Deler ut «Glassprisen 2021» på Bygg Reis Deg

 
Deler ut «Glassprisen 2021» på Bygg Reis Deg
BYGG REIS DEG 2021: Tidsskriftet Glass & Fasade og Glass og Fasadeforeningen deler ut «Glassprisen 2021» på Bygg Reis Deg. Nominasjonskomiteen fikk inn 14 forslag til behandling.

Fire prosjekter ble gitt til juryen for endelig beslutning. Prisvinner kunngjøres med prisutdeling 21. oktober på Norges Varemesse.

Prisens formål er å fremme bruk av glass i norsk arkitektur på en fremragende arkitektonisk eller teknisk måte, eller som kunstnerisk virkemiddel, eller hvor glassets funksjonsegenskaper tilfører bygget eller konstruksjonen vesentlig fordeler, eller på nye måter til beste for samfunn, miljø eller enkeltindivider.

– Det var en vanskelig jobb å utelukke kandidater. Men komiteen var relativt samstemte i utvelgelsen. Nå skal juryen treffe sin beslutning. Vi er glade for å ha 1. amanuensis Christine Petersen ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og arkitekt Jonas Gunerius Larsen som samarbeidende arkitekter og jurymedlemmer, sier Bjørn Glenn Hansen, jurymedlem og direktør i Glass og Fasadeforeningen.

Juryens to øvrige medlemmer er prosjektleder fasade og solskjerming i GF, Hans Olav Meen Nilssen og redaktør Harald Aase.

 

De fire kandidatene varierer i størrelse og kompleksitet.  Formål og funksjon er svært ulik og kandidatene har forskjellig arkitektonisk uttrykk.

 

De nominerte er:


The_Oslo_House_18. Tomannsbolig Knut Hjeltnes. Foto: Mark Elst 

1. Tomannsbolig Goksøyr/Walderhaug - Engen/Lohne
Sted: Oslo
Byggeår/ferdigstillelse: 2017-20
Prosjekttype: Tomannsbolig
Arkitekt: Knut Hjeltnes sivilarkitekter mnal as

Boligen ligger i utkanten av Oslo på en trang og liten fortettingstomt. Det som er spesielt med denne boligen er at alle yttervegger er i enten glass, aerogelpaneler eller stålplater med vakuumisolasjon.

Dette grepet gjorde at man kunne oppnå en samlet u-verdi godt under myndighetskravet med bare 105 mm tykkelse, og at bruksarealet i boligene kunne økes med snaue 20 m2 pr. boenhet sammenlignet med konvensjonell yttervegg av tre. På en trang fortettingstomt er dette svært verdifullt.  Denne moderne byggemetoden er, til tross for høye fasadekostnader, relevant fordi den gir mer areal på en liten tomt.

 
 Nybygg til Sigrid Undset besøkssenter, Bjerkebekk. Foto: Carl Viggo Hølmebakk AS

2. Nybygg til Sigrid Undset besøkssenter, Bjerkebekk
Sted: Lillehammer
Byggeår/ferdigstillelse: 2019
Prosjekttype: Nybygg
Arkitekt: Carl Viggo Hølmebakk AS

Glasset er mesterlig detaljert i den nye addisjonen til besøkssenteret som stod ferdig i 2019. Innglassingen av uteområdet er gjort på en slik måte at omgivelsene fortsatt føles tett på.

Samtidig, sett fra utsiden, brytes speilingen av naturen opp i fasetter med den foldete fasaden som består av mange vertikale glasspaneler. Sånn sett kan den nye fasaden leses som en gardin av glass som omsvøper det tidligere uteområdet. 

 
 Nye Rørvik kirke. Foto: Silje Fremo

3. Nye Rørvik kirke
Byggeår/ferdigstillelse: 2020
Sted: Rørvik, Trøndelag
Type bygg: Nybygg kirke
Arkitekt og landskapsarkitekt: Pir2 AS

Hovedideen for kirken var at den skulle være et synlig samlingspunkt i landskapet, med et lett svevende uttrykk.

Glassets betydning for det oppløste uttrykket er fremtredende.

Dette blir særlig tydelig i klokketårnet hvor glasset er festet direkte til den bakenforliggende stålkonstruksjonen uten synlige rammer. Glasset er printet i flere sjikt med motiver fra gammel kirkeornamentikk.

Denne måten å bruke glass på gir tårnet et gjennomsiktig og oppløst utrykk. 

På dagen strømmer sol og lys gjennom tårnet, og på kveldstid lyses kirken opp ved hjelp av lysarmatur som er montert bakenfor glassfasaden og fremstår som en stor lysende lampe.

Kirkerommets utvendige kledning er også i glass, men her er det vekselsvis tett og åpen vegg på baksiden av glasset.

 
 Ticon-bygget. Foto: Adam Stirling

4. Ticon-bygget
Sted: Drammen
Ferdigstillelse: 2020
Prosjekttype: Næringsbygg
Arkitekt: Halvorsen & Reine

Hvordan imøtekomme fremtiden og samtidig bevare fortiden med et bærekraftig perspektiv? Høyteknologisk, men samtidig nostalgisk bruk av glass utgjør en særlig interessant kombo i restaureringen av Ticon-bygget i Drammen. Bruken av firelags glassvinduer og solceller - satt sammen på en smart og svært byggbar måte. Her er mange ressurser brukt for å oppnå krevende mål uten at bygget skriker etter sin anerkjennelse.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave