De 100 milliardene som ingen tør snakke om

 
De 100 milliardene som ingen tør snakke omBildet: Fortidsminneforeningen har lenge engasjert seg i bevaringen av Y-blokken. Bildet er fra markeringen "Slå ring om Y" høsten 2016. Foto: Trond Rødsmoen
Nytt regjeringskvartal er utrolig nok ikke en sak i valgkampen, til tross for store miljøkonsekvenser og en framtidig gigantregning til skattebetalerne. Hva skyldes partienes øredøvende stillhet?

Av Ola H. Fjeldheim,
generalsekretær i Fortidsminneforeningen

Det er påfallende at de massive planene for nytt regjeringskvartal overhodet ikke har blitt omtalt i valgkampen. Utbyggingen vil bli vår tids største offentlige byggeprosjekt. Planene som ligger på bordet vil få omfattende konsekvenser for klima, bymiljø og kulturminner. Og ikke minst vil det koste et ukjent antall milliarder. Bare forprosjektet har en kostnadsramme på 2,2 milliarder kroner, og det er ikke urimelig å anta en sluttregning på 50 til 100 milliarder kroner.

Vi snakker om svimlende summer som knapt blir debattert, i en tid da det er bred politisk enighet om at offentlig pengebruk må ned, og hvor flytting av noen få hundre millioner kroner i et statsbudsjett kan føre til regjeringskrise.
Prosjektet er i liten grad forankret i demokratiske prosesser, og konklusjonene er delvis basert på sviktende grunnlag. Y-blokken er bredt anerkjent som kulturminne både nasjonalt og internasjonalt, men skal likevel rives helt unødvendig. Fortidsminneforeningens rolle er å løfte fram konsekvensene for kulturminner og for Oslo som by.

Beslutningen om å rive Y er basert på argumenter om sikkerhet. I realiteten er denne utfordringen løst, sikkerheten kan bli like god med videre bruk av denne og andre verneverdige bygninger i området. Det totale fraværet av debatt rundt nytt regjeringskvartal i denne valgkampen kan få en til å tro at det ligger en hestehandel bak. Ble Yblokken forhandlet vekk i bytte mot et UD i Victoria terrasse også i fremtiden?

Hvor er Sosialistisk Venstreparti og Audun Lysbakken når det planlegges så store klimautslipp som byggeprosessen vil gi? Som kanskje vil betale seg om 70 år, mens det er i dag vi må kutte for å nå togradersmålet? Det er til nå brukt veldig store summer på å tilpasse bygninger rundt om i byen til å huse departementene, og den totale prislappen på det forestående samlokaliseringsprosjektet er ukjent. Hvor er Frp og Siv Jensen som vel bør reflektere over om dette er god bruk av skattebetalernes penger?

Utbyggingen vil gi oss en uinntakelig «Festning Hammersborg» midt i hovedstaden. Regjeringskvartalet vil fremstå som et monumentalt palass som hever de folkevalgte over folket, hvis like vi må til diktaturer i øst for å finne. Hvor er Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre, som skal mane til mer demokrati og mer åpenhet? Eller Rødt og Bjørnar Moxnes, som ellers står på barrikadene for økt åpenhet og innsyn. Hvor er rikspolitikerne fra Oslo, som burde forsvare bymiljøet. Venstres Ola Elvestuen har tidligere stått frem og advart mot prosjektet, og mot riving av Y-blokken. Hvor er Venstre nå, som saken med stor tyngde kan settes på dagsordenen? Og Høyre, hvorfor lytter ikke partiet til Kåre Willoch, som flere ganger har advart mot samlokalisering?

Hvor er Miljøpartiet de Grønnes talspersoner, når staten selv legger opp til riving og utfasing av fullt brukbare bygg, for å gjennomføre tidenes enkeltutslipp av klimagasser i Oslo? Utbyggingen av Regjeringskvartalet vil videre medføre en økning i antall Oslo-baserte byråkrater vi knapt har sett maken til. Hvor er Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum når dette burde vært heftig debattert? Hvorfor sitter Kristelig folkepartis Knut Arild Hareide passiv til både miljøaspektet og sentraliseringen?

Det er fortsatt tid. Fortidsminneforeningen utfordrer med dette landets politikere til å vise velgerne kortene i denne viktige saken.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave