82-årig gründer satser på modulbygg

 
82-årig gründer satser på modulbyggPer Knut Mølstad
Han er stillfaren, målbevisst, lett på foten og innovativ i hodet. Per Knut Mølstad er gründeren, forretningsmannen og produktutvikleren som ikke lar seg stanse, selv om han kunne pensjonert seg for 15 år siden.

Av Odd Borgestrand

- Det er altfor dyrt å etablere seg med hus og hjem for en vanlig norsk familie, slår 82-åringen fra Ringsaker fast.

Han går rett på sak og introduserer Byggfakta for et komplett modulbygg på 60 kvadratmeter til nærmere halvparten av vanlig pris, ferdig satt opp. Eneste tillegg er kjøp og opparbeidelse av tomt.

- Dersom kjøperen ønsker å spare ytterligere kan man kjøpe et byggesett og gjøre jobben selv.  Det handler om å effektivisere produksjonen og redusere kostnadene, enten det er til bolig, fritidsbolig eller næring. Forretningsideen er å tilby rimelige boenheter, slik Moelven Seksjonshus gjorde det tidligere, sier Mølstad.

Slik framstilles modulbygget i brosjyrer fra Mjøsutvikling. Modulene kan settes sammen etter eget ønske, som på dette bildet er et eksempel på.

- Syke tilstander
Mølstad disponerer selv et næringsbygg på 2500 kvadratmeter på Moelv, og drømmen er å finne en forretningspartner som kan skyte inn nødvendig kapital for å realisere visjonen. Mølstad er ikke i tvil om at markedet er der, men forstår at de store utbyggerne ikke er spesielt interessert i så rimelige løsninger i et brennhett boligmarked. Han tror derimot at byggvarehusene kan realisere visjonen ved å selge modulbygget som byggesett. Modulene kan brukes til ulike typer bolig eller som påbygg. Det største markedet er nok startbolig for unge hjem, studentbolig eller moduler satt sammen til hybelhus.

- Det er jo helt syke tilstander i det norske boligmarkedet, med kvadratmeterpriser langt over hva vanlige folk har mulighet for å betale, mener Mølstad. Modulkonseptet til Mjøsutvikling AS, som firmaet til Mølstad heter, er basert på god planlegging, detaljerte tegninger og enkel monteringsbeskrivelse.

IKEA-prinsippet
- Du kan gjerne si at det er IKEA-prinsippet, men her handler det om hus og med enda enklere bruksanvisning. Her er det ikke mulig å gjøre feil. Det helt spesielle er spesialkonstruerte søyleføringer i hvert hjørne, som gjør det mulig å løfte bakkemonterte moduler til rett nivå. Her er det ingen grunnmur, og heller ingen ringmur, men fire regulerbare søyler solid plantet enten på fjell eller frostsikker grunn. Bærekonstruksjonene leveres i limtre som monteringsklart byggesett, og kan bygges enten i fabrikk eller på byggeplassen. Konseptet er en grønn og bærekraftig smartløsning, slår 82-åringen fast.  Minstekravet er TEK 17, men vår løsning er bedre. Vi bruker limtre, ferdig levert, pakket og merket fra Moelven, forklarer gründeren.

Bor i modul-bolig
Mjølstad bor selv i et modulbygg sammen med kona Kari. Like utenfor Moelv sentrum ligger eneboligen med utsikt til Mjøsa. Den vestvendte gavlveggen består utelukkende av vinduer og en balkongdør med glass. Per Knut Mølstad slår fast at huset er så godt isolert at alle krav til energiforbruk oppfylles og vel så det med bruk av det såkalte P-Elementet.

Per Knut Mølstad bor selv i et modulbygg sammen med kona Kari. Like utenfor Moelv sentrum ligger eneboligen med utsikt til Mjøsa. Den vestvendte gavlveggen består utelukkende av vinduer og en balkongdør med glass. Foto: Odd Borgestrand.

- Jeg var nummer tre i en søskenflokk på fem. Vi vokste opp på en av gårdene på Nes, halvøya som stikker ut i Mjøsa, og som har et flott jordsmonn. Her lærte guttene å arbeide, men som nummer tre var det ingen framtid for meg hjemme på gården. Dermed ble det elektro- og maskin ingeniørutdannelse i Sverige, forteller han.

Som nyutdannet 21-åring startet han Rank Xerox Service i Norge. Han var også innom Elektrisk Bureau før han ble ansatt ved trikotasjefabrikken til Dovre på Lillestrøm for å rasjonalisere driften ved fabrikken. I sin lange karriere har han også jobbet for Bøndenes Salgslags slakteri i Trondheim, og siden i Moelven Industrier med vekt på drift og rasjonalisering.

Hjemlengsel og eget firma
Hjemlengselen ble imidlertid så stor at han på midten av 70-tallet måtte tilbake til Mjøstraktene. Her fikk han være med å bygge opp limtrefabrikken på Moelv, før han bestemte seg for å satse på eget firma. I 1978 etablerte han Mjøsplast AS, som i hovedsak baserte sin virksomhet på utvikling og produksjon av produkter i polyuretan. Kundene var ulike elektronikkbedrifter, forsvaret og det dukket opp oppdrag innen forskning og utvikling i offshore-industrien. På merittlisten over produkter kan Mølstad også vise til ventilasjonsutstyr, instrumentdeksler til blant annet Volvo, styringer og paneler til båter, og fotocure for hudkreftbehandling til legemiddelindustrien, trafikksikringsprodukter, for å nevne noen av de sporene han har etterlatt seg.

- Komponenter i polyuretan har fantastiske egenskaper, slår gründeren fra Nes fast. På det meste drev han en fabrikk med 36 medarbeidere, inntil han overlot driften til sønnen.

Pensjonist med modul-visjoner
Som pensjonist startet han utviklingen av modulbygg. Det første produktet var Iso3, en ny type stender med kjerne av isolasjonsskum. Med denne stenderen blir veggen fullstendig uten kuldebroer. Men Mølstad ville ikke bare levere stendere. Han ville bygge komplette boliger. Neste produkt ble elementer og dermed ble selskapet Mjøselement etablert. Etter forsiktig oppstart på Moelv ble produksjonen flyttet til Rudshøgda, der det ble etablert en automatisk produksjonslinje. Her kunne tre mann styre produksjonen med automatisk innfylling av polyuretan i formene av kryssfiner og påfølgende herding.  Det viste seg at satsingen var langt mer kapitalkrevende enn Mølstad og hans tre medeiere var klar over. Etter fem års drift gikk bedriften konkurs.  Mølstad tapte nærmere 15 millioner kroner på det han trodde skulle bli livsverket, og sto fullstendig på bar bakke i en alder av 79 år.

Gulv- og takelement levers med isolasjon, og stenderne produseres i limtre. Foto: Odd Borgestrand.

Ny satsing
Men 82-åringen lot seg ikke knekke, og blant mange utviklingsprosjekter ønsker han overfor Byggfakta å fokusere på det byggtekniske modulprosjektet. Moelven Seksjonshus var i sin glanstid dominerende på boligmarkedet. Modulprinsippet var og er en meget rasjonell byggemetode, som også var anbefalt av Sintef. Basismodulene var 3x6 og 3x8m, et praktisk valg som også ga effektive boligløsninger.

- Utviklingen i boligmarkedet peker igjen på boligvarianter som er tilpasset de nye kjøpegruppene.

Fremtidens boligkjøpere ser ut til å etterspørre fleksible, arealeffektive kvalitetsboliger som er klimanøytrale, bruker lite energi og som signaliserer en grønn retning. Vårt modulprosjekt er designet for å tilfredsstille dette markedet. Smarte, gjentagende byggeløsninger bidrar til å senke kostnadene og redusere byggetiden. De moderne kjøpegruppene blir i økende grad opptatt av økonomi og komfort. Vårt modulkonsept er derfor rettet motkjøpere som vil etterspørre fleksible løsninger. Vår oppfatning er at vårt modulkonsept passer for hytter, sosialboliger, startboliger for ungdom, pensjonister og til utbygging av felt, mener han.

Innovative grep
- Byggenæringen har behov for innovative grep. Motivet må være å levere bedre kvalitet til lavere pris. Denne målsettingen er bare oppnåelig ved hjelp av forskning og utvikling. Nye rasjonelle løsninger er veien til bedre produkt og lavere pris. Det er fortsatt mulig å løse tekniske problem på en smartere måte. Vårt konsept inneholder mange produkt utviklet med det formål å bygge raskere og mer effektivt. Målet er å bli mer konkurransedyktig i et marked under rask utvikling. Det er fortsatt lov å tjene penger, sier Mølstad og spanderer på seg en forsiktig latter.

- Vi håper med vårt initiativ å kunne betjene en del av boligmarkedet på en teknisk og miljømessig god måte. Vi tror at modulkonseptet vil gi konkurransefordeler og inneholde mange gode salgsargumenter og dermed bidra til positive tall på bunnlinja for de som vil være med på dette. Nå er jeg 82 år, og har ingen planer om å bygge opp et nytt entreprenør-selskap. Jeg ønsker å selge et konsept som jeg er sikker på har livets rett, slår gründeren fast.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår