Danskene kårer "Årets helsebygg"

 
Danskene kårer Årets helsebyggBildet: Psykiatrisk senter St. Hans er en av fem nominerte til prisen Årets helsebygg. Foto: Adam Mørk
DANMARK: De fem nominerte til Nohrcons "Årets helsebygg" har bl.a. fokusert på sirkulær konstruksjon, omsorgsfulle rammer, godt arbeidsmiljø, åpenhet og helbredende omgivelser.

I Danmark skal snart "Årets helsebygg" kåres. Det er Nohrcon som for 5. år på rad har funnet fem velfungerende og flotte helsebygg, og i år står valget mellom et sykehjem i Hornbæk og fire vidt forskjellige typer sykehusbygging – fra Midt-Jylland til hovedstaden. Felles for de fem byggene er bl.a. fokus på helende arkitektur, sirkulær konstruksjon, omsorgsfulle rammer, godt arbeidsmiljø og åpenhet, melder dagensbyggeri.dk

Formålet med prisen Årets helsebygg er å øke kunnskapsdelingen og sette fokus på de løsningene som fungerer spesielt godt på området – men også på det som evt. kan fungere enda bedre.

Nohrcon, som står bak prisen, skriver blant annet:

"Før krig, inflasjon og forsyningskrisen la en liten demper på byggeaktiviteten, sto flere nye omsorgsboliger, sykehus og sykehus klare for nye pasienter og beboere. De nye fasilitetene lyser opp et helsevesen som plutselig ble utfordret på helt nye måter under Covid-19-pandemien – og fungerer som fyrtårn for fremtidens velferdssamfunn".

Av de mange nye prosjektene har en ekspertjury valgt ut fem bygg som har utmerket seg i en slik grad at de nå er nominert til den prestisjetunge prisen for Årets helsebygg.

De nominerte er:

rich-media-1
DNV-Gødstrup, Herning. Foto: Contraframe

DNV-Skjødstrup

Sykehuset inneholder somatikk (bl.a. akuttmottak, operasjonsstuer, ambulerende tjenester, føde- og nyfødtavdeling), psykiatri og forskning. Pasienten står i sentrum av det nye supersykehuset. Alle soverommene ligger høyt oppe, og hver sengeetasje har utgang til åpne terrasser. I første etasje er det tilgang til indre gårdsrom og landskapet rundt. Innvendig er det skapt en trygg og hjemmekoselig atmosfære. Det er rikelig med dagslys, og det er lagt stor vekt på å redusere støy og oppnå et behagelig akustisk inneklima.

Fakta:

Hvor: Herning

Type: Sykehus

Konstruksjonstype: Nybygg

Fullført: april 2022

Areal: 125 000 m²

Oppdragsgiver: Region Midtjylland

Arkitekt: AART, Arkitema, Nordic ? Office of Architecture and NSW Architecture (trinn 1 + 2) og CREO Arkitekter, Mangor & Nagel (trinn 3)

Ingeniør: Grontmij, Sweco og MOE (trinn 1 + 2) og OJ Consulting Engineers (trinn 3)

Konsulenter: Hospitality og Arup

Dommerne sier bl.a om DNV-Gjødstrup: 'Et storstilt prosjekt med sterke programkrav, som er robust løst i godt samspill med landskapet rundt.'

rich-media-2
Herlev sykehus - Kvinne- og barnesenter og legevakt, Herlev: Foto: Claus Falkenberg Thomsen

Herlev sykehus - Kvinne- og barnesenteret og Akuttmottaket

De nye byggene er to uavhengige runde bygg plassert på toppen av en firkantet base. På denne måten minner hele sykehusets kompleks om en bydel med hus i ulike størrelser. Sykehusets arkitektur understøtter det gode pasientforløpet. Innvendig er bygningene delt opp i mindre enheter, som gjør det lettere å finne frem. Store glasspartier slipper inn rikelig med dagslys. Visjonen er at alt skal samles på ett sted. På legevakten blir pasienter diagnostisert, innlagt og behandlet i ett og samme bygg. Det samme gjelder kvinne-barn-senteret. Uterom og indre gårdsrom gir pasientene mulighet til å finne ro og rom for refleksjon. Naturen kan også hjelpe pasienter til å komme seg raskere.

Fakta:

Hvor: Herlev

Type: Sykehus - Akuttsenter og Kvinne- og barnesenter

Byggetype: Nybygg (tilbygg til Herlev sykehus)

Fullført: juni 2021

Areal: 56 000 m²

Investeringssum: 1,3 milliarder kroner. kr

Oppdragsgiver: Region Hovedstaden

Arkitekt: Friis & Moltke Arkitekter, Henning Larsen, Bruunsgaard & Laursen

Ingeniør: WSP Danmark, Norconsult og NNE Pharmaplan

Dommerne sier bl.a om tilbyggene til Herlev sykehus: 'Positivt med den store forståelsen for barn og deres familier - og deres møte med sykehusverdenen.'

rich-media-3
Hornbækhave Omsorgssenter, Hornbæk. Foto: Jesper Pildal Hansen

Hornbækhave omsorgssenter:

Det nye sykehjemmet i Hornbæk består av tre gårdshus som hver omgir et indre gårdsrom. Sykehjemmene ligger i to av gårdshusene, og det siste gårdshuset inneholder felles servicefunksjoner som administrasjon, trimrom, velvære- og samfunnshus med kafé, møterom og aktivitetsrom.

Sykehjemmet er organisert i grupper med 12 boliger i hver gruppe. Det åpne omkringliggende landskapet gir åpenhet og tilknytning til nærområdet. Det er treningshage og petanquebane, og det er en liten innsjø med overnattingssteder som både beboere og nærmiljø har tilgang til.

Fakta:

Hvor: Hornbæk

Type: Sykehjem

Konstruksjonstype: Nybygg

Fullført: februar 2022

Areal: 5 275 m²

Investeringssum: 130 millioner kroner. kr

Oppdragsgiver: OK-Fonden og Helsingør kommune

Arkitekt: JJW Arkitekter

Ingeniør: Danakon

Entreprenør: Anker Hansen/Paulsen

Landskapsarkitekt: JJW Arkitekter

Dommerne sier bl.a om Hornbækhave omsorgssenter: «Veldig innbydende, hjemmekoselige, rolige og trygge omgivelser. Veldig fin tilnærming til hagen, serviceområder og fellesarealer.'

rich-media-4
Psykiatrisk senter St. Hans, Roskilde: Foto: Adam Mørk

Psykiatrisk senter St. Hans

Den nye rettspsykiatrien ved Sct. Hans Hospital er bygget som et selvstendig bygg i forlengelse av det historiske St. Hans fra 1800-tallet. Til tross for de helt spesielle og ekstremt høye sikkerhetskravene, gir ikke bygget assosiasjoner til verken sykehus eller fengsel. Det har vært jobbet intenst med å skape helbredende arkitektur og for at de ansatte skal ha en trygg og trygg arbeidshverdag. Bygningen kalles "Usigten" av pasienter og ansatte på grunn av den unike beliggenheten med utsikt over jorder og skog ved Roskilde Fjor.

I sentrum ligger den store aktivitetsparken med løpebanen og ulike aktivitetsrom med treningsutstyr og ballbane. Rundt aktivitetsfeltet er det mange ulike aktivitetstilbud som kafé, kiosk, stillerom for meditasjon/bønn, verksteder, musikkrom og idrettshall. Det er også et terapibasseng hvor pasienter kan hvile kropp og sinn. Pasientene bor på enkeltrom, som er gjort så hjemmekoselige som mulig.

Fakta:

Hvor: Roskilde

Type: Rettspsykiatrisk sykehus

Konstruksjonstype: Nybygg

Fullført: desember 2021

Areal: 20 600 m²

Investeringssum: 700 millioner kroner. kr

Oppdragsgiver: Region Hovedstaden Psykiatri

Arkitekt: KHR Arkitektur, Rubow Arkitekter og Opland Landskap

Entreprenør (profesjonelle entreprenører):

CG Jensen

LM-bygget

Hansen & Andersen

NH Hansen & Sønn

Malerfirma SBM

George Berg

Anchers Floor Service

Wicotec Kirkebjerg

Caverion Danmark

Lindpro

Siemens

Tunstall

Enco

Skou Group

Jakon Byggentreprenør

Ingeniør: Oluf Jørgensen A/S, Spangenberg & Madsen

Kunst: Sophia Kalkau

Dommerne sier bl.a om Psykiatrisk Senter Sct. Hans: 'Et vakkert bygg som har tatt funksjonskravene på alvor, men også brukt dem til å skape nye muligheter.'

rich-media-5
Steno Diabetes Center København, Herlev. Foto: Rasmus Hjortshøj

Steno Diabetes Center København

Det nye sykehuset for forebygging og behandling av diabetes er et eksempel på hvordan arkitektur i seg selv kombinert med naturen kan brukes til både å behandle, forebygge og utdanne. Huset består av to etasjer og parkeringskjeller. Hele bygget er bygget opp rundt kosthold, trening og kunnskap. Dette kan sees ved at første etasje er delt inn i ruter med ulike tema. Kosttorvet har kafé og utgang til spiselig hage med urter. Gymsalen har trim- og treningsrom og tilgang til aktiv hage med mulighet for fysisk aktivitet. Videnstorvet har møte- og konferanserom og tilgang til rolig hage. Infotorvet har showroom, utstilling og utgang til leken hage. Gulv og inventar er laget av tre, da studier viser at interiør i tre reduserer stress. De varme materialene og mye dagslys gir en hjemmekoselig følelse.

Fakta:

Hvor: Herlev

Type: Diabetessykehus

Konstruksjonstype: Nybygg

Fullført: november 2021

Areal: 24 000 m²

Kunde: Novo Nordisk Foundation, Region Hovedstaden, Steno Diabetes Center København

Arkitekt: Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Mikkelsens Arkitekter, By og landskap

Entreprenør (storskala prosjekter):

HS Hansen

Per Aarsleff

Mt Højgaard

HedeDanmark

Per Aarsleff

Wicotec Kirkebjerg

Ingeniør: Cowi

Juryen sier bl.a om Steno Diabetes Center Copenhagen: «Et gjennomtenkt prosjekt. Gode ​​gårdsrom. Interiøret og romflyten er utført med en spesielt høy detaljgrad.'

Vinneren avsløres 15. september.

(KILDE: Dagens Byggeri)

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave