Ambisiøse planer rundt bygg- og anleggsavfall

 
Ambisiøse planer rundt bygg- og anleggsavfallIllustrasjonsbilde: Getty Images
Nettverket bak Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall (NHP) kan gjennom sin 20-årige historie vise til viktige resultater for avfalls- og gjenvinningsområdet i Norge. Den nye 3-årsplanen angir nye ambisiøse mål.

Bak planen står et nettverk med 19 medlemmer, alle sentrale innen avfall, bygg- og anleggssektoren i Norge.

Foruten avfallsreduksjon innen bygg- og anleggssektoren, angir NHP 5 mål om at 80% av avfall fra sektoren innen 2023 skal leveres i kvaliteter som gjør det egnet til materialgjenvinning. Den nye planen legger også vekt på miljøkartlegging, sortering og forsvarlig håndtering av farlig avfall. Dette er derfor også et eget målområde i NHP 5.

Ny planperiode ledes av bransjesjef Gunnar Grini i Norsk Industri. Marit Lindstad fra Norsk forening for farlig avfall (NFFA) utgjør NHP-nettverkets sekretariat. I NHP-nettverket er både Direktoratet for byggkvalitet, Miljødirektoratet, Statistisk sentralbyrå, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring samt Grønn Anleggssektor observatører. Det sikrer god forankring av arbeidet og erfarings- og kompetanseutveksling mellom myndigheter og bransjene.

I sin 5. planperiode vil NHP-nettverket prosjekt-organisere sitt arbeid i større grad enn tidligere. Blant mulige prosjekter som nå vurderes, er kartlegging av hvilke byggematerialer som i økende grad kan anvende resirkulerte råmaterialer. Arbeid med å forbedre statistikkmateriale slik at også ombruk synliggjøres, vil også bli vurdert. I tillegg vil informasjonsformidling, utarbeidelse av rapporter og veiledningsmateriell være på agendaen. Alt arbeid innenfor NHP-nettverket i planperioden 2021-2023 vil være innenfor områdene avfallsreduksjon, materialgjenvinning, forsvarlig håndtering av farlig avfall samt å definere barrierer for økt resirkulering av det farlige avfallet, i overgangen til sirkulær økonomi.

- Arbeidet i NHP-nettverket bidrar til at bygg- og anleggsavfall får større oppmerksomhet i hele verdikjeden fra byggevarer produseres til de framstår som avfall. Mengdene avfall fra sektoren vil være betydelige også i årene fremover. Det er viktig at avfallet håndteres forsvarlig, og resirkuleres der det er mulig, samtidig som vi jobber med å redusere avfallsmengdene fra bygg og anlegg, sier NHP-nettverkets leder, Gunnar Grini, i en pressemelding.

LES HANDLINGSPLANEN HER

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår