-Bedre å ta vare på eksisterende bygg enn å rive

 
-Bedre å ta vare på eksisterende bygg enn å riveFoto: NBBL/Nadia Frantsen)
KOMMENTAR: - Miljøgevinsten i å ta vare på eksisterende bygg fremfor å rive og bygge nytt er stor, skriver Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse

(Tekst:Grønn Byggallianse)

Klimagassutslipp knyttet til produksjon og transport av materialer til et stort tradisjonelt kontorbygg tilsvarer ett års utslipp fra 12 000 bensinbiler. Etter sommeren gir Grønn Byggallianse ut tipsheftet «Tenk deg om før du river». Her viser vi løsninger som kan svare på de vanligste utfordringene i eksisterende bygg.

Våre medlemmer deler gode eksempler

I vårt medlemsforum for byggeiere «Grønt ekspertforum» denne måneden, fikk vi mange gode eksempler vi vil dele. Vi hørte blant annet om en spennende utradisjonell ventilasjonsløsning som brukes ved ombygging av den tidligere amerikanske ambassaden, så bygget kan møte nye brukerkrav uten å ødelegge den fredede arkitekturen. I veilederen vil vi også vise hvilke fordeler byggherren har ved å bevare framfor å rive og bygge nytt.

Vi må oppgradere uten å ødelegge

Det betyr ikke at vi ikke trenger å gjøre noe med byggene våre for å møte moderne forskrifts-, bruker- og miljøkrav. Ifølge Sintef blir mange verneverdige bygninger skadet når de oppgraderes, energieffektiviseres, moderniseres og klimatilpasses, på grunn av mangel på kunnskap og økonomisk kapital. I forskningsprosjekt CulClim er det derfor utviklet en veileder som viser hvordan vi kan oppgradere gamle murgårder uten å ødelegge dem.

Med økt kunnskap kan vi ta ut potensialet for både klimakutt og historisk verdi som ligger i eksisterende bygg.

 

 
 
 
 

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Mest leste

    Siste papirutgave