- Den uklare veien til ombruk

2 Okt 2020
Av Mats Mauer Pettersen, prosjektutvikler i Øst-Riv
Eiendomsutviklere, arkitekter, rådgivende ingeniører og entreprenører snakker om hvordan vi kan ombruke mer av materialene som finnes i de gamle byggene våre. Veien til ombruk av byggevarer i stor skala, er derimot fortsatt uklar. Den må gås opp av pionerer. Dette er en forholdsvis ny utfordring for bransjen – og den er kompleks. Den spenner over mange ledd i verdikjeden og for å realisere dette i stor skala, trengs utvikling innen lovverk, forretningsmodeller, arbeidsmetodikk og teknologi, for å nevne noe. Dette er det man kan referere til som «a wicked problem» - det utfordrer det eksisterende regimet på mange nivåer, det må løses i samarbeid mellom flere aktører og på tvers av de eksisterende verdikjedene.
Dagens bygg som materialbank
Potensielt er det store økonomiske gevinster for de som klarer å utvikle sirkulære forretningsmodeller innen dette feltet. En studie for the Metropolitan Region of Amsterdam, kalkulerte at 2,6 millioner tonn av byggavfall, som renovering og rivning produserer hvert år i Amsterdam, ville hatt en verdi på 688 millioner euro ved ombruk og resirkulering. Å realisere disse verdiene vil kreve volum og industrialisering. Når det kommer til ombruk av byggematerialer, er vi fortatt i startgropa. Samtidig skal vi huske på hvor dyrt og krevende det er å produsere en hvilken som helst vare, inntil man har etablert en verdikjede med spesialiserte aktører og en industriell prosess. Ombruk av byggevarer trenger en liten industriell revolusjon, der man får kartlagt, utviklet, og trimmet en effektiv verdikjede, for hver enkelt byggevare som er egnet for ombruk.
EU bestemmer reglene
EU er en stor pådriver i retning av sirkulærøkonomi. Fra 2020 gjelder EUs rammedirektiv for avfall om at 70% av ikke-farlig bygg- og anleggsavfall skal gå til ombruk og gjenvinning. The European Green Deal, som sikter mot et klimanøytralt EU i 2050 vil også trekke i denne retningen. Samtidig er byggevareforordningen (DOK), som baserer seg på standarder fra EU, kanskje den største barrieren for ombruk av byggevarer. Det skyldes at de etablerte standardene er skrevet med tanke på produksjon av nye byggevarer og er vanskelig å tilfredsstille ved ombruk
Veien blir til når man beslutter å gå den
På noen områder har vi tatt store steg det året som har gått. Entra har med sitt prosjekt i Kristian Augusts gate 13 (KA13) våget å kaste seg inn i ukjent terreng. Vi i Øst-Riv har fått være med på reisen og har måttet løse utfordringen med å oppføre bæresystemet med brukt stål og betong, samt en vegg i brukt tegl mot nabobygget gjennom etasjene. Vi har demontert materialer fra våre rivingsprosjekter og bidratt i prosessen med testing og dokumentasjon av byggevarene. Videre har vi demontert en rekke andre materialer fra delen av bygget som rehabiliteres, for videre bruk der. Dette har gitt de involverte førstehåndserfaring med utfordringene man møter på ved ombruk av byggevarer. For bransjen og målet om ombruk i stor skala, er det å gi seg i kast med slike ambisiøse pilotprosjekter definitivt veien å gå for å finne de gode industrielle løsningene.
Markedsplass for brukte byggevarer
For å møte etterspørselen etter brukte byggevarer, har en digital markedsplass oppstått som idé i bransjen. Flere aktører har startet arbeidet mot realisering av dette, for eksempel Greenstock og Rehub. Resirqel har laget en nettbutikk med lagerførte ombruksvarer. Dette er verdifulle tilskudd til økosystemet, men før det blir vanlig med kjøp og salg via denne type løsninger er vi avhengig av et stabilt tilbud og volum for at det skal bli et effektivt marked. Videre må det etableres en effektiv logistikk. I KA13 har vi stått for logistikk av materialer fra egne prosjekter. Det sier seg selv at ikke alle har den samme tilgangen på materialer for hvert bygg som bygges. Uten et volum av prosjekter der byggherre velger demontering over riving, vil det fortsatt være usikker materialtilgang for den som skal bygge og for den som vurderer å bli leverandør av brukte byggevarer i stor skala. Inntil videre ser vi at det må håndteres per prosjekt.
Ombruk av byggevarer i nær fremtid
Før alle initiativene som foregår innen IT-løsninger, innspill til standarder og lovverk, effektiv testing av brukte byggevarer med mer kommer på plass, er det viktig at vi fortsetter å lære gjennom gjennomføring av prosjekter med fokus på ombruk. Ved oppstart av et slikt prosjekt begynner vi med en ombruksvurdering, der potensialet for ombruk av materialer vurderes for hvert bygg. Det er viktig at dette ikke blir en rent teoretisk øvelse og at man vurderer hva som faktisk lar seg demontere og ombruke i praksis. Samspill mellom utførende og prosjekterende er viktig.
Gi plass til fremtiden
Ombruk av byggevarer er en del av løsningen. Samtidig er det mange byggevarer som ikke egner seg for ombruk, på grunn av for eksempel gjenstående «levetid», eller måten man har bygget uten tanke for demontering. Vi må derfor også fokusere på nye løsninger for resirkulering inn i produksjon av nye varer. Her samarbeider Øst-Riv med resten av Norsk Gjenvinning rundt flere spennende prosjekter, for eksempel innen betong og tegl. Vi arbeider også med å utvikle ny rehabiliteringsteknologi, som muliggjør økt grad av bevaring av eksisterende bygningsdeler. Slik vil man på sikt kunne rive mindre. I Øst-Riv skal vi bidra til at våre kunder «gir plass til fremtiden». I konkret forstand når vi river og rehabiliterer, men også i overført betydning: Det skal være plass til de som kommer etter oss. Da må vi bidra til å unngå at byggevarer ender på deponi.
-
Forsvarsbygg søker samspillskoordinator
AKTUELLE PROSJEKTER: Forsvarsbygg ønsker tilbud på rådgiving av samspillskoordinator for prosjekt nytt hovedbygg på Jan Mayen.
-
Massehåndtering - en gullgruve?
Dårlig ressursutnyttelse gir høyere kostnader og høyere utslipp enn nødvendig. I over fem år har Bærum Ressursbank jobbet for bedre massehåndtering.
-
- Ramirent mener alvor
– Dette handler slett ikke om grønnvasking. Vi har malt lokalene grønne for å signalisere og visualisere at Ramirent mener alvor med det grønne skiftet.
-
Søker totalentreprenør til skoleprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Haugesund kommune søker totalentreprenør for renovering av Breidablik skole, bygg syd.
-
Historisk lave salgs- og igangsettingstall
- Boligprodusentene har ikke målt lavere salg og igangsetting for juni måned siden vi begynte med månedlige registeringer i 2010, sier administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim.
-
«Alle» skal ha vedmaskiner
De høye strømprisene gjør at stadig flere nordmenn planlegger å fyre med ved til vinteren. En av Norges største forhandlere av vedutstyr, Wee.no, opplever en eksplosiv økning i salget av vedmaskiner, vedkuttere og vedkløyvere.
-
Satser tungt på sandwichpaneler
Ruukki Construction, en del av SSAB, skal investere 15 millioner euro i produksjon av sandwichpaneler i Borlänge i Sverige.
-
Forankrer samarbeid om havvind
Arendalsselskapet APL og Blåvinge – et partnerskap mellom Fred. Olsen Seawind, Hafslund og Ørsted – inngår samarbeid om forankringsløsninger til flytende havvind.
-
Multiconsult og Nordic fikk Bodø Havn-prosjekt
Bodø Havn har valgt Nordic Office of Architecture og Multiconsult Norge som rådgiverteam for oppgaven med å utvikle terminalområdet nordøst for Bodø sentrum.
-
Ønsker videreføring av Nye Veier
RIF har levert høringssvar til Samferdselsdepartementets utredning om organiseringen av vegsektoren.
-
Mesta i front på anbudsmarkedet
Mesta vant hele ti store driftskontrakter i årets anbudssesong, noe som sørger for 3,1 milliarder kroner i omsetning. Ifølge egne tall er Mesta årets største aktør i antall vunnet kontrakter og omsetning i det norske drift- og vedlikeholdsmarkedet.
-
Besøkte fremtidens dagligvarebutikk
- Jeg har kommet hit for å lære, sier Per Olaf Lundteigen før han går inn i den 18 500m2 store bygget. Han er 1. nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget og er nysgjerrig på hvordan ODA fungerer i det nye bygget.
-
Siste sprengsalve i Hellerudtunnelen
Mandag 8. august gjennomførte Sporveien siste sprengning i den 400 meter lange Hellerudtunnelen.
-
Statsbygg vil skvise ut useriøse og kriminelle aktører
Norgesmodellen står på dagsorden under Arendalsuka. Statsbygg vil ivareta sikkerhet og seriøsitet i hele sin virksomhet for å skvise useriøse og kriminelle aktører ut av bygge-, anlegg- og eiendomsbransjen.
-
NCC skal reasfaltere i Oslo
NCC Industry har inngått avtale med Oslo kommune om reasfaltering av de kommunale veiene. Totalt skal det legges nærmere 70 000 tonn asfalt.
-
Endrer konsernledelsen
AF Gruppen foretar endringer i konsernledelsen. Ida Aall Gram slutter i selskapet for å bli konsernsjef i Aspelin Ramm. Sverre Hærem går ut av konsernledelsen, men vil stå til rådighet for selskapet fremover. Anny Øen og Lars Myhre Hjelmeset trer inn i...
-
Inntar sjefsstolen i Aspelin Ramm
Styret har utpekt Ida Aall Gram som ny konsernsjef. Hun overtar stillingen etter Gunnar Bøyum i januar 2023.
-
Ny maskinselger i Hesselberg maskin
Lill-Tove Sandneseng (45) er første kvinnelige maskinselger i Hesselberg Maskin. Hun er ansatt som ny selger for Manitou i distriktet Møre, Trøndelag og Nordland.
-
HYDS fikk Glitre-kontrakt
Glitre Energi har valgt Hydrogen Solutions (HYDS) til å utvikle et nøkkelferdig produksjonsanlegg for hydrogen i Buskerud.
-
Bygger infrastruktur ved nye SUS
Stangeland Maskin AS skal ha godt 216 millionar kroner for jobben med å bygge kollektivtraseen mellom Jåttå og Ullandhaug.
-
Navnebytte og lederendringer
Brødr. Sunde AS endrer navn til Sunde AS. Samtidig gjør selskapet endringer i ledergruppen, hvor Bertil Sunde tiltrer som administrerende direktør og Karl Johan Sunde går over i stillingen som arbeidende styreformann.
-
Norconsult etablerer seg i Arendal
Norconsult opplever økende etterspørsel på Sørlandet og åpner kontor i Arendal onsdag 17. August under Arendalsuka.