Antallet miljømerkede byggevarer tredobles

 
Antallet miljømerkede byggevarer tredoblesBildet: Jarle Skeidsvoll, direktør for Miljømerking Norge
En ny oversikt viser at det i dag er mer enn 7 000 byggevarer i det norske markedet som er sertifisert med Svanemerket eller EU Ecolabel.

Det er over en tredobling på bare fire år. Det økende tilbudet er hovedsakelig drevet av veksten i svanemerkede bygg og boliger, og kommer både byggebransjen og forbrukerne til gode.

Både profesjonelle håndverkere og gjør-det-selv-brukere kan i økende grad etterspørre Svanemerket og EU-Ecolabel når de velger byggematerialer. I dag er det nesten tre ganger så mange miljømerkede byggematerialer på det norske markedet sammenlignet med 2016.

- Når antall miljømerkede byggematerialer vokser betydelig akkurat nå, henger det i stor grad sammen med byggebransjens økte fokus på bærekraft. For eksempel stilles det strenge krav til byggevarer som inngår i et svanemerket bygg. Når flere boligprodusenter bygger svanemerket, vil det naturligvis også påvirke markedet. Selv om du ikke tenker å miljømerke et helt bygg, er valget av byggevarer et naturlig sted å starte bærekraftsreisen, sier Jarle Skeidsvoll, direktør for Miljømerking Norge, i en pressemelding.

Veksten ses på tvers av forskjellige typer byggematerialer; Blant annet innen maling, gulv, bygnings- og fasadeplater og kjemiske byggevarer som lim, sparkel og fugemasse.

Les også: Hva kjennetegner svanemerkede bygninger?

Byggebransjen står for 40 prosent av det totale CO2-utslippet, og 11 prosent kommer fra materialene alene. Samtidig viser tall fra 2017 at det brukes stoffer i byggematerialene våre som er klassifisert som skadelige i Norge og EU ─ dette betyr at mange materialer ikke kan gjenbrukes og resirkuleres i fremtiden. Her har miljømerkede byggematerialer en styrke.

Når Svanemerket og EU Ecolabel stiller krav, blir hele livssyklusen til produktet sett på. Den helhetlige tilnærmingen er avgjørende for å redusere den samlede innvirkningen på miljø og klima ─ og samtidig er det til fordel for helsen.
Miljømerkene stiller for eksempel strenge krav til bruk av skadelige stoffer, som gagner både miljøet og inneklimaet ─ og er en forutsetning for å kunne sirkulere materialer i fremtiden.

Hvis tre er inkludert i materialene, må en stor andel bestå av resirkulert tre, sagflis og/eller tre fra sertifisert bærekraftig skog. Og miljømerkene stiller også strenge kvalitetskrav som sikrer at materialene har lang holdbarhet.

FAKTA:

• Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, mens EU-Ecolabel er det offisielle europeiske miljømerket. Både Svanemerket og EU Ecolabel bidrar til å fremme en sirkulær økonomi, redusere klimapåvirkningen og er et godt verktøy for å realisere FNs 12. globale mål om å sikre bærekraftige former for forbruk og produksjon.

• I dag er det mer enn 7,000 miljømerkede byggevarer i det norske markedet - og mer enn 9.000 varer i Norden.

• Nesten 70 forskjellige leverandører i Norden tilbyr miljømerkede byggevarer ─ hvorav de fleste leverandører selger til det norske markedet.

• Utvalget av miljømerkede byggematerialer i Norge er størst innen maling, gulv og kjemiske byggevarer.

• Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, opprettet av myndighetene for å gi forbrukerne troverdig miljøinformasjon. Merket reduserer miljøbelastningen fra produksjon og forbruk, ved å vurdere hele livssyklusen til et produkt, og alle relevante miljøproblemer som oppstår underveis. Svanemerket gjør det enkelt å velge det mest miljøvennlige produktet eller tjenesten, og står for redusert klimabelastning, bærekraftig ressursbruk og et giftfritt samfunn.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår