Det kommer en «ny normal»

 
Det kommer en «ny normal»Bygg og anlegg har i flere år jobbet for å bli mer digitale, og vi ønsker å framskynde dette arbeidet, sa kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup under sitt foredrag under den digitale utgaven av Byggedagene 2020 i dag.
Byggedagene 2020: -Vi trenger en kultur for å tenke nytt. Vi trenger en ledelse som kan bygge opp under en innovasjonskultur og vi trenger kompetanse til å gjennomføre, sa kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup under sitt foredrag under den digitale utgaven av Byggedagene 2020 i dag.

Av Odd Borgestrand

Dette gjelder i stor grad også norsk byggenæring der nye krav nettopp krever oppdatert kompetanse for næringen. Næringen nyter godt at ren energi, men materialbruk og avfall er en formidabel utfordring i tillegg til digitalisering og ny teknologi, mente Astrup.

- Regjeringen arbeider med en ny klimamelding, og vi må sikre at grønne arbeidsplasser blir lønnsomme. Da får vi den nødvendige progresjonen også i byggenæringen, fortsatte ministeren.

- Vi skal stille opp for kommunene for å sikre at vi holder hjulene i gang under Korona-krisen, men også etter at krisen er over. Kommunesektoren er tilført nærmere 26 milliarder kroner så langt i år, og vi må sørge for at nye tiltak settes i gang i tillegg til aktivitet. Kommunene må ikke sette prosjekter på vent. Tvert imot ber vi kommunene om å jobbe med nye prosjekter. De siste 2,5 milliardene som nå er bevilget skal være et tillegg til eksisterende aktivitet.

Vi vet ikke hvordan smitten vil utvikle seg i tiden som kommer. Globalt er det fortsatt høy smittespedring, og det kan komme tilbakeslag også i Norge. Nå håper jeg vi kan håndtere smitten på en slik måte at i samlet sett kommer oss igjen krisen på en god måte, sa Astrup.

Han mente Norge gjør lurt i å holde igjen med å åpne samfunnet, også ut fra et økonomisk perspektiv. Her er ingen fasit, men vi kan ikke risikere å måtte stenge ned på nytt.

Astrup mente det er grunn til å frykte at investeringslysten vil bli noe lavere, med noen unntak.

Regjeringens tiltak er å sikre liv og helse, utøve nødhjelp til bedrifter som ble rammet av nedstengningen, og nå ønsker vi igjen å få fart på norsk økonomi. Vi skal åpne samfunnet kontrollert for å få så mange som mulig tilbake i jobb, sa han. Det er satt av fire milliarder til bygg og anleggsmidler rundt om i landet.  Dessuten er det satt av 20 milliarder til digitalisering av plan- og byggesaksbehandling. Det er nødvendig. Bygg og anlegg har i flere år jobbet for å bli mer digitale, og vi ønsker å framskynde dette arbeidet.

- Vi håper unntakstilstanden snart er over, og at den «nye normalen» kan medføre bruk av ny teknologi og mer innovasjon. Nå jobbes det med lovverk som tillater digitale løsninger som er framtidsrettede. Det er ekstra viktig å jobbe med digitalisering og innovative løsninger når ressursene blir begrenset. Summen av de tiltak vi nå har satt inn reduserer det årlige handlingsrommet med 11 milliarder kroner hvert år i uoverskuelig framtid. Derfor er innovasjon så viktig både i privat og offentlig sektor.

Astrup rundet av med å gi byggenæringen ros for viljen til digitalisering. Han oppfordret til å dele beste praksis. Gode løsninger kan utvikles videre i fellesskap. Den nye normalen skal skape mer, inkludere flere og bygge en grønn framtid. Det håper jeg bygg- og anleggsnæringen kan være et skinnende eksempel på, avsluttet han.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår