Boligprodusentene anbefaler klima- og miljøgrep

 
Boligprodusentene anbefaler klima- og miljøgrepBildet: - Vi må effektivisere ressursbruken og vurdere klimagassutslippene fra bygninger ut fra et livsløpsperspektiv, sier Per Jæger
Boligprodusentene anbefaler medlemmene å bruke lavkarbonbetong, resirkulert stål og fossilfri byggeplassoppvarming.

- Vi i byggenæringen må selv bidra til å redusere klimagassutslippene og lette overgangen til en sirkulær økonomi, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, i en pressemelding.

Han understreker at dette ikke er et innspill i debatten om trebygg – kontra stål og betongbygg.

- Boligprodusentenes Forening startet opprinnelig som Trehusindustriens Forening, så vi har allerede tre godt innearbeidet i det vi bygger. Men vi må også bruke betong, og ser at vi kan oppnå betydelige klimagevinster ved å benytte lavkarbonbetong, sier Jæger.

- Vi må effektivisere ressursbruken og vurdere klimagassutslippene fra bygninger ut fra et livsløpsperspektiv. Det er krevende å utføre slike livsløpsvurderinger, og for å lykkes må vi digitalisere prosessene og koble BIM-modellene med maskinlesbar produktinformasjon.

- Vi i Boligprodusentene er derfor en pådriver i arbeidet med å utvikle produktdatamaler (PDTer) for maskinlesbar produktinformasjon. Vi har bedt alle medlemmene om å kreve fra byggevareleverandørene at de i løpet av 2022 skal kunne levere maskinlesbar produktinformasjon basert på PDTer, sier han.

Jæger understreker at vi parallelt med PDT-arbeidet også må utvikle egnede, digitale verktøy som kan utnytte den maskinlesbare produktinformasjonen. Han sier at dette er internasjonalt nybrottsarbeid, og det derfor vil ta noe tid før vi har slike heldigitale verktøy på plass og bransjen selv effektivt kan beregne klimagassutslipp fra bygninger.

Men i mellomtiden ønsker ikke Jæger at medlemmene skal sitte og vente. Han er stolt over at styret i Boligprodusentenes Forening anbefaler medlemmene å iverksette følgende tre tiltak:

Anbefalt tiltak

Merknad

1

Plasstøpt betong er lavkarbonbetong:

- B30: ≤ 280 kg CO2-ekv/m3 betong

- B35: ≤ 350 kg CO2-ekv/m3 betong

- B45: ≤ 360 kg CO2-ekv/m3 betong

Dokumenteres gjennom EPD fra betongleverandør. Unntak gjelder i områder hvor det ikke er leverandører av lavkarbonbetong

2

Armeringsjern er basert på 100 % resirkulert stål

Dokumenteres gjennom EPD fra leverandør.

3

Effektivisere energibruken på byggeplassen og fase ut fossil byggoppvarming og byggtørk

På mange byggeplasser, spesielt for større bygg, benyttes betydelige mengder diesel og propan til byggeplassoppvarming (betongherding, fasadeoppvarming, innvendig oppvarming). Store utslippsreduksjoner oppnås ved å effektivisere energibruken og fase ut fossil energi

- Dette er spennende at Boligprodusentene anbefaler alle medlemmene å gjøre klimatiltak i sine prosjekter. Hele byggenæringen, både store og små aktører, er nå klare til å ta klimagrep, sier Guro Hauge, fagansvarlig bygg og materialer i ZERO.
- ZERO mener at det å bygge i tre ofte er et godt klimatiltak, men at det er viktig at man setter seg klimamål for hele byggverket. På den måten kan man finne det mest optimale klimaløsningen for bygget sitt. Boligprodusentenes anbefaling til medlemmene bereder grunnen for at det også kan implementeres klimagasskrav i teknisk forskrift, sier Hauge.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår