Alta og Narvik har Norges beste drikkevann

 
Alta og Narvik har Norges  beste drikkevannBildet: Vinnerne, Narvik Vann med Frank Berntsen som VA-leder (t.v) og Alta kommune ved virksomhetsleder Trond Einar Uglebakk, stolte vinnere av Norges Beste drikkevann 2016. (Foto: Odd Borgestrand)
Miljø & Teknikk: Norges beste drikkevann 2016 kommer fra Alta og Narvik. Alta har landets beste vann fra grunnvannkilder, mens Narvik har beste vann fra overflatevannskilder.

Av Odd Borgestrand

Vinnerne ble kåret under messen for Miljø & Teknikk på Telenor Arena i ettermiddag.

Det er Norsk Vann, Norsk Kommunalteknisk Forening og KS Bedrift som står bak konkurransen Norges beste drikkevann 2016. Gjennom konkurransen ønsker arrangørene å sette fokus på at drikkevann fra norske vannverk har høy kvalitet og leveringssikkerhet. Prisen på èn liter drikkevann er èn promille av det bensinstasjonene forsyner seg med. 

I år var det hele 80 ulike vannverk som deltok i konkurransen, en tredobling i forhold til forrige konkurranse.  Nå håper juryformann Johan P. Nielsen, med fartstid i bransjen siden 1973 at deltakerantallet tredobles også til neste utgave av Norges este drikkevann. Konkurransen er gjennomført i to klasser og faser: Vannverk med råvann fra overflatevannkilder og vannverk med råvann fra grunnvannskilder.

Det er gjennomført totalt ni seminfinaler rundt om i landet. Finaledeltakerne kom fra regionene Nord-Norge, Midt-Norge, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Vestlandet, Sørlandet, Østlandet og Innlandet. Alle vannverk som leverer til mer enn 500 innbyggere kunne delta, og årets konkurranse er den mest omfattende siden konkurransen ble arrangert første gang i 2001 med 80 deltakere.

Kvaliteten på drikkevann garanteres av hyppige prøver, laboratoriekontroller og vannverkenes kvalitetssystem. Konkurransen fokuserer på lukt og smak for å gjøre forbrukerne oppmerksomme på de gode kvaliteter som kranvann har, og hvilke forventninger man skal ha til godt drikkevann. Juryformann Johan P. Nielsen bekrefter overfor VVS aktuelt juryen jobbet hardt i to timer før de kunne bli enig om hvem som skulle gå med årets seier i de to klassene.

– Det har vært mye godt vann, og det var krevende å skille de to beste fra de øvrige regionale vinnerne, sier Nielsen. Dobbeltseieren til Nord-Norge var etter hans mening svært fortjent. Vinnerne leverte luktfritt og smakfritt vann av ypperste kvalitet.

Åtte av ni finalister i grunnvannklassen leverer vannet direkte ut til abonnentene uten noen tilsetning. I overflatevannklassen er det avansert vannbehandling og dyktige fagfolk som står bak leveransene til sine lokale miljøer rundt om i landet.  Noen har bedre naturlige betingelser enn andre og alle la vekt på at det må være kvalitet i alle ledd for å oppnå godt drikkevann.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår