Bygger to lavblokker i tre på Fetsund

 
Bygger to lavblokker i tre på FetsundTreblokkene: Innholdet i den ferdige blokka har forandret seg med markedet tre ganger siden den første tegningen ble laget. Denne fleksibiliteten er den store fordelen med det nye element-byggekonseptet som BoligPartner og Støren Treindustri utarbeidet sammen med rådgivere og arkitekter. Ill: BoligPartner
I høst triller 36 vogntog sørover fra Støren Treindustri med 1100 trebygg-elementer. På ti uker skal disse bli til to lavblokker i tre på Fetsund. Fire etasjer i bindingsverk – de første i sitt slag.

Det er BoligPartner som har utviklet dette nye konseptet i samarbeid med blant annet byggeelement-produsent Støren Treindustri. Det startet med at BoligPartner måtte utvikle tre og fire etasjers hus fordi markedet endret seg.

Må opp i høyden
– Det nye med disse er at tre-elementer ikke har blitt brukt i så høye bygg før. Og dette skaper en helt egen fleksibilitet, sier prosjektsjef i BoligPartner, Truls Kronberg, i en pressemelding.
– Nasjonal arealplan som kom i 2015 krever at vi utnytter tomtearealet bedre, særlig i nærheten av kollektiv-knutepunktene. Det gjør at vi må opp i høyden. Siste årene har BoligPartner arbeidet med boligkonsepter i tre på tre og fire etasjer, og nå settes de første blokkene i sitt slag opp, sier Truls Kronberg, som ikke uten videre slipper hvem som helst inn på byggetomta. 
– Detaljene i dette konseptet har krevd innovasjon og utviklingsarbeid. Og resultatet er et produkt markedet gjerne vil ha. Da vil vi være i førersetet så lenge vi kan, kommenterer han.

Rask montering: Treblokkene monteres opp med en etasje i uka. Det er hele 550 elementer pr blokk som skal på plass på fem uker.

Fleksibilitet lønner seg
- Den viktigste fordelen er fleksibiliteten. Det nye er at leilighetstypen ikke settes fast i prospektet, men at folk kan velge leilighetstype underveis. Ut fra hva kundene og markedet har ønsket seg, har vi på disse blokkene endret leilighetstyper tre ganger etter vi la det ut for salg, forteller Kronberg fornøyd. 
Det er de innovative byggetekniske løsningene som tillater dette, noe BoligPartner har utarbeidet blant annet i samarbeid med Støren Treindustri over flere år. 
– Nøkkelen er elementbyggeri. Disse blokkene er for store å bygge pinne for pinne og med moduler blir løsningene for satt. Vi mister vi mulighetene til å endre underveis. Mens med elementer får vi høy grad av ferdigstilling på fabrikk tillegg til stor fleksibilitet. Mange tilbyr elementer, men vi valgte Støren fordi de er så positive og lette å samarbeide med og konstruktive i å finne nye og gode løsninger som gjør oss begge mer konkurransedyktige. Dette er vinn-vinn. De får solgt mer av sine produkter og vi får de elementene vi vi ønsker, sier Kronberg om den glade forlovelsen som gir BoligPartner en omsetning på 135 millioner kroner på de to trebyggene.

Uvurderlig kunnskap
Administrerende direktør ved Støren Treindustri, Rune Johnsen, er også veldig fornøyd med samarbeidet som har resultert i leveranser på 1100 elementer til de to fire-etasjers blokkene. Men han skatter spesielt den nye kunnskapen Støren har fått i prosjektet – innovative løsninger på trebygg i mange etasjer.  
– Vi prøver alltid å lære noe nytt gjennom prosjektene våre, men slik som dette har vi ikke pleid å arbeide tidligere. Det tok for eksempel et halvt år å jobbe fram løsninger som svar på kundenes krav, før vi kunne sette i gang med byggingen, forteller Johnsen, som nå altså sitter med enestående kompetanse på å bygge fire-etasjers blokker i tre av bindingsverk med elementer. 

– Vi har fått 6,6 millioner kroner fra Forskningsrådet og 600.000 kroner fra Skogtiltaksfondet og begynner med et forskningssamarbeid med SINTEF, sier administrerende direktør i Støren Treindustri, Rune Johnsen. Foto: Line Venn.

Monterer også
Johnsen og co har skal også ha utarbeidet nye løsninger som forenkler montering på byggeplass. 
– Å spare en uke eller to på rigg og drift under montering er svært lønnsomt. Det ser ut til at vi har klart her, kommenterer han. 
Resultatet er altså to fire-etasjers blokker, som Støren selv monterer nå i høst. 
– Det er ikke vår primæroppgave, men det blir stadig flere forespørsler om å montere. Byggherrer og entreprenører ønsker å forholde seg til færre leverandører og slik blir vi pushet på flere områder til å bli en totalunderleverandør, forklarer Johnsen. 
Hans gjeng reiser nå en etasje i uka. I tillegg til å ferdigstille og komplettere bygget, tar det totalt fem uker pr blokk, sier Johnsen.
Kronberg i BoligPartner er veldig fornøyd med akkurat det: 
– Det gjør det enda enklere å velge Støren. De leverer faktisk et ferdig montert trykktesta råbygg, der de også påtar seg utførelsen og byggeplassrisikoen. Det er det ikke alle elementleverandører som gjør. For oss er det avgjørende å ha en slik samarbeidspartner.

Fra fire til åtte etasjer
Begge er imidlertid allerede på vei inn i versjon 2.0 av byggekonseptet. Kronberg vil utbedre løsningene og gjøre dem mer effektive i neste prosjekt som blir ni leiligheter i en blokk på Skarnes. Og han stoler på at Støren kommer med gode ideer til løsninger og forslag underveis. 
Det er høyst sannsynlig, og kanskje kan BoligPartner med tiden legge på både to og fire etasjer. Støren er nemlig i disse dager i gang med et 17 millioner kroners pilotprosjekt for å finne byggetekniske løsninger for slike treblokker på opptil åtte etasjer. 
– Vi har fått 6,6 millioner kroner fra Forskningsrådet og 600.000 kroner fra Skogtiltaksfondet og begynner med et forskningssamarbeid med SINTEF. Videre skal vi teste det praktiske i samarbeid med byggentreprenører, sier Johnsen optimistisk.

- Først over hoppkanten
Nettverket han har gjennom treklyngen Woodworks! har kommet godt med i dette prosjektet. Og resultatene herfra kan være med å løfte hele bransjen et steg videre opp i høyden. 
– For Støren er gulroten å få anledning til å bli først over hoppkanten. Erfaringene vi har fra BoligPartner-prosjektet på Løkenåsen styrker forskningsprosjektet som igjen kan gi nye løsninger til fremtidige treblokker for BoligPartner, konstaterer Johnsen.
BoligPartner har ambisjoner om å vokse 50 prosent årlig i det segmentet de neste fem årene. Går dette i boks, kan det bli travelt på elementfabrikken på Støren. Og for alle som leverer trematerialer dit. 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår