Denne containeren reddet liv

 
Denne containeren reddet livVi setter sikkerhet i høysetet, opplegget fungerte, og arbeideren gjorde som han skulle, sier prosjektleder Jørn Audun Gjennestad i Veidekke/Hochtief (t.v), assisterende byggeleder Magne Storrønning og byggeleder Elin Hermanstad Havik .
Da jernbanetunnelen under Morskogen i Eidsvoll ble fylt med røyk i februar, løp den innestengte arbeideren til en redningscontainer med frisk luft og kommunikasjonsmuligheter.

Da jernbanetunnelen under Morskogen i Eidsvoll ble fylt med røyk i februar, løp den innestengte arbeideren til en redningscontainer med frisk luft og kommunikasjonsmuligheter.

En bilbrann inne i den tre kilometer lange jernbanetunnelen under Morskogen nord for Minnesund, skapte dramatikk en februarkveld. Men sikkerhetsoppleggene virket som de skulle, og ingen ble nevneverdig skadet.

 

Fokus på sikkerhet

– Rutinene våre fungerte som forutsatt. Det er vi veldig glade for. Alle er lettet over at dette ikke endte med personskader, sier prosjektleder Jørn Audun Gjennestad i Veidekke/Hochtief.

– Alle på dette store anlegget bruker mye tid på sikkerhetsrutiner. Vi jobber hele tida med tanke på HMS - helse, miljø og sikkerhet, sier assisterende byggeleder i fellesprosjektet, Magne Storrønning.

Redningscontainerne er utstyrt med friskluftsflasker, vann og kommunikasjonsutstyr. Denne har plass til seks arbeidere som kan oppholde seg der minst seks timer.

 

Bilbrann

Det var en bil som ved 19-tida tirsdag begynte å brenne inne i hovedtunnelen, 70 meter fra et 400 meter langt tverrslag som ender i dagen. Heldigvis var det få arbeidere i den delen av anlegget som ble berørt. Sjåføren - en polsk arbeider - klarte å ta seg ut ved egen hjelp, men han hadde pustet inn røyk og tilbrakte noen timer på Ahus før han ble utskrevet.

 

Sperret inne

Lenger inne i tunnelen jobbet en 41 år gammel nordmann med betongsprøyting. Han ble sperret inne av flammene, og røyken fylte etter hvert hele tunnelen.

– Vi vet hele tida hvor mange som oppholder seg inne i tunnelen, og vi har kommunikasjon med dem. Vi kunne derfor varsle den innesperrede arbeideren om at det brant bak ham, forteller Gjennestad.

– Arbeiderne har også selvreddere i bilene, ei maske med filter. Den innestengte arbeideren brukte denne mens han tok seg fram til en redningscontainer. Derfra ble han hentet ut av røykdykkere fra brannvesenet halvannen time etter at brannen var varslet, forteller han.

 

Luft og kommunikasjon

– Disse redningscontainerne er plasserte inne i tunnelen nettopp i slike tilfeller. De utplasseres i forhold til tunnelens lengde og tverrslag. I Ulvintunnelen har vi tre slike redningscontainere, påpeker Gjennestad.

Inne i redningscontaineren er det flasker med trykkluft, friskluftsmasker og radio for kommunikasjon med entreprenøren utenfor tunnelen. Dessuten er containeren utstyrt med vannflasker i tillegg lengre opphold

– Vi trener jevnlig på å sette på masker og skru på ventiler, og arbeideren gjorde nøyaktig det han skulle, forteller Gjennestad.

Arbeideren var tilsynelatende uskadd etter oppholdet i containeren, men ble likevel tatt med til legevakt før han kunne dimitteres.

 

God kommunikasjon

Fellesprosjektet har god kontakt med redningsetatene.

– Vi har en tett dialog med nødetatene. Brannvesenet var på plass 20 minutter etter at brannen var varslet. Det er nøyaktig den tida det tar å kjøre fra brannstasjonen til tunnelen, forteller fellesprosjektet byggeleder Elin Hermanstad Havik.

– Brannvesenet var på befaring for kort tid siden og visst derfor hvor de skulle, påpeker Storrønning.

– Sikkerhetsanordningene fungerte som de skulle, konkluderer en lettet leder for fellesprosjektet, Taale Stensbye.

 

Arbeideren tok seg fram til en redningskontainer som er utstyrt med friskluftsflasker, da tunnelen ble fylt med røyk.
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave