500.000 nordmenn har sjekket mappa si

 
500.000 nordmenn har sjekket mappa siBildet: På boligmappa.no knyttes offentlig tilgjengelig informasjon om boligen sammen med dokumentasjon fra kvalifiserte håndverkere.
Den digitale og automatiske Boligmappa blir stadig mer utbredt og tjenesten har nå passert en halv million registrerte brukere i Norge.

Det er godt nytt for de som er opptatt av å redusere svart arbeid i byggebransjen, og de som skal kjøpe og selge bolig.

- Dette representerer en milepæl for bygg- og anleggsbransjen i Norge, og er resultatet av et bransjeløft gjennom snart 10 år. Det er ganske unikt at ulike bransjer og konkurrerende virksomheter har klart å enes om en felles standard for hvordan håndverksarbeid skal registreres og lagres. Nå kommer det forbrukerne til gode, sier Eirik Vigeland, markeds- og kommunikasjonssjef i Boligmappa, i en pressemelding.

En halv million nordmenn har per i dag logget inn på tjenesten med BankID. Samtidig er det registrert over 1,5 millioner boligmapper, noe som betyr at ytterligere en million nordmenn har tilgang til digital informasjon om boligen sin. Boligmappa er et digitalt arkiv over arbeid utført i en bolig. Tjenesten er koblet til eiendomsregisteret, slik at den enkelte boligmappe og innholdet i den automatisk blir overført til ny eier ved et salg.

– Målet er at hele håndverkerbransjen skal ta i bruk systemet. Slik får boligeiere bedre og enklere oversikt og vi får en tryggere bolighandel, sier Vigeland.

I 2021 er omfattende endringer i avhendingsloven ventet å tre i kraft, som blant annet gjør at man ikke lenger kan selge boligen «som den er». I forbindelse med boligsalg vil feil som koster over 10 000 kroner automatisk bli selgers ansvar. Dette vil gjøre boligdokumentasjon enda viktigere.

Den digitale Boligmappa kan også få store konsekvenser for det svarte markedet. Høringsfristen gikk nylig ut for rapporten fra Byggkvalitetutvalget, som har mandat fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. I rapporten foreslår utvalget flere ganger å innføre en registreringsplikt i Boligmappa, som et tiltak for å redusere useriøse aktører og svart arbeid i byggebransjen. Utvalget foreslår registreringsplikt for ikke-søknadspliktige tiltak, som en mulig erstatning for «Godkjent for ansvarsrett»-ordningen og det foreslåtte seriøsitetsregistreret.

- Dette kan potensielt slå beina under store deler av det svarte markedet. Den ene effekten er at de useriøse bedriftene ikke får mulighet til å registrere arbeidet sitt, da det stilles seriøsitetskrav for å få tilgang til Boligmappa. Den andre effekten er at etterspørselen etter seriøse håndverksbedrifter vil øke, da ny boligsalgslov gir insentiver til å ha papirene i orden, sier Vigeland.

Om Boligmappa:

Boligmappa er boligens servicehefte. På boligmappa.no knyttes offentlig tilgjengelig informasjon om boligen sammen med dokumentasjon fra kvalifiserte håndverkere. Boligeier kan selv legge inn egne notater, bilder og kvitteringer, og til sammen skaper dette en komplett servicehistorikk over boligen.

Boligmappa er gratis og har trygg innlogging med BankID. Med over 1,5 millioner boligmapper, er Boligmappa Norges største portal for boligdokumentasjon. I tillegg til boligeiere og håndverkere benytter også eiendomsmeglere, bank, forsikring, takstmenn, kommuner og offentlige el-tilsyn Boligmappas tjenester. Største eier er Ambita AS, som er heleid av Nærings- og Fiskeridepartementet, i tillegg til Nelfo, Rørentreprenørene Norge og EFO.


 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår