Deichman Bjørvika får Oslo bys arkitekturpris 2021

 
Deichman Bjørvika får Oslo bys arkitekturpris 2021Oslo bys arkitekturpris går til Deichman Bjørvika. Foto: Einar Aslaksen
Lundhagem og Atelier Oslo, landskapsarkitekt SLA og Scenario interiørarkitekter mottok sammen med tiltakshaver Kultur- og idrettsbygg Oslo KF, Oslo bys arkitekturpris for 2021 for Deichman Bjørvika.

Prisen ble delt ut av ordfører Marianne Borgen og byutviklingsutvalgets leder Hermann Kopp i Oslo rådhus torsdag 14. oktober.

- Årets vinner har såpass høy kvalitet at de øvrige finalistene like godt kunne vært vinnere et annet år, sier byutviklingsutvalgets leder Hermann Kopp.

Prisen består av 50.000 kroner, i tillegg til en plakett og et diplom.

Åpenhet og likeverd
- Oslos nye hovedbibliotek er blitt et hus for alle, og arkitekturen uttrykker åpenhet og likeverd. Det er blitt en bystue for innbyggerne, samtidig som bøkene har fått den fremtredende plassen de fortjener. Bygningen har vakker materialitet, stor idérikdom, og er blitt en sterk og tydelig karakter i havnen. Biblioteket er blitt et eventyr å besøke. Det er sjelden et hus i Oslo så treffsikkert møter alle kvalitetskriteriene man har lagt til grunn for Oslo bys arkitekturpris, heter det blant annet i begrunnelsen for tildeling. 

Hedrende omtale
To andre byggeprosjekter i Oslo fikk hedrende omtale:

Vinslottet
«Byggeindustrien står for en tredel av landets CO2-utslipp. Ved å ta vare på, omdanne og gjenbruke gamle bygg kan CO2-utslipp i byggebransjen kuttes dramatisk. Byutviklingsutvalget ønsker å trekke frem dette ombruksprosjektet som et viktig bidrag i klimadebatten og et godt eksempel på en vellykket transformasjonsarkitektur som både forteller historien om fortidens industrivirksomhet på området og nåtidens behov for andre funksjoner som handel og bolig. Kombinasjonen av ombruk av gammel og verneverdig bebyggelse med ny bygningsstruktur skaper et mangfold av spennende boligtypologier og bidrar på bakkeplan til byliv og gode byrom i nærområdet.»

 Vinslottet kombinerer ombruk av gammel og verneverdig bebyggelse med ny bygningsstruktur. Foto: Dmitri Tkachenco / Høeg Eiendom.

Stasjonsallmenningen Sør
«Stasjonsallmenningen sør er blitt et storslått, men samtidig uformelt brukstorg som virker åpent og inkluderende for alle i byen. Det er et formmessig gjennomarbeidet, generøst og innbydende sted som oppfyller sin rolle som sosialt byrom på en forbilledlig måte.»

 
Stasjonsallmenningen Sør oppfyller sin rolle som sosialt byrom på en forbilledlig måte. Foto: SLA Kraftwork.

Om Oslo bys arkitekturpris:
Med arkitekturprisen vil Oslo kommune hedre ny og god arkitektur. Det er Rådet for byarkitektur som nominerer kandidater til pris og hedrende omtale.  Oslo bystyres byutviklingsutvalg gir deretter sin innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune. Plan- og bygningsetaten er sekretariat for prisen. De nominerte presenteres i en utstilling som kan sees på Fridtjof Nansens plass fram til 31. oktober

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår