Byggenæringens bidrag til det grønne skiftet

 
Byggenæringens bidrag til det grønne skiftet
BNL overleverte i dag sitt politikkdokument Grønt skifte til Ekspertutvalget for grønn konkurransekraft. – Når vår næring legger premissene for menneskers liv, helse og virke, har vi også et spesielt ansvar for å bidra til det grønne skiftet, sier Jon Sandnes i BNL.

Bygg-, anleggs- og eiendomssektoren bruker nær 40 prosent av verdens ressurser og omkring 36 prosent av klimagassutslippene globalt kan skrives tilbake til sektoren.

BNL har sammen med bransjene utarbeidet en helhetlig miljø- og energipolitikk, for å møte utfordringene for i bygg-, anleggs- og eiendomssektoren.
– Vi håper Ekspertutvalget vil finne vårt innspill interessante, og at de vil gi anbefalinger til regjeringen som   kan styrke byggenæringens evne til å gjennomføre et grønt skifte i næringen, sier direktør for miljø- og energipolitikk i BNL Rannveig R. Landet, som overleverte dokumentet i dag.

BNL har vektlagt tre områder som griper inn i hverandre:
•       Klimagassreduksjon; -begrense global oppvarming
•       Sirkulær økonomi; -begrense og effektivisere ressursbruken
•       Klimaendringer; -begrense og forebygge skadelige konsekvenser av klimaendringene

Når det gjelder klimagassreduksjon mener BNL at myndighetene spiller en nøkkelrolle. – Ikke bare ved regelverksutforming og rammebetingelser generelt, men i stor grad hvordan de planlegger bo- og arbeidsregioner og infrastruktur som genererer minst mulig klimagassutslipp. Dette er et område som BNL er opptatt av å påvirke i riktig retning.
BNL mener det er behov for en helhetlig politikk som kombinerer gode løsninger for miljø og klima med verdiskaping og konkurransekraft. – Målene må være ambisiøse, men også realistiske, sier Jon Sandnes.
Sandnes peker på at uten lønnsomhet i bedriftene og hos deres kunder vil det ikke være mulig å gjennomføre det grønne skiftet. Forutsigbarhet i rammebetingelser blir et nøkkelord for god omstilling.
– Kundene har stor markedsmakt og kan bidra sterkt til det grønne skiftet. Det offentlige, som kjøper omkring 35 prosent av næringens leveranser kan også bidra til dette ved å sette gode krav i sine innkjøp.

BNL skal nå følge opp arbeidet med å lage handlingsplaner.

– Den store jobben starter nå. Vi er glade for at vi har alle 15 bransjer bak oss i dette arbeidet. Vi har vist at vi kan få til store endringer om vi setter oss høye mål og samarbeider i næringen som for eksempel da vi startet arbeidet med å redusere byggavfall til deponi på 90-tallet. Byggavfall til deponi er blitt redusert fra over 80 prosent til 11 prosent i dag. La oss håpe at vi kan få et like stort sprang på dette området, avslutter Landet, som også har koordinert dette arbeidet i BNL-fellesskapet.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår