Blir en av disse Norges første boligminister?

 
Blir en av disse Norges første boligminister?Bildet: Bolig er én av fire pilarer i velferdsstaten – men mangler minister. Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV (t.v.) og Siri Gåsemyr Staalesen, boligpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, kan være to aktuelle kandidater til en ny ministerpost.
Boligpolitikk seiler opp som en av valgkampens viktigste tema. Nå tar flere til orde for en egen minister for boligsektoren.

Jobb, helse, utdanning og bolig trekkes frem som fire hovedpilarer i velferdsstaten Norge. De tre første har dedikerte statsråder, mens ansvaret for boligsektoren er fordelt over flere departement og komitéer. Partiene har ulike syn på boligpolitikken, men et regjeringsskifte kan føre til en dedikert minister.

Store utfordringer

Det kommer fram i podkasten Boligsnakk, der Boligmappa har intervjuet alle partiene om deres boligpolitikk, og samlet en oversikt over de viktigste sakene.

– Bolig er et tema alle mener mye om - enten man er utenfor eller innenfor boligmarkedet. Alle partiene peker på store utfordringer, men løsningene er ulike. Vi ønsket å samle de ulike meningene, slik at det blir enkelt for velgerne å se hvem som mener hva i boligpolitikken, sier Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa, i en pressemelding.

Boligmappas sammenstilling viser blant annet at partiene har delt syn på områder som eiendomsskatt, BSU, dokumentavgift og vern av markagrensa. 

Øker forskjellene

En av de som peker på behovet for en egen boligminister er Kari Elisabeth Kaski fra SV.

– Boligmarkedet øker forskjellene og forsterker ulikhetene mellom de som er innenfor og utenfor boligmarkedet. Dette er en historisk endring, for tidligere har boligmarkedet nettopp vært med på å jevne ut forskjellene. Boligmarkedet har vært med på å skape et samfunn med små forskjeller, og har vært en enorm suksess. Derfor er vi nødt til å gjenreise boligpolitikk som sak nummer én, og har tatt til orde for en egen boligminister, sier Kari Elisabeth Kaski fra SV til Boligsnakk.

Tre lover på agendaen hos Forbrukerrådet

Forbrukerrådets trekker fram tre aktuelle lovendringer på boligfronten.

– Vi forventer at boligpolitikk får et større fokus fremover. Endring av husleieloven er prioritet én for Forbrukerrådet. Loven er gammel og ble laget med utgangspunkt i at det å leie er noe man gjør for en kort periode inntil man kjøper egen bolig. Vi støtter eierlinja, men i dag er det mange som leier lenge og disse trenger økt trygghet og stabilitet. Vi er veldig glad for at den nye avhendingsloven trer i kraft 1. januar og det bør være like naturlig å dokumentere den tekniske tilstanden på boligen din som det er på bilen, der er Boligmappa viktig. I tillegg ber vi innstendig om at forslaget til ny eiendomsmeglingslov ikke blir lagt i en skuff. Den er gjennomarbeidet og har blitt en reell forbrukerlov, sier Olav Kasland, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Dette mener partiene om boligpolitikk:

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår