BNL-sjefen til frontalangrep mot regjeringen

 
BNL-sjefen til frontalangrep mot regjeringenBildet: En offensiv BNL-sjef Nina Solli åpnet Byggedagene 2022 i Oslo i dag, der hun benyttet anledningen til å ta et oppgjør med Regjeringen. Foto: Odd Borgestrand
BYGGEDAGENE 2022: BNL-sjef Nina Solli gikk til frontalangrep mot regjeringen og spesielt statsministeren for å svartmale situasjonen ved å si at det er behov for storrengjøring i byggebransjen. Det ble en frisk start på Byggedagene 2022.

Av Odd Borgestrand

– Tittelen på årets konferanse er «Byggenæringen i endringens tid» er overskriften på årets byggedag, som denne gang er komprimert til nettopp èn dag, og med nærmere 400 deltakere i Oslo. Det er klart for alle at næringen står overfor en stor omstilling. Det gjelder både med tanke på klima og teknologi sa Nina Solli i Byggenæringens Landsforening (BNL).
Nina Solli kom inn i BNL ved årsskiftet.

- Det som motiverte meg til å ta jobben var næringens omstilling. Den er avgjørende for at Norge skal lykkes med det grønne skiftet. Med 350.000 ansatte er vi viktig for landet, sa hun.

Den store usikkerheten

Hun trakk fram den store usikkerheten som preger hele landet og næringen. Faktorene er mange med ettervirkningen.
- Nå møter vi mange kriser samtidig. Det betyr «den perfekte stormen». 60 prosent av entreprenørene melder om stopp i pågående prosjekter. Da kan det bli kort vei til massepermitteringer. Derfor er det viktig at myndighetene er sitt ansvar bevisst.
Varslene om renteøkning og brems i prosjekter samtidig er kritisk, mente Solli.

Et vrengebilde

- Regjeringen har et vrengebilde av vår næring. Vår opplevelse er at statsministeren snakker ned og skitner til verdens beste arbeidsliv. Det vi trenger er ikke flere regler, men gjerne enda mer tilsyn og kontroll av useriøse aktører. Vi godtar ikke Støres premiss at vi er en del av et løsarbeider-samfunn. Vi ønsker et seriøst arbeidsliv med faste stillinger, understreket hun, og følte seg provosert over at dagens regjering ikke følger opp et trepartsamarbeid.  
- Vi blir ikke invitert til samarbeid blant annet om innleie. Nå ser vi at den ideologiske arbeidslivspolitikken står i veien for utviklingen av vår næring. Muligheten for innleie gir oss den nødvendige fleksibiliteten, understreket hun videre.
Byggenæringen har behov for inntil 10.000 nye fagarbeidere hvert år. Nå er situasjon at halvparten av bedriftene får ikke tak i den kompetansen de har behov for. Derfor ba BNL-sjefen om myndighetenes hjelp til å opprette flere lærlingeplasser og satse mer på etterutdanning. 

Omstilling og klimakutt

BNL-sjefen var også innom det grønne skiftet i sin åpningstale.  Byggenæringen har bedt om 100 millioner kroner til forskning for å bidra til omstillingen til det grønne skiftet. 
- Myndighetene må stille opp sammen med oss, slik at Norge når sine klimamål, sa Solli.
Når hun så inn i krystallkula fram mot 2030, hadde BNL-sjefen klare visjoner.
- I 2030 ønsker vi at byggenæringen skal beskrives som en lønnsom, fremtidsrettet og respektert byggenæring.
- Vi skal være digitale og ta i bruk ny teknologi. Vi skal lede an med grønne og bærekraftige løsninger. Vi skal lykkes med å nå ut til ungdom, og rekrutteringen skal speile mangfoldet i samfunnet.

Målet er å samle hele verdikjeden i en næringsorganisasjon. Vi er offensiv, innovativ, løsningsorientert og kompetent næring. Da er det samarbeid som gjelder. Vi skal bygge det moderne Norge, og da trenger vi gode rammebetingelser, slo hun fast. 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave