Aktuelt

Bekymret for fallende VA-kompetanse

Bildet: En sterkt engasjert kvalitetsleder i Kristiansand kommune, Dag Tobiassen, slo et slag for kompetansebygging og positive holdninger til jobben. -Jeg er opptatt av at vi skal bygge en kvalitetskultur, understreket Tobiassen. Foto: Odd Borgestrand

VA-KONFERANSEN MØRE OG ROMSDAL: -Kompetansen i norske kommuner er fallende innenfor vann og avløp. Det virker som det er vanskelig for enkelte å motivere seg til å satse ekstra for å øke levetiden fra 50 til 100 år på anleggene.

Av Odd Borgestrand

Det sa Dag Bruun Tobiassen, kvalitetsleder for Vann og avløp i Kristiansand kommune, under VA-konferansen i Molde, som samlet 300 deltakere.

Kvaliteten må følges opp

– De som klarer å bygge kompetanse og gode holdninger har funnet nøkkelen til suksess. 
Holdningen og viljen til å gjøre ting riktig er avgjørende. Det du kan og det du vil er sluttsummen.
Det tar tid å øke kompetanse, og det er viktig å erkjenne at det må gjøres noen grep. Kostnaden for å øke levetiden i et anlegg fra 50 til 100 år er beskjeden, men kvaliteten må følges opp av en egen kvalitetsansvarlig i kommunen eller gjennom et samarbeid mellom flere kommuner, var blant budskapene til den erfarne VA-lederen med over 40 år i bransjen.

Gode holdninger skaper resultater

Han oppfordret andre kommuner til å jobbe med kombinasjonen kompetanseheving og holdninger i hverdagen. Gode holdninger skaper resultater. Negative holdninger ødelegger ikke bare miljøet, men tar også knekken på produktiviteten.
– God kvalitet vil gjenspeile seg i forlenget levetid på våre anlegg og positive holdninger skaper et godt arbeidsmiljø og økt produktivitet. Vi må slutte å si at «holder det i min tid så er det bra nok». Hos oss i Kristiansand er det et forbudt utsagn. Vår jobb er å bygge i et hundreårs perspektiv. Vi når aldri dette målet dersom vi ikke fokuserer på kompetansebygging og positive holdninger til jobben. Jeg er opptatt av at vi skal bygge en kvalitetskultur, understreket Tobiassen.

– Verstingen av feil

– Norsk Vannstandard er et viktig dokument på veien til å sikre kvaliteten i vannbransjen. Det er viktig å følge opp sjekklistene hver eneste dag, slik at feil kan unngås, fortsatte han, og tok for seg de vanligste feilene ved etablering av nye rørtraseer. 
– Det handler om feil kapping og skjøting av rør, uforsiktig transport og lagring av rør, dårlig mottakskontroll, prosjektering med lite fall og svanker og unøyaktig legging, for å nevne det som går igjen. Alt for ofte legges standard støpejernsrør i korrosive grunnforhold. Dette er verstingen av feil på nyanlegg. Det er i årenes løp lagt alt for mange støpejernsrør som har alt for dårlig korrosjonssikring i forhold til miljøet de er lagt i. 

– Avvik skal rettes opp

– Det handler i de fleste tilfeller om mangel på kompetanse. Dette til tross for at rørprodusentene har vært tydelige i sitt budskap nettopp på dette feltet. Rør med strekkfaste skjøter er dessuten avgjørende for et resultat over tid, mente Tobiassen, som også mente RC-klassen av PE-rør er med å forlenge levetiden minimum 10 ganger sammenlignet med standard PE-rør. 
– Hovedregelen er at avvik skal rettes opp og lukkes. Avvik i henhold til tetthetskravene skal håndheves strengt om vi skal komme et skritt videre i kompetanseheving og reduksjon av feil på våre anlegg, slo Tobiassen fast.