Aktuelt

Beklaget ikke behovet for storrengjøring

Bildet: Nestleder i Høyre, Henrik Asheim, administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen og Skanska-leder Ståle Rød tett på hverandre under debatten under Byggedagene, men her var det tre mot èn. Debattleder var Christine Holtan Bøgh fra EBA. Foto: Odd Borgestrand

BYGGEDAGENE 2022: Arbeids- og Inkluderingsminister Marte Mjøs Persen ble tatt høflig imot da hun stilte seg for hogg under Byggedagene i Oslo. Regjeringens mål om storrengjøring i arbeidslivet ble et hovedtema, men Mjøs Persen beklaget aldri uttalelsen om storrengjøring.

Av Odd Borgestrand 

På vanlig minister-kotyme under besøk ved faglige treff innledet Arbeids- og Inkluderingsminister med å trekke fram de positive sidene av den bransjen hun besøkte. 
– Dere er en bransje som tar samfunnsansvar. Takk for at dere holder ut med oss. Nå går det godt i norsk økonomi, men krigen i Ukraina påvirker oss og det får med mange konsekvenser. Jeg forstår bekymringen i bransjen, sa hun.

– Forstår at det er innngripende

Så gikk hun i forsvar over regjeringens ønske om forbud mot innleie i Oslo og Viken og kraftig innskjerping av innleiereglene i resten av landet.  Hun hadde fått med seg at byggenæringen samlet har reagert kraftig på regjeringens forslag til endringer i regelverket for inn- og utleie fra bemanningsforetak. 
– Vårt mål er at det skal bli mer attraktivt å jobbe i bransjen, og samtidig oppnå et trygt arbeidsliv. De som har mest innleie sliter også med rekruttering, sa arbeids- og inkluderingsministeren. 
– Vi vil ha slutt på innleie som går på bekostning av faste ansettelser. Fast ansatte øker produktivitet. Vi vil også ha slutt på misbruk av arbeidstakere.  Jeg forstår at dere opplever dette som inngripende, men regjeringen mener det er behov for å foreta en varig endring til det bedre, sa hun i sitt innlegg under konferansen.

Høy grad av innleie i Oslo

Hun trakk fram bruken av innleie i Oslo, som hun mente har vært for stor. I Oslo har innleieandelen har vært på 35 prosent i snitt. 
– Innleie har mange negative konsekvenser. Innleide arbeidere har lavere lønn og større usikkerhet. Det er vanskelig å bygge gode relasjoner og god HMS. Vi vet at dette vil få konsekvenser for de bedriftene som bruker mye innleie i dag. Innstramming betyr krav om endringer. Vi vil styrke arbeidstakernes rettigheter, blant annet gjennom fast ansettelse. Forslagene medfører etter vår mening ikke redusert tilgang til arbeidskraft. Det handler om hvordan arbeidskraften håndteres. Vi mener det er viktig at tilgjengelig arbeidskraft omfattes av det sikkerhetsnettet som arbeidsmiljøloven gir. En velorganisert byggenæring er en bærebjelke i det norske samfunnet, sa ministeren.

Ikke en skitten bransje

Marte Mjøs Persen, arbeids- og inkluderingsminister møtte Henrik Asheim, nestleder Høyre,
Ole Erik Almlid, administrerende direktør NHO og Ståle Rød, konsernsjef Skanska Norge til debatt etter sitt innlegg. Dessverre meldte LOs representant i debatten forfall, og dermed ble det tre mot èn i denne debatten.
 Nestleder i Høyre, Henrik Asheim, mente regjeringen nok en gang tar en hel næring over en felles kam. -Virkemidlene blir helt feil. De vil gjøre det vanskeligere for de seriøse bedriftene, mens de useriøse vil finne sine smutthull, sa Asheim.    
– Er det en ting vi har jobbet med i mange år er det nettopp å heve seriøsiteten, og da blir jeg provosert over at regjeringen skitner til hele vår næring, sa Ståle Rød, konsernsjef Skanska Norge.
En samlet næring mener Regjeringen nå bruker feil medisin.  Vi er avhengig av fleksibilitet og hvordan vi nå skal håndtere toppene i bransjen. Vi risikerer å bemanne opp og bemanne ned, og dermed skape større usikkerhet, mente Rød.

Behov for opprydding

Mjøs Persen trakk fram eksempler på at bransjen har utfordringer både med innleie og useriøsitet. 
– Derfor er det behov for tilsyn og kontroll, men også en innstramming av organiseringen. FH-gruppen er et skrekk-eksempel på hvordan man misbruker sine medarbeidere. Regjeringen har ikke skitnet til bransjen. Vi vil bidra til opprydding og sikre et seriøst arbeidsliv, og dette skal vi forske videre på. Lovte hun.
Ole Erik Almlid, administrerende direktør NHO, ba om ministeren å droppe uttrykket storrengjøring.  Det fikk han ikke et positivt svar på. Da repliserte konsernsjef Ståle Rød i Skanska Norge at Mjøs må dra opp markisa og se virkeligheten. 20 prosent av medlemsbedriftene i NHO sier de må nedbemanne som konsekvens av de nye reglene som nå er foreslått. 
– Vi må sammen utvikle en god og trygg næring, og vi klarer å håndtere dette. Sammen skal vi også følge opp de useriøse aktørene, lovte Ståle Rød.