Avfallshåndtering med stor klimagevinst fra Tarkett

 
Avfallshåndtering med stor klimagevinst fra TarkettBildet: Fra venstre: Fredrik Haugmark, Christoffer Nilsen, Piotr Zajac og Trond Buran fra Enes og Olsen Malerforretning AS.
Ved bruk av Tarketts ReStart-system for materialgjenvinning av vinyl, har Enes og Olsen Malerforretning AS, bidratt med å redusere CO2e-utslipp med hele 24,5 tonn på et konkret prosjekt.

Returforsendelsen har redusert avfallsmengden sendt til deponi og forbrenning, og samtidig minsket behovet for jomfruelig råvareuttak – et godt eksempel på sirkulær økonomi i praksis. Trøndelagsbedriften har vært en stor bidragsyter i Tarketts resultat for 2021, som ender på totalt 172 tonn innsamlet monteringskapp fra vinylmateriale.

Færre jomfruelig råvareuttak 

I Trøndelag har Tarketts kunde Enes og Olsen Malerforretning AS vært gulventreprenør på byggeprosjekt ved Verdal Bo- og behandlingssenter, og installert over 12.000 kvm homogen vinyl. Monteringsjobben har totalt gitt 6,8 tonn i returforsendelse for materialgjenvinning. Ved å redusere avfallsmengden sendt til deponi og forbrenning, og minske behovet for jomfruelig råvareuttak, har Enes og Olsen Malerforretning AS bidratt til å redusere CO2e-utslippene med hele 24,5 tonn.
Prosjektet i Verdal kommune er bygget etter kriteriene for BREEAM-NOR Very Good. I sertifiseringskategorien avfall har Veidekke Entreprenør og Grande Entreprenør vært meget konkrete i sitt ønske om å oppnå høyest mulig sorteringsgrad, og minimere avfall produsert på byggeplassen. Med ReStartløsningen fra Tarkett har Enes og Olsen bidratt til dette målet ved å ha konkret fokus på sortering og retur av monteringskapp.

Sorteringsgrad på 98,24 %

- Tarkett har tatt seg av alt det praktiske ved opphenting av materialet, hvilket har bidratt til at vi har spart betydelige kostnader og tidsbruk. 6800 kg materiale er mye, og det føles godt å vite at det ikke sendes til forbrenning, men heller blir en ressurs for Tarkett, sier eier og prosjektleder Rolf Bjørnar i Enes og Olsen Malerforretning AS i en pressemelding.
I dette prosjektet har Tarketts retursystem bidratt til å oppnå en sorteringsgrad på hele 98,24 %, hvilket bekrefter at løsningen er et avgjørende tiltak på byggeplassen. Nå håper Tarkett at flere får øynene opp for løsningen.

Bra for klimaet

- At lokale bedrifter som Enes og Olsen kan imøtekomme behov og krav fra store aktører som Veidekke og Grande når det gjelder miljø og bærekraft, er viktig. At alle i tillegg bidrar i et større globalt perspektiv er en positiv konsekvens. Det råder svært liten tvil om at løsningen er bra for klimaet når vi ser klimagass-besparelsene som oppstår, sier Regionssjef Eirik Tørset fra Tarkett.
I Norden har Tarkett samlet inn monteringskapp fra vinylgulv i over 20 år, og har merket økt forespørsel de siste årene. I 2021 ble det samlet inn 172 tonn monteringskapp av vinylmateriale fra prosjekter bare i Norge. Beregninger Tarkett har gjort i samarbeid med IVL Svenska Miljöinstitutet, viser at for hver kilo vinylmateriale som gjenvinnes, reduseres klimagassutslippene med 3,6 kg CO2e (se faktaboks for utregninger). Det betyr at klimagevinsten ved gjenvinning av gulvfraksjoner er betydelig.

Garantert sporbarhet

– Vi er veldig stolte av resultatene, og verdsetter stort den innsatsen som legges ned fra våre kunder og partnere. ReStart er en konkret løsning for avfallshåndtering av gulvmateriale, hvor vi kan garantere sporbarhet fra prosjekt til gjenvinning. Derfor kan vi også utstede sertifikater som viser klimagevinsten. Det er et stort pluss for kunder med særlig miljøfokus, og i prosjekter hvor det stilles stadig tøffere krav i forbindelse med sertifiseringsordninger. ReStart er sirkulær økonomi i praksis, og er et velfungerende logistikksystem fra nord til sør. Resultatet fra 2021, og økningen vi har sett de siste årene, viser potensialet for klimagevinsten. Vi håper dette bare er starten, sier Teknisk sjef i Tarkett AS, Espen Josten.

Bildet: Ved bruk av Tarketts ReStart®-system for materialgjenvinning av vinyl, har Enes og Olsen Malerforretning AS, bidratt med å redusere CO2e-utslipp med hele 24,5 tonn på et konkret prosjekt.

Bildet: I Trøndelag har Tarketts kunde Enes og Olsen Malerforretning AS vært gulventreprenør på byggeprosjekt ved Verdal Bo- og behandlingssenter, og installert over 12.000 kvm homogen vinyl.

Om ReStart:
ReStart er Tarketts kostnadsfrie retursystem for gulvmaterialer, hvor gulvmaterialer samles inn og returneres til Tarketts egne gjenvinningsanlegg for å bli ny råvare i produksjon av gulv. ReStart-systemet håndterer monteringskapp og utrevne vinyl og linoleumsgulv fra Tarkett, samt alle teppefliser laget av PA6 garn, uavhengig av produsent. ReStart er en del av Tarketts målrettede og langsiktige arbeid med omstillingen til sirkulær økonomi.

Om Tarkett:
Tarkett har produsert gulv i Norden siden 1886 og markedsfører i dag gulv- og veggmateriale for hjemmemiljø, samt design- og funksjonsløsninger for offentlige miljøer. Med 33 produksjonsenheter og 12.000 ansatte er Tarkett en av de største gulvprodusentene i verden. I 2020 omsatte virksomheten for 2,6 milliarder Euro, og Tarkett selger hver dag 1,3 millioner kvadratmeter gulv til kunder i over 100 land. I produktporteføljen inngår blant annet parkett, vinyl, linoleum, laminat og tepper.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave