Boligprodusentene ønsker Coronamidler

 
Boligprodusentene ønsker CoronamidlerIllustrasjonsbilde: Getty Images
Boligprodusentene hadde onsdag sin egen pressekonferanse om utviklingen, etter en marsmåned som klart ble påvirket av Corona. Nå ber de om 25 friske milliarder kroner fra myndighetene.

Av Pål Engeseth

Til tross for at igangsettingstallene for nye boliger i mars måned viste en oppgang og salget på fritidsboliger har økt med 17 prosent hittil i år, sammenlignet med fjoråret, viser salgstallene for nye boliger blodrøde tall med en nedgang på 47 prosent. Dette gir en total nedgang 1. kvartal på 25 prosent, hvor småhus er typen bolig som har gått mest ned. Skulle denne utviklingen fortsette, mener Per Jæger i Boligprodusentenes forening at hele bransjen vil lide.

- Netto oppdragsinngang for nye boliger er negativ eller tilnærmet lik null. Enda er ikke sysselsettingen i krise, men sysselsettingen blir vanskeligere for hver uke som går med fortsatt stor usikkerhet hos både forbrukere og banker. Derfor mener vi at Husbankens rammer må utvides til 25 milliarder kroner, sier Per Jæger.

- Det tar tid å etablere den nye normaliteten. I påvente av dette må Husbanken rigges med tilstrekkelige midler for fortsatt sysselsetting og boligforsyning ut over høsten. Dersom vi fortsetter i den takten vi har nå, så viser senarioer at vi vil halvere igangsettingen innen årets slutt, og flere bedrifter vil gå tom for oppdrag før den tid. Da er det kort vei til oppsigelser og konkurser, mener Jæger.

- Det tar tid å få på plass nye regler for lånene, tilpasse boligprosjekter til kravene og markedsføre nye boliger med Husbankfinansiering. Derfor er det viktig med beslutning om Husbanken nå. Det er ingen nedside ved å bruke Husbanken. Hvis Husbanken først skal brukes siden, kan det være for sent og føre til tap av bedrifter som går konkurs, tap av sysselsetting og med økt risiko for en uønsket fremtidig prisvekst, mener Jæger.

Boligprodusentene oppsummerte tallene slik:

• Salget av nye boliger i mars endte 47 % under tilsvarende måned i 2019. Dette var svært lavt. 1. kvartal 2020 endte 25 % under samme kvartal i fjor. Igangsettingen i mars i år lå over mars i fjor, men 1. kvartal endte 4 % under tilsvarende kvartal i 2019.

• Ser vi på de ulike boligtypene, viser resultatene for 1. kvartal at vi har en nedgang i salget av samtlige boligtyper. Eneboliger ligger 19 % under fjoråret, småhus ligger 33 % under fjoråret og leiligheter ligger 24 % under fjoråret.

• Ser vi på tolv måneders endringen i salg ligger vi nå 10 % under. Eneboligsalget ligger 18 % under på tolv måneders basis, mens småhus og leiligheter ligger hhv. 3% og 10 % under foregående tolv måneders periode.

• Igangsettingen fordelt på boligtype viser en nedgang på hhv. 24% og 22 % for eneboliger og småhus og en oppgang på 25 % på leiligheter hittil i år.

• Ser vi på tolv måneders endringen i igangsetting ligger vi nå 14 % under. Tolv måneders endringen i igangsetting viser en nedgang på 14 % for eneboliger, 9 % for småhus og 15 % for leiligheter.

• På fritidsboliger er det en økning i salget hittil i år på 17 %. Igangsettingen ligger hittil i år 33 % over fjoråret. 12 måneders endringen ligger på -2 % på salg og -3 % på igangsetting av fritidsboliger.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår