Bygger samhold under landets vakreste anleggsmesse

 
Bygger samhold under landets vakreste anleggsmesseBildet: Regionsjefene i MEF Vest og Midt, Paul Olaf Baraas og Øyvind Bergset (t.h) mener Loendagene er et unikt familie-arrangement. I år arrangeres Loendagene for 42. gang, og med nærmere 3.000 besøkende. Foto: Odd Borgestrand
LOENDAGENE 2022: Loendagene, betegnet som landets vakreste anleggsmesse, samler 55 utstillere, nærmere 700 faste deltakere og totalt 3000 besøkende.

Av Odd Borgestrand

Loendagene arrangeres av Maskinentreprenørenes Forbunds avdelinger i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Rammen om Loendagene er bratte fjellsider, brusende fosser og pittoreske fjordarmer. Været er like skiftende som fjellene er høye og fjordarmene er trange. Her ligger cruise-skip også denne helgen, et steinkast unna, i sentrum av Olden.

Unikt familiearrangement

Det som på slutten av 70-tallet begynte som et lite møte med 20 deltakere, er i år det 42. i rekken og blitt en begivenhet av dimensjoner på områdene rundt ærverdige Hotel Alexandra.
- Det var kun en pandemi i 2020 som brøt rekken av arrangementer, og dette er et arrangement som både lokalbefolkningen og entreprenører på Vestlandet ser fram til, forteller regionsjefene for region Vest og Midt, Paul Olaf Baraas og Øyvind Bergset til Byggfakta. 
Loen-dagene arrangeres av MEFs fylkesavdelinger i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, med de to regionsjefene som nøkkelpersoner for et familiearrangement av det helt unike slaget.

Samhold og entusiasme

- Dette er det eneste familiearrangementet i MEF-regi, og det er svært populært. Her har vi en fin blanding av leverandører og MEF-medlemmer med familier fra de to regionene Vest og Midt, som gjerne stiller med både to og tre generasjoner. Litt spøkefullt sagt kan vi hevde at dette er Vestlandets største familietreff, sier Bergset.
- Loendagene er først og fremst et stort sosialt treff for å skape samhold og entusiasme i MEF-familien, men selvfølgelig har vi også et faglig innhold. Her er det nettverksbygging på mange plan. Det gjelder også for de aller minste, som har eget opplegg gjennom det som heter Loen Play. Ungdommene har også sitt eget tilbud, forteller Baraas. 

55 utstillere

Leverandørene treffer beslutningstakerne i de ulike firmaene under Loendagene. Det er bedriftseiere, styreledere og organisasjonsledere som deltar som faste deltakere gjennom tre dager. I tillegg er utstillingen med 55 utstillere åpen for alle som ønsker å tilbringe noen timer eller en hel dag i Loen. Bergset mener utstillerne deltar fordi de har en kost / nytte effekt. 
- Det handler på ingen måte om veldedighet for et populært familiearrangement.  Den enkleste måten å måle dette på er hvor mye leverandørene selger under selve arrangementet, men like viktig er alle prospektene som skal følges opp i ettertid. Viktig er også vedlikeholdet av relasjoner, sier Baraas. 

Bildet: Rammen om Loendagene kan ikke bli bedre. Dette er utvilsomt landets vakreste anleggsmesse. Foto: Odd Borgestrand

Bekymringsmeldinger

Baraas trekker fram et eksempel der en leverandør uteble fra Loendagene et år. 
- I dagene etter arrangementet fikk leverandøren en rekke telefoner med bekymringsmeldinger om det sto dårlig til eller om firmaet var på vei ut av markedet. Gjett hvilket firma som stilte opp året etter, sier Baraas med et smil.
- En av verdiene til MEF er «tett på», og det opplever vi til fulle under Loendagene, mener Bergset. Selv om det er mye jobb for regionsjefene å stå i spissen for arrangementet får de mye tilbake i form av nærkontakt med medlemsbedriftenes ledere og deres familier. 
-Dersom vi skulle finne på det utenkelige å bryte rekken av Loendager ville det bli «ramaskrik» i MEF-familien. Noen vil hevde at Loen og Alexandra er avsidesliggende, men for våre medlemsbedrifter er Loen et sentrum hver høst, sier de to regionsjefene.

Faglig innhold

I år deltar både den nye hovedstyrelederen Øystein Hope og administrerende direktør Julie Brodtkorb. Fredagen var tettpakket med fagseminar om hvorfor MEF-bedrifter må arbeide systematisk med kvalitet og HMS-arbeid. Her var det fagsjef Egil Kvingedal som ledet seminaret. I løpet av høsten er det et tusentalls MEF-bedrifter som skal teste ut det nye SmartMEF i samarbeid med SmartDok. Det var også et omfattende juridisk seminar med MEF-advokatene Silje Lindvig og Erik Tobias Handeland Selmer, som blant annet tok for seg innføring i totalentreprise og vilkår og grensesnitt for innleie av arbeidskraft.

De to regionsjefene hadde håpet at samferdselsminister Jon-Ivar Nygård hadde takket ja til invitasjonen om å delta på årets Loendager, men med klare signaler om innstramming i infrastruktur-budsjettene var det ikke overraskende at ministeren i år takket nei til å møte de mange entreprenørene som gjerne vil bygge landet enda mer. 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave