Bygger batterisenter i Ausen

 
Bygger batterisenter i AusenIllustrasjon: Plan1
AKTUELLE PROSJEKTER: Stena Recycling satser i Norge og bygger et nytt batterisenter i Ausen utenfor Lillestrøm.

Med økende salg av elbiler og redusert tilgang til råvarer for batteriproduksjon kreves det at batterier i større grad skal kunne gjenvinnes. Stena Recycling satser derfor på å bli en ledende aktør innen gjenvinning av elbilbatterier i Europa. Gjenvinningsaktøren har pekt ut Norge som et viktig marked, og bygger et nytt batterisenter utenfor Lillestrøm.

Samles inn og utlades i Ausen

EU-kommisjonen har lagt frem forslag til en ny batteriforordning som blant annet krever at batteriprodusenter skal ta i bruk gjenvunnet materiale i produksjonen av batterier innen 2030, og at gjenvinningsvirksomheter skal oppfylle både generelle gjenvinningsnivåer for hele batteriet og spesifikke gjenvinningsgrader for viktige metaller som litium, kobolt, kobber og nikkel.

Stena Recycling vil i slutten av mars åpne et av Europas mest avanserte anlegg for gjenvinning av litiumionbatterier i svenske Halmstad. Samtidig bygger de et nytt batterisenter i Ausen. Et stort antall av batteriene som skal gjenvinnes i Sverige, forventes å komme fra norske elbiler. Batteriene vil bli samlet inn og utladet i Ausen, og deretter transportert videre til Halmstad for gjenvinning på anlegget der.

Illustrasjon: Plan1

Marked i sterk fremmarsj

Det norske batterioppsamlingssenteret i Ausen er planlagt å være i drift i løpet sommeren 2023, og forventes å bli det første av flere batterisentre i Norge. Elbilmarkedet er stort i Norge. 9 av 10 biler som ble solgt her i 2022, var el- eller hybridbiler, og antallet elkjøretøy på det norske markedet er anslått til 600 000.

– Den nye EU-forordningen, kombinert med den kraftige økningen i etterspørselen etter elkjøretøy, innebærer at presset for å finne løsninger for gjenvinning av elbilbatterier vil bli enormt. Markedet for batterigjenvinning er på sterk fremmarsj, og vi tror at det globalt vil være verdt 260 milliarder kroner innen ti år. Stena Recycling vil dermed få en nøkkelrolle i elektrifiseringen av bilindustrien, sier Marcus Martinsson, Product Area Manager Batteries i Stena Metall Group.

Statlig oppmerksomhet 

I utgangspunktet ble det investert en kvart milliard kroner i det nye anlegget i Sverige, og Stena Recycling fikk i fjor 70,7 millioner svenske kroner i støtte fra den svenske Energimyndigheten. Disse midlene har gått til bygging av anlegget. Samtidig er det investert 100 millioner kroner i batterioppsamlingssentre i Europa, som altså batterisenteret i Norge er en del av. Disse sentrene jobber også med gjenbruk av batterier.

Stena Recyclings gjenvinningsprosess gjør det på sikt mulig å gjenvinne mer enn 95 prosent av et utgått batteri. Verdifulle mineraler som kobolt, litium og nikkel vil kunne beholdes og brukes i produksjonen av nye batterier med svært høy gjenvinningsgrad. Det nye anlegget i Sverige vil ha kapasitet til å gjenvinne 10 000 tonn batterimateriale per år.
 
– Det sirkulære perspektivet må være utgangspunktet også i gjenvinning av elbilbatterier. Å bruke gjenvunnet materiale i produksjonen er en av de mest effektive måtene å minske miljøpåvirkningen og utnytte ressursene på. Vi blir en tilrettelegger for bilindustriens omstilling til sirkulær økonomi, sier Marcus Martinsson.

EU-forordning

Formålet med den foreslåtte EU-forordningen er å styrke den sirkulære økonomien og verdikjeden for batterier i EU og stille krav til bærekraft og sikkerhet for batteriene som er tilgjengelige på det europeiske markedet. 

Mer om forordningen

Om Stena Recycling:
Stena Recycling er en av Sveriges ledende gjenvinningsbedrifter med nær 90 anlegg og 1700 medarbeidere. Virksomheten ble grunnlagt i 1939 av Sten A. Olsson. Stena Recycling er en del av konsernet Stena Metall, som er en av Sveriges største familieeide selskapsgrupper. Stena Metall er virksomme på mer enn 200 steder i ni land og gjenvinner årlig over seks millioner tonn materiale. I Norge har Stena Recycling 16 anlegg og over 300 ansatte. 

 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave