Bygg og anlegg samler tusener i Tromsø

 
Bygg og anlegg samler tusener i TromsøBildet: Rekruttering står høyt på agendaen for arrangørene av Nord-Norges desidert største bygg og anleggsmesse, NNBA, som arrangeres i Tromsø. Messegeneral Herbjørn Nilssen, har selv bidratt til rekrutteringen med egne barnebarn. Foto: Odd Borgestrand
NNBA 2022: Nord-Norges desidert største bygg og anleggsmesse, NNBA, er i gang i Tromsø. Det er 7. gang de to bransjeorganisasjonene NESO og MEF Region Nord, som organiserer hovedtyngden av bygg- og anleggsbransjen i nord, går sammen om ei messe.

Av Odd Borgestrand

Messen er forventet å samle 10.000 deltakere denne helga.
Det ble en pangstart på fredag da 750 inviterte 9-klassinger deltok på en storslått rekrutteringsdag med mål om å gi elevene innblikk i en spennende og voksende bransje, og samtidig fortelle de at bygg- og anlegg kan tilby sikre arbeidsplasser.
Messegeneral Herbjørn Nilssen sier til Byggfakta at rådgivere både i ungdomsskolen og videregående skole i mange år har snakket ned de praktiske fagene. Derfor sliter bransjen med rekrutteringen. Nå håper han at lærerne blir flinkere til å anbefale sine elever å gå den praktiske veien. 
- I mange år har bransjen slitt med å få de klokeste hodene inn i bransjen, og nå er det på høy tid at skoleverket hjelper oss, sier han. 

Skriker etter fagarbeidere

- Bransjen er en av de største næringene i Nord-Norge og har allerede for få fagarbeidere rundt om i bedriftene. Derfor er det viktig at vi byr oss frem og viser hva vi har å tilby ungdommen. 
I årene som kommer vil vi kunne tilby ungdom varierte og spennende karrieremuligheter. Her er det jobb og muligheter for alle som ønsker det, og dette ønsker vi å få fram, sier Jorunn Nyheim, som er distriktssjef i MEF i Troms og dessuten prosjektleder for Nordnorsk bygg- og anleggsmesse.
Hun etterlyser mer handlekraft fra politikerne med å få opprettet ny videregående linje for anleggsbransjen i Troms.
- I dag er det Fauske og Kirkenes som har dette tilbudet, og mellom disse to stedene er det 1250 kilometer. Det er klart vi må få på plass et utdanningstilbud også i Troms, sier hun til Byggfakta, og avslører at MEF nå jobber hardt med å få politisk flertall for et studietilbud i Bardufoss.

200 utstillere

Det er de store maskinene som er blikkfanget på messa, som altså arrangeres av Nordnorske Entreprenørers Serviceorganisasjon SA og Maskinentreprenørenes Forbund, avdeling Nord. På Mandela-sletta, rett nedenfor Ishavskatedralen, er det godt over 200 utstillere som viser fram siste nytt innen bransjen. I tillegg er det en rekke arrangementer og aktiviteter i løpet av de tre messedagene.  
- Nordnorsk Bygg- og Anleggsmesse er ikke bare for bransjefolk. Alle er hjertelig velkommen innom messen for å se på hva som rører seg i bransjen, sier prosjektleder Nyheim og messegeneral Herbjørn Nilssen, som har vært en ildsjel for dette arrangementet de siste 20 årene. 
NESO og MEF har ofte sammenfallende interesser og har etablert et tett og godt samarbeid på en rekke områder. Nordnorsk Bygg- og Anleggsmesse arrangeres i 2022 for syvende gang, og er et godt eksempel på et slikt samarbeidsprosjekt.

Lærlingekonkurranser

Fem lærlinger fra de tre nordligste fylkene, konkurrerer om å bli Nord-Norsk mester i anleggsmaskinførerfaget. Deltakerne skal vise sine ferdigheter og konkurrere med hjullaster og gravemaskin.
Nord-norske mestere skal kåres også i betongfag og tømring. Konkurransen består av en praktisk og en teoretisk del, og vinneren blir kåret under festmiddagen lørdag kveld. To vinnere kan gå ut fra festen med en gavesjekk på 15.000 kroner hver. 

Beste anlegg og beste bygg

I forbindelse med NNBA kåres «Beste anlegg» i perioden 2019 til 2022. 
De tre selskapene som konkurrerer om «Beste anlegg» er:
LNS, Maskinentreprenør Herbjørn Nilssen AS og Oscar Sundquist AS.
Det er fire finalister til årets «Beste bygg i Nord». De fire er:
Øksnes Entreprenør, Element Nor, Entreprenør Harald Nilsen og Peab Bjørn Bygg.
- «Beste Bygg i Nord» er en konkurranse som arrangeres hvert tredje år. De fire finalistene er valgt ut blant totalt 18 nominerte kandidater, det høyeste antallet nominerte noen gang, forteller styreleder i NESO, Jørn Vidar Johansen er klar på at de fikk en utfordrende oppgave.

Egen entreprenørbarnehage

For å understreke behovet for rekruttering er det etablert en entreprenørbarnehage under årets messe. Det er Einar Sørensen Maskinentreprenør AS som har påtatt seg denne oppgaven også i år. Denne barnehagen er åpen for alle barn, men i tillegg har EMS i år invitert storavdelingen i Fagertun barnehage til entreprenørbarnehagen. Barna får en smakebit av hva anleggsbransjen har å tilby i en stor sandkasse, med anleggsleker, anleggsmaskiner og anleggsspill. De vil også få mulighet til å gå på tur på messeområdet og se på de store tøffe maskinene. Etter messa får barnehagebarna med seg mange leker fra sandkassa. Dermed kan rekrutteringsutfordringen være løst om 20 år i nord.

Bildet: Det er ventet 10.000 besøkende på årets bygg- og anleggsmessa på Mandela-plassen i Tromsø. Drøyt 200 utstillere er på plass. Foto: Odd Borgestrand

 

 
 
 
 

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Mest leste

    Siste papirutgave