ASAS arkitektur 40 år

 
ASAS arkitektur 40 årBildet:– Pandemien spilte oss ett puss, men vi måtte til slutt hoppe i det så vi ikke gikk glipp av hele bursdagsfesten, forteller Ola Spangen
ASAS arkitektur AS, tidligere Aursand og Spangen AS Arkitekter, har i 2020 satt sitt preg på sin bransje i Norge i 40 år.

Arkitektbedriften ble etablert av Katrine Aursand og Dag Spangen i 1980. Samme år fikk ekteparet sønnen Ola Spangen. I 2015 tok han over som daglig leder for å føre det velrennomerte kontoret videre.

Stort spenn av oppgaver

Firmaet startet i det små på familiens småbruk på Ådalsbruk i Løten med de to grunnleggerne som eneste ansatte. Siden har veien gått videre til å etablere hovedkontor i Falsensgate 12 på Hamar, før ASAS etablerte avdelingskontor i Oslo sentrum og i 2014 åpnet firmaets tredje filial i Trøndelag. I dag har firmaet vokst til 19 ansatte. ASAS tegner helsebygg, kontorer, næring, skoler, barnehager og boliger i tillegg til arealplaner og reguleringssaker. Kontoret utøver et stort spenn av oppgaver, fra det intrikate plassbyggede bymøbel, til områdeplaner på 500 daa. Av nyere prosjekter nært hovedkontoret på Hamar finner vi det miljøvennlige treprosjektet med nye internater på Toneheim.

Meningsfylte prosjekter

Byggetrinn 2 er nettopp ferdigstilt med passivhusstandard og bygget i massivtre-elementer. Kontoret har nylig også prosjektert nytt kulturhus på Stange, Ottestad Svømmehall, interkommunal legevakt, ombygging av ærverdige Atlungstad Brenneri og utvidelsen av Prøysenhuset. Ny ungdomsskole for Stange kommune nærmer seg avslutning forprosjekt, og Helsehuset på Elverum er nettopp tatt i bruk. ASAS har dessuten løpende rammeavtaler med store kommuner og flere store helseinstitusjoner. På nasjonalt nivå hevder firmaet seg spesielt på typologier for helse, bolig, kultur, kontor og skole med høy arkitektfaglig kompetanse.

Nytt stupeanlegg

Firmaet har de senere år også brukt sin idéstyrke og konseptutvikling ved deltakelse i flere åpne og begrensede arkitektkonkurranser med bemerkelsesverdig gode resultater som innkjøp og hederlig omtale. Bl.a. fikk firmaet topplasseringer ifm konkurranser om områdeutviklingen på Ankerhagen på Hamar, ny brannstasjon i Oslo sentrum og bydelsutvikling på Notodden. Årets høydepunkt på denne fronten var at ASAS i juli vant den nasjonale prekvalifiserte konkurranse om nytt stupeanlegg på Strømvik i Stavanger. I disse dager markerer firmaet sitt 40-årsjubileum på tross av pandemien. 

– Pandemien spilte oss ett puss, men vi måtte til slutt hoppe i det så vi ikke gikk glipp av hele bursdagsfesten, forteller Ola Spangen.

Oppsummerer 40 års drift

- I løpet av førti dager markerer vi med førti ulike smittevernvennlige hendelser og tiltak. Bl.a. skal ASAS være med i en bok om moderne skandinavisk arkitektur med planlagt utgivelse denne måneden. På sosiale medier oppsummeres førti års drift med fakta, bilder og tegninger, og mot slutten av november arrangerer kontoret en idékonkurranse for studenter online. Firmaet har også selv utformet en temporær jubileumslogo med underliggende symbolikk. Hele logoen er firmaets helhet, de tre grunnformene (firkant, sirkel og triangel) representerer kontorets tre avdelinger, og grunnformene er underdelt i antall ansatte per avdeling. I likhet med våre prosjekter, må logoen være konseptuelt sterk og være et resultat av flere årsaker enn én, understreker Spangen. 

Har brukt energien godt

ASAS er parallelt med jubileet også med i et ambassadørprogram i regi av Arkitektbedriftene i Norge, som har som mål å fronte at god arkitektur skaper verdi. Dette er også en del av firmaets overordnede visjon. På spørsmål om hvordan det har vært å drive kontoret videre, svarer Ola Spangen:

- Det har vært utfordrende å erstatte grunnleggerne, men det ligger en god porsjon positiv spenning i en fornyelse og vi har brukt denne energien godt. Jeg har sett på dette som en stor mulighet, ikke en belastende arv, og håper å bringe firmaets soliditet videre i et mer og mer krevende marked.

Seniorene Katrine og Dag er fortsatt med, men i litt nye roller og som erfarne rådgivere på både faglige og driftsmessige spørsmål.

– Min rolle er nå hovedsakelig å være arkitekt av typen Super Senior og mye mindre administrator. Det har vært fint å slippe til yngre krefter med andre strategiske og arkitektoniske idéer. Vi gir råd, men tar ikke lenger beslutningene, sier Katrine Aursand.

Gir fremdeles råd

– Jeg fokuserer i likhet med Katrine mest på å tegne, det er jo det yrket i utgangspunktet handler om. Men vi gir fremdeles råd om både drift og bygg når «ungdommen» spør oss. Vi ser dog at de for lengst står støtt på egne ben både i prosjekter og firmadrift, sier Dag Spangen.

- Vi skal holde på i 40 år til. Minst. Eller det blir litt bleikt. Vi skal holde på i 400 år til. Minst. Det vesentlige for oss er å opprettholde den høye faglige kompetansen som firmaet gjennom årene har opparbeidet. Vi skal fortsatt sørge for at den omfattende erfaringen Katrine og Dag har bringes videre i ASAS, og det mener jeg vi har klart godt siden jeg tok over driften i 2015. Visse endringer har jeg i fellesskap med teamet gjort, men ikke på bekostning av det faglige fundamentet firmaet står på. Jeg har også fokus på at det skal være inspirerende og ikke minst gøy å jobbe i ASAS. Ikke på en useriøs måte, men livet og verden er så breddfull av alvor at vi også må le og leke kreativt når vi tilbringer så mye tid på jobb som vi gjør i vårt samfunn, sier Ola Spangen.

Oslo-suksess

- Satsingen med kontor Oslo i sin tid var og er en suksess. ASAS har tegnet usedvanlig mange barnehager i og rundt hovedstaden, tre av disse har blitt nominert til Oslo Bys Arkitekturpris. For tiden tegner Oslo-avdelingen bl.a. kontorbygg på hhv 13.000 og 18.000 kvm. De siste seks årene har ASAS også satt sitt preg på Fosen i Trøndelag. Vi ser en sendrektig vekst i kjølvannet av at forsvarets kampflybase er flyttet til Ørlandet, den utviklingen er gøy å være med på. Vi har allerede gjennomført flere reguleringssaker, ett større boligprosjekt, flere transformasjoner av næringsbygg, samt et stort kontorbygg med kollektivknutepunkt og kulturtilbud. Sistnevnte fikk tidligere i år oppmerksomhet i en arkitekturkonkurranse i Architectural Review i klassen for kontorbygg. Prosjektet fikk skryt som Highly Commended før det er bygget. Det synes vi er veldig gjevt i konkurranse med internasjonale kollegaer, sier Ola Spangen.

Snittalder på 44.3

- Historisk er en av de større og merkbare endringene firmaets navneendring i 2014. Grunnen til endringen er et ønske om at navnet skal være noe mer personnøytralt og gjenspeile at firmaet over tid har fått flere eiere enn grunnleggerne. Navnevalget skyldes at vi av praktiske grunner i lang tid har benyttet forkortelsen ASAS i prosjektsammenheng og dagligtale, dermed er det gamle navnet med i det nye som et akronym. Det er viktig for meg å understreke at jeg ikke er alene om dette. Vi har en meget solid og erfaren stab, samtidig som vi i et arkitekturperspektiv er et ungt firma med en snittalder på 44,3 år. Med på laget har jeg svært gode støttespillere både på tegnesalen, som partnere og mellomledere, sier yngste blad Spangen.

Samling på Teams

ASAS avslutter de planlagte førti hendelsene på førti dager fredag 20. november med felles jubileumsmiddag.

– Det kan hende det blir take away hver for oss og samling på Teams, sier Ola Spangen og ler, men en fest blir det.

Og jammen kom det ikke en overraskende form for gave også. Torsdag 18.11.2020 ble ASAS tildelt Hamar bys byggeskikkpris for 2020 med temaet "Godt bomiljø" for det nevnte prosjektet Toneheim folkehøgskole studentboliger og internater. ASAS vant blant 70 nominerte prosjekter.

ASAS i tall:

Omsetning:
2019: 20,1 mill.
Omsetning siste 6 årene er over 110 mill. (2014 - 2019). Snitt per år siste 6 år: 18,3 mill.

3 avdelinger:
Hamar (hovedkontor), Oslo og Fosen.

Ungt, men erfarent:
Snittalder ansatte med seniorene er 44,3 år / uten seniorene er 40,8 år. Til sammen er vi 842 år.

Ansatte og antall års erfaring:
År 1980: 2 ansatte. År 2020: 19 ansatte. En økning på 850%.
Og tar vi med renholdspersonalet har vi økt med 0,5 ansatte i snitt per år i 40 år.
Totalt antall års arkitekterfaring per i dag: 285 år – gjennomsnittlig 15,8 års erfaring (snitt av 18 arkitekter).

Kjønnsbalanse:
Kvinner 63 % (12 stk)
Menn 37 % (7 stk)

Antall prosjekter:
Stipulert 1.163 totalt på 40 år. 515 prosjekter siste 10 år.

Nasjonaliteter ansatte gjennom tidene: Norge, Sverige, Danmark, Island, Tyskland, Bosnia, Serbia, Polen, England, Spania. Ti ulike nasjonaliteter.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår