Boligprodusentene roper varsku

 
Boligprodusentene roper varsku
Boligtallene for april viser en salgsnedgang på 45 % sammenliknet med april 2019. Samlet boligsalg så langt i 2020 er ned 29 % sammenliknet med året før.

Igangsettingen i april er ned 32 % sammenliknet med april i 2019, mens samlet igangsetting så langt i 2020 er ned 11 % sammenliknet med samme periode i fjor.

- Det reviderte statsbudsjettet inneholder ingen tiltak for å opprettholde nødvendig boligproduksjon og sikre sysselsetningen. Dette er svært skuffende, sier administrerende direktør i Boligprodusentene, Per Jæger, i en pressemelding.

For fritidsboliger er salget og igangsettingen hittil i år 10 % opp sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. For april er salget ned 9 % i forhold til april 2019, igangsettingen 35 % under april i fjor.

Boligprodusentenes ukesmåling under koronakrisen viser en økende sysselsetting på byggeplassene, hvor personell utenfor arbeid har falt fra 17 % i uke 13 til 7 % i uke 20, med et sykefravær på kun 3 % og med 3 % permitterte i uke 20. Så langt har boligbransjen klart å opprettholde boligproduksjonen under smitteverntiltakene, men Jæger er bekymret for at dette ikke vil vare utover høsten. Over 50 % av medlemmene melder om manglende nye byggeoppdrag, som stemmer godt med svikten i boligsalget i mars og april.

- Hver bolig som ikke selges nå vil skape ny ledighet ut over høsten og gjennom 2021. Det tar ca. 6 måneder fra en kontrakt er underskrevet til byggearbeid kan starte opp. Dersom de lave salgstallene fortsetter i mai og juni vil mangel på oppdrag føre til permitteringer og oppsigelser. Ringvirkningene er store ved at hver bolig som ikke bygges gir tap av 3,4 årsverk i verdikjeden. En moderat prognose på bakgrunn av salgstallene tilsier en redusert igangsetting på inntil 10.000 boliger årlig, noe som vil føre til 34 000 færre årsverk. Derfor trenger vi følgende tiltak for å sikre at nye boligprosjekter blir igangsatt for å opprettholde sysselsettingen, sier Per Jæger:

  • Husbanken må få økte rammer på 25 mrd. for å stimulere boligbyggingen. Det vil sikre finansiering av 10.000 boliger for de som vil og fortsatt kan kjøpe ny bolig.
  • En forsikringsordning for usolgte leiligheter som gjør det tilstrekkelig med 30 % forhåndssalg før igangsetting.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår