Cowi styrer unna fossilt brensel

 
Cowi styrer unna fossilt brenselBildet: Administrerende direktør Lars-Peter Søbye. Foto: Cowi
DANMARK: Cowi har besluttet å gå til det ekstraordinære skrittet å droppe prosjekter som involverer fossilt brensel helt.

– Dette er en av de sterkeste kunngjøringene i Cowis historie. Med beslutningen om at vi fra nå av ikke påtar oss noen prosjekter som bidrar til utnyttelse av fossilt brensel, betyr det også at vi påtar oss rollen som en av frontløperne på verdensbasis i vår bransje, sier administrerende direktør Lars-Peter Søbye, i en pressemelding fra Cowi.

– Men det er riktig å gjøre hvis vi vil ta tak i klimakrisen seriøst, og det viser hvordan vi setter handling bak ord. Med vår utvidede kompetanse innen bærekraft har vi et spesielt ansvar for å få fart på den grønne omstillingen, som også er den største vekstmuligheten i Cowis historie. Vi må være klare til å gripe grønne prosjekter og støtte våre kunder i den grønne omstillingen, sier Søbye.

Nye muligheter

Lars-Peter Søbye erkjenner at det å forlate fossile brenselprosjekter vil ha innvirkning på enkelte kunder, ansatte og virksomheter. I 2021 utgjorde fossile brenselprosjekter om lag fem prosent av konsernets inntekter, og om lag 45 prosent av inntektene kom fra prosjekter som i dag ikke er direkte knyttet til den grønne omstillingen. - Det vil endre seg, sier konsernsjefen.

– Med en ny strategi følger nye prioriteringer og nye muligheter. Verden vil fortsatt trenge veier og flyplasser, og vi skal hjelpe kundene våre på disse områdene, men vi må og skal levere løsninger som gjør verden mer bærekraftig, uavhengig av segmenter. Vi vil fortsatt samarbeide med store energiselskaper om deres grønne omstilling, men ikke på prosjekter som utforsker eller produserer fossilt brensel. Når det gjelder etablering av for eksempel havvind- eller grønt hydrogenprosjekter hjelper vi gjerne til, sier Søbye.

Han legger til at dette strategiske skiftet også gir utviklingsmuligheter for ansatte i hans egen bedrift og virksomheten generelt.

Fokuserer på bærekraftskostnader

Lars-Peter Søbye mener at den forretningsmessige fordelen ved å allokere alle ressurser til bærekraft vil veie opp for de negative økonomiske konsekvensene av å trekke seg ut av fossilprosjekter. Cowi vil i første omgang oppfylle sine nåværende kontrakter, som inkluderer fossilt brensel, men fra nå av vil selskapet ikke lenger delta i anbud på nye fossile brenselprosjekter.

– Først og fremst sier vi til kundene våre at ingenting vil endre seg på kort sikt. Vi er forpliktet til å leve opp til våre løfter og de avtalene vi allerede har på plass. For det andre anerkjenner vi fullt ut at verden fortsatt trenger olje og gass, og vi må derfor akseptere at våre kunder vil be andre konsulenter hjelpe dem med å fortsette sine fossile brenselprosjekter. For det tredje vil vi bruke mesteparten av tiden vår på å snakke om alle de andre bærekraftige løsningene de trenger, da de også trenger å akselerere reisen til å bli en grønn bedrift, avslutter Søbye.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave