Arkitekturfestival vil snakke om nedvekst

 
Arkitekturfestival vil snakke om nedvekstArkitekturfestivalen åpner torsdag 26. september og varer til 24. november. (Foto: Oslo Arcitecture Triennale).
Denne uken åpner Oslo arkitekturtriennale med tittelen «Nok: Arkitektur og nedvekst». Festivalen, som nå er i sitt 19. år, undersøker begrepet nedvekst og dets konsekvenser for byene våre.

Festivalen utforsker nye og alternative måter å forme våre omgivelser på - uten økonomisk vekst som driver for utviklingen.

Festivalen åpner torsdag 26. september og varer til 24. november.

Triennalen spør: Er vår jakt på økonomisk vekst til skade for både miljøet og menneskeheten? Festivalen leter etter urbane og arkitektoniske løsninger for en verden hvor livskvalitet og miljø settes foran økonomisk vekst. Hvordan former og bygger vi byene våre i en slik verden? Og hvordan kommer vi oss dit?   

Mer enn 100 arrangementer går av stabelen i løpet av triennalen. Det blir teaterforestillinger, lydvandringer, installasjoner, utstillinger, performance, byvandringer, workshops, foredrag og mye mer, alle med mål om å undersøke nedvekst og mulige alternativer for arkitekturen.

Som ramme for triennalens program er det etablert fire «nedvekstinstitusjoner» som midlertidig transformerer sine vertsarenaer under festivalen: et bibliotek, et teater, et akademi og en lekeplass.

 Over 140 team av både arkitekter, kunstnere, økonomer, teaterprodusenter, science-fiction forfattere og andre bidrar med innhold til festivalen. Teater og fiksjon er en viktig del av programmet. Disse formatene åpner opp for at publikum på nye måter kan engasjere seg i fremtiden til stedet der de bor. Samtidig utfordrer teater og fiksjon hvordan arkitektur og byutvikling blir kommunisert.

 Høydepunkter i triennaleprogrammet:

•             Biblioteket på Nasjonalmuseet – Arkitektur - en installasjon som presenterer verk av mer enn 80 bidragsytere fra hele verden.

•             Lydspor på ROM for kunst og arkitektur - en lydvandring som tar deg med på en leken oppdagelsesferd gjennom Oslos gater.

•             Fremtidsfabrikken på DOGA - en serie med workshops og en installasjon hvor du kan være med og lage fremtidsscenarier for en bærekraftig fremtid.

•             Rimini Protokolls Society under Construction (STATE 2) på Nationaltheatret - en performance om vår tids store byggeprosjekter som bilder på samfunnets tilstand i dag.

•             Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo - en serie seminarer og workshops gjennom åpingshelgen med utgangspunkt i festivaltemaet nedvekst.

•             Arkitekturdagen + 2019 = Degrowth - Norske arkitekters landsforbunds årlige konferanse, i år med nedvekst som tema.

•             Home Planet -  et live action-rollespill som inviterer deltakerne til å leve som tilreisende fra en annen kultur i 72 timer.

•             We Should All Be Dreaming - en performance om å drømme radikale utopiske drømmer om en felles framtid, i samarbeid med CODA og Black Box teater.

•             Essayserien Overgrowth - i samarbeid med e-flux Architecture presenteres en digital essayserie som utforsker festivalens tema.

•             Gross Ideas: Tales of Tomorrow's Architecture - triennalens offisielle publikasjon i 2019. Boken er samling fortellinger om livet i alternative og fremtidige «nedvekstbyer». Med bidrag fra arkitekter, science fiction-forfattere, poeter og miljøforkjempere bidrar boken til en tverrfaglig samtale om fremtidens arkitektur.

I tillegg presenterer triennalen et bredt spekter av prosjekter utviklet i samarbeid med medlemmer, programpartnere og andre relevante aktører. Alle svarer på temaet for triennalen og byr på utvidede perspektiver på arkitektur for nedvekst. Se hele programmet her.

 

 - Dette årets store og høylytte politiske protester understreker det presserende behovet for radikale tiltak for å stoppe den globale oppvarmingen. Hvis vi fortsetter å forfølge en lineær vekstbasert økonomi, vil det føre til sammenbrudd i klimaet og videre forankre de allerede dype skillene mellom de som har altfor lite, og de som har altfor mye. Oslo arkitekturtriennale 2019 utforsker en arkitektur for nedvekst, der livskvalitet og miljø settes foran økonomisk vekst. Bli med og skap fremtidsbilder av en verden der alle har nok, sier kuratorene for triennalen i enpressemelding.

 - Triennalens tema i år kunne ikke vært mer betimelig eller presserende. Jeg er spent og stolt over å presentere et åtte ukers mangfoldig og viktig festivalprogram som utfordrer hvordan arkitektur og byutvikling kan og må svare på den pågående klimakrisen”, sier direktør for OAT, Hanna Dencik Petersson i meldingen.

Om nedvekst:

Nedvekst er en bevegelse som utfordrer forståelsen om at vi trenger evig økonomisk vekst som grunnlag for samfunnsutviklingen, for så å søke alternative og mer bærekraftige måter å organisere samfunnet på.

Om kuratorene:

Oslo arkitekturtriennale 2019 er kuratert av arkitektur- og ingeniørkontoret Interrobang. Kuratorteamet består av Matthew Dalziel, Phineas Harper, Cecilie Sachs Olsen og Maria Smith.

Om Oslo arkitekturtriennale:

Oslo arkitekturtriennale er en internasjonal arkitekturfestival, en møteplass for å diskutere og formidle arkitektur og byutvikling.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår