Bjelin omstiller til fornybar energi

 
Bjelin omstiller til fornybar energiBildet: Fabrikken i Spacva skal drives av et solcelleanlegg på 2,9 MW.
Bjelins visjon er å bli verdens største og mest miljøvennlige tregulvprodusent. Gulvproduksjonen drives delvis av solenergi fra solceller på fabrikktakene i dag.

Nå går den svenske gulvprodusenten et skritt lengre og satser på storstilt utbygging av solkraft med mål om å bli helt selvforsynt på grønn elektrisitet.

- Vi er stolte av å ha tatt avgjørelsen om å omstille oss til grønn elektrisitet. Miljøgevinstene i form av mindre klimapåvirkning er åpenbare, men det er også en forretningsmessig god investering på sikt, sier Darko Pervan hos Bjelins morselskap, Parvanovo i en pressemelding.

For Bjelin går veien til holdbarhet og bærekraft gjennom innovasjon og utvikling av hele verdikjeden, fra å hente råvaren i skogen til produksjon og salg av de miljøsertifiserte tregulvene. Spørsmålet om grønn elektrisitet har blitt mer aktuelt i forbindelse med oppkjøp som er gjort, samt bygging av nye fabrikker i Kroatia. En treforedlingsfabrikk ble nylig oppkjøpt, den ligger i Spacva, og i Ogulin bygges nå verdens største tregulvfabrikk.

I tillegg har Bjelin flere eksisterende fabrikker i de kroatiske distriktene, Otok og Bjelovar og dessuten en fabrikk i Viken i Sverige. For at alle Bjelins produksjonsenheter skal bli selvforsynte på grønn elektrisitet gjennom solkraft kreves det store investeringer. Over tid kommer Bjelin til å kunne tjene inn igjen investeringene for den grønne energiomstillingen i form av lavere driftskostnader.

Fabrikken i Spacva skal drives av et solcelleanlegg på 2,9 MW. Den første delen på 1,0 MW er allerede på plass og klar til bruk, de resterende solcellene installeres i de kommende månedene. Innen kort tid installeres det også et solcelleanlegg på taket til fabrikken i Otok. Når alle enhetene tas i bruk kommer konsernet å oppnå en total effekt på 3,6 MW. I den summen regnes også det solcelleanlegget som allerede er i bruk på taket til den svenske fabrikken i Viken i Skåne. Totalt genererer enhetene 4 500 000 KWH, noe som tilsvarer det gjennomsnittlige årlige forbruket til 225 husstander.

Bjelin er en del av det familieeide selskapet Pervanovo med hovedkontor i Viken, sør i Sverige, med toppmoderne produksjonsenheter i Kroatia. Gruppen har 2200 ansatte med en årlig omsetning på 2 milliarder SEK. Grunnleggeren av Bjelin utviklet det første laminatgulvet under sin tid på Perstorp på slutten av 70-tallet og oppfant senere det innovative klikkgulvet på 90-tallet, dette er i dag den største delen av produktlinjen. Bjelin´s globale salgsorganisasjon jobber nå med deres siste grønne innovasjon, Herdet Tre, en teknologi for å produsere bærekraftige og miljøvennlige gulv. Herdet tre lages med Woodura® teknologi, patentert av Pervanovo gruppens R&D selskap Välinge Innovation AB

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår