dette kan finansiere nærmere 10 000 boliger og gi en sysselsettingseffekt på mer enn 30 000 årsverk, mener Jæger.

- Økte til lånerammer til Husbanken er «under streken» i budsjettsammenheng og ikke ordinær utgiftspost på statsbudsjettet. Lånene skal betales tilbake av boligkjøper, og all erfaring tilsier at misligholdet er lavt. Økte lånerammer til Husbanken er et særdeles billig koronatiltak for staten, og samtidig svært effektivt for å opprettholde sysselsetting i boligbransjen. Vi ber Stortinget og regjeringen sterkt om øke Husbankrammene for hindre masseoppsigelser i boligbransjen, sier han

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave