Blogger seg gjennom forsøksprosjekt

 
Blogger seg gjennom forsøksprosjekt
På bloggen gronnlinje.no kan man følge Jostein Marken Mjølnerød og familien mens de bygger morgendagens passivhus.

På bloggen gronnlinje.no kan man følge Jostein Marken Mjølnerød og familien mens de bygger morgendagens passivhus. 

Familien fra Halden ønsket å bygge et bolighus de ikke fant i huskatalogene. Derfor valgte de å prosjektere et forsøkshus, etter standard for passivhus med morgendagens løsninger.

Mye å sette seg inn i

– Det er mange leverandører, produkter og løsninger å sette seg inn i for den som skal bygge. Våre erfaringer med alle valgene ville vi dele med andre, forteller Jostein Marken-Mjølnerød.

Denne våren kan du følge byggingen av familiens passivhus i Halden steg for steg på gronnlinje.no. GLAVA og Bolig Enøk er hovedsamarbeidspartnere for byggeprosjektet ”Grønn Linje”, som er opprettet som et forsøksbygg. Energirådgiver i Bolig Enøk, Eivind Kolstad har gitt verdifulle råd til oppvarmingskilder, energiforbruk og materialvalg.

– Han har gitt oss råd om hvordan energikildene kan fungere i et godt samspill, noe vi ikke hadde særlig erfaring med fra tidligere. Fra før er vi vant til en eldre bolig fra 1949 med tradisjonell oppvarming. I bunn og grunn ble GLAVA® Trollveggen valgt.

– Vi ble introdusert for Trollveggen i en tidlig fase, og fikk mulighet til å prøve ut mursystemet. Vi synes alltid det er spennende å få prøve noe nytt, og hadde tro på det. Vi erfarte at det er et system som er solid og greit å håndtere, selv med den høye muren vi skulle å støpe, forteller husbyggeren. Videre er det valgt GLAVAs produkt STYROFOAM Perimate™ som utvendig isolasjon. Til uka starter arbeidet med reisverket, og deretter tetting og innvendig isolering.

– Med konseptet «Grønn Linje» ønsker vi å skape en plattform med oversikt over prosessen rundt husbygging; tekniske løsninger for passivhus og anbefalte aktører og leverandører. Vi ønsker å forklare og forenkle det byggtekniske i forhold til vårt hus, forteller Jostein, som selv er håndverker og over gjennomsnittlig interessert i boligbygging.

Ferdig til høsten

Han deler bilder og erfaringer gjennom hele prosessen. Til høsten skal huset stå ferdig. Tanken var å bygge et hus for framtiden. Huset skulle ha elementer som vil være standard for husbygging innen få år. Viktige stikkord var blant annet energieffektivt, passivhus-standard, funksjonalitet, allergivennlig, lys, åpent, solfangere og Svanemerket. Bolig Enøk har lagt grunnlaget med gode beregninger.

– Det er min jobb å foreslå løsninger; konstruksjoner, krav til vinduer og dører, kuldebroer, tetthet, ventilasjon og varmesystem, som sikrer at huset når energikravene i NS3700:2013 (Passivhus), forteller Eivind Kolstad. Eneboligen i Halden vil ha et oppvarmet areal på 351 kvadratmeter og et oppvarmingsbehov så lavt som 15 kWh/m2. Solfangere skal utgjøre den store forskjellen.

– Et passivhus har et romoppvarmingsbehov som er én fjerdedel av TEK10, og én tiendedel sammenlignet med et hus bygd på 70-tallet, forklarer Eivind Kolstad.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår