COWI vinner kontrakter for utvidelse av Gardermoen renseanlegg

 
COWI vinner kontrakter for utvidelse av Gardermoen renseanleggI tillegg til en betydelig kapasitetsutvidelse skal det nye Gardermoen renseanlegg oppfylle et skjerpet krav til reduksjon av totalfosfor i renseprosessen. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim
Renseanlegget på Gardermoen skal utvides i forbindelse med økt kapasitet på flyplassen og stengingen av Kløfta renseanlegg.

– Dette stadfester vår posisjon som en av landets fremste rådgivere på renseanlegg. Vi er veldig glade for den fornyede tillitten vi har fått av Ullensaker kommune. Noen av oss var med å prosjektere anlegget i 1998, og det blir med stor glede vi gyver løs på oppgaven igjen over 20 år senere, sier oppdragsleder Ole Tendal i COWI, i en pressemelding.

COWI har vunnet kontrakter på prosjektering bygningsmessige arbeider, grunnarbeider og utvendig grunnarbeider for vann og avløp, elektro, automasjon og VVS. Detaljprosjekteringen begynner i august.

– COWIs tilbud dokumenterte en god oppdragsforståelse og ikke minst relevant etterspurt kompetanse på tilbudte medarbeidere innenfor alle fire kategorier. De hadde også en konkurransedyktig pris. Vi er derfor svært tilfreds med å ha COWI med på laget flere år framover til det nye renseanlegget står ferdig utbygd, sier prosjektansvarlig i Ullensaker kommune, Ingar Tranum.

I tillegg til en betydelig kapasitetsutvidelse skal det nye Gardermoen renseanlegg oppfylle et skjerpet krav til reduksjon av totalfosfor i renseprosessen med 98 % fjerning av alle fosfor-forekomster.

COWI vil i første omgang bidra med en kalkulasjon av totale prosjektkostnader.

– Vi er med på å utvikle fremtidens VA-anlegg gjennom de bygningsmessige ingeniørfagene, og dette er et stort oppdrag for oss. Det stilles svært strenge rensekrav til anlegget på grunn av resipienten i området som er elven Leira, så vi setter våre beste hoder til verks, fortsetter Tendal.

COWIs datterselskap og forskningsselskap Aquateam COWI, har også bidratt med å vurdere prosesstekniske løsninger på et pilotanlegg.

– Dette er første gang man tester sandfilter for meget lave utløpskonsentrasjoner av fosfor på et norsk renseanlegg. En vellykket produktutvikling vil kunne tilby kommunale avløpsanlegg en meget kompakt prosess for polering etter sekundærrensing eller nitrogenfjerning.

Oppdragsgiver har også vektlagt bruk av VDC-metodikk (Virtual Design Construction) i konkurransen og erfaringen med metodikken er en forutsetning for prosjektet.

– COWI har de siste årene opparbeidet en solid VDC-kompetanse og det er et viktig satsingsområde for oss. Vi ser blant annet at bruken av såkalt ICE-metodikk har en rekke fordeler i samspillet mellom prosjekterende og oppdragsgiver. Det gir blant annet mer effektiv bruk av BIM-modellene, bedre strukturerte møter, mer effektiv ressursallokering og raskere vei til beslutninger, sier Tendal.

Om Gardermoen renseanlegg:

  • Gardermoen renseanlegg er et mekanisk, kjemisk og biologisk renseanlegg med tilknytning på nær 85 000 pe, målt som BOF5
  • Stod ferdig i 1998
  • Bygd for å rense avløp fra Nannestad og Ullensaker kommune, inkl. hovedflyplassen.
  • Rensenlegget har krav til nitrogenfjerning
  • Senere tilrettelagt for mottak og rensing av avisingsvæsker
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår