- Det må stilles relevante kompetansekrav

11 Des 2019
Arkitektbedriftene sitter sammen med NAL i KMD (Kommunal- og moderniseringsdepartementet) sin referansegruppe som skal gi innspill til Byggkvalitetsutvalget. Utvalget skal i februar 2020 levere KMD en rapport med anbefaling av hva som bør være fremtidens ordning for godkjenning av foretak i bygg- og anleggsprosjekter.
Byggkvalitetsutvalget er nå i ferd med å trekke sine konklusjoner. Arkitektbedriftene har i den for bindelse sendt en konkretisering av sine prinsipielle oppfatninger, og som man ber utvalget vektlegge i sin anbefaling.
- Arkitektbedriftene i Norge ser byggenæringen som en kritisk faktor for samfunnsutviklingen på flere områder, og det må derfor stilles kompetansekrav til næringen som reflekterer ansvaret næringen har. Kravene til kvalitet i bygg og anlegg følger utviklingen av klima, kunnskap om miljøbelastninger, og utvikling av nye materialer og teknologi, som gjør konstruksjoner stadig mer komplekse og behovet for spesialisering og kunnskap stadig større. De fleste i byggenæringen er seriøse og dyktige, men samtidig er byggenæringen en kapitaltung næring som tiltrekker seg ukvalifiserte og i verste fall kriminell virksomhet på flere måter. Vi mener vi er avhengig av en velfungerende kvalifikasjonsordning som alle kan ha tillit til, skriver Arkitektbedriftene i sitt innspill.
- Mange ønsker at det skal være svært enkelt å få tillatelse til å prosjektere og oppføre bygg. Vi mener å prioritere forenkling foran sikkerhet vil være feil. Soliditet og kvalitet i det som bygges er avgjørende for sikker bruk, for bærekraftige og funksjonelle byggverk og for at investeringer kan gi forsvarlig avkastning på kort og på lang sikt. Dette er på alle måter kritisk for den enkelte og for samfunnet som helhet, og det er helt nødvendig at de som skal gjøre arbeidet er kvalifisert og at spesielt de øverste ansvarlige har tilstrekkelig kompetanse. Dagens kompetansekrav knyttet til type tiltak fungerer godt for noen bransjer og fag, men ikke for alle. Vi mener at ved å gjøre enkelte endringer i kvalifikasjonskravene og av tiltaksklassene vil man kunne foreta tilpasninger både når det gjelder tiltak og fag, innenfor det regimet dagens regelverk angir.
- Det bør gjøres konkrete endringer i tiltaksklassene på området arkitektur. For å ivareta kritiske områder og intensjonen i pbl., må helheten i det enkelte tiltak hensyntas ved at det kreves kompetanse i arkitektur på masternivå. Helheten i det enkelte bygg eller anlegg, og sammenhengen med omgivelsene, vil aldri kunne ivaretas kun ved oppfyllelse av enkeltkrav i et lovverk. Det må derfor stilles krav om kompetanse som ivaretar alle hensyn og kvaliteter som skal vektlegges i et design og som oppfyller kravene til funksjonalitet og opplevelse av et godt bygg hos alle brukere og eiere av bygget, for å påta seg ansvar for arkitekturprosjektering.
- I dag kreves det kun at man erklærer at man oppfyller kravene til kompetanse for å få ansvar for prosjektering og for bygging i alle tiltaksklasser. Vi oppfordrer sterkt utvalget til å anbefale en ordning alle kan ha tillit til. Andre land har ulike ordninger, men ingen av disse dekker Norges behov på en tilfredsstillende måte slik vi ser det. Vårt regelverk og vår godkjenningsordning er utviklet over tid av myndighetene og næringen i felleskap. Vi mener vi i størst mulig grad bør finne en løsning som bygger på denne utviklingen. Vi mener basis må være et myndighetsbasert register som, når det er frivillig, får en innretning som er så fordelaktig å bruke for næring, markedet og myndighetene, at majoriteten vil benytte det. På den måten vil det begrensede antallet som ikke benytter ordningen kunne kontrolleres i søknadsfasen for det enkelte tiltak.
- Ordningen med sentral godkjenning bør etter vår oppfatning fortsette. Vi mener det er viktig at man så godt som mulig har sikkerhet for at riktig kompetanse er til stede før tiltaket igangsettes. Sentral godkjenning har viktige mekanismer som ivaretar behovet for en forhåndsgodkjenning av ansvarlig person på fagområder som er kritiske for sikker og kvalitativ prosjektering og bygging. Det er en styrke for ordningen og for byggenæringen at ordningen fortsetter å være myndighetsbasert da dette gir høyest integritet. Dagens søknads- og klagefunksjon er godt innarbeidet. Det vil være avgjørende at det er fordelaktig å benytte seg av en frivillig ordning. Vi mener derfor at det må arbeides frem konkrete incentiver som gjør at så vel næringen som markedet vil bruke og støtte opp under ordningen. Typiske incentiver vil kunne være lettelser i saksbehandling og i kontroll og tilsyn, og enkel bruk av ordningen for myndigheter og marked, heter det avslutningsvis i innspillet fra Arkitektbedriftene.
Sammen med NAL vil Arkitektbedriftene senere sende KMD en presisering av hva man mener bør endres.
-
Forsvarsbygg søker samspillskoordinator
AKTUELLE PROSJEKTER: Forsvarsbygg ønsker tilbud på rådgiving av samspillskoordinator for prosjekt nytt hovedbygg på Jan Mayen.
-
Massehåndtering - en gullgruve?
Dårlig ressursutnyttelse gir høyere kostnader og høyere utslipp enn nødvendig. I over fem år har Bærum Ressursbank jobbet for bedre massehåndtering.
-
- Ramirent mener alvor
– Dette handler slett ikke om grønnvasking. Vi har malt lokalene grønne for å signalisere og visualisere at Ramirent mener alvor med det grønne skiftet.
-
Søker totalentreprenør til skoleprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Haugesund kommune søker totalentreprenør for renovering av Breidablik skole, bygg syd.
-
Historisk lave salgs- og igangsettingstall
- Boligprodusentene har ikke målt lavere salg og igangsetting for juni måned siden vi begynte med månedlige registeringer i 2010, sier administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim.
-
«Alle» skal ha vedmaskiner
De høye strømprisene gjør at stadig flere nordmenn planlegger å fyre med ved til vinteren. En av Norges største forhandlere av vedutstyr, Wee.no, opplever en eksplosiv økning i salget av vedmaskiner, vedkuttere og vedkløyvere.
-
Satser tungt på sandwichpaneler
Ruukki Construction, en del av SSAB, skal investere 15 millioner euro i produksjon av sandwichpaneler i Borlänge i Sverige.
-
Forankrer samarbeid om havvind
Arendalsselskapet APL og Blåvinge – et partnerskap mellom Fred. Olsen Seawind, Hafslund og Ørsted – inngår samarbeid om forankringsløsninger til flytende havvind.
-
Multiconsult og Nordic fikk Bodø Havn-prosjekt
Bodø Havn har valgt Nordic Office of Architecture og Multiconsult Norge som rådgiverteam for oppgaven med å utvikle terminalområdet nordøst for Bodø sentrum.
-
Ønsker videreføring av Nye Veier
RIF har levert høringssvar til Samferdselsdepartementets utredning om organiseringen av vegsektoren.
-
Mesta i front på anbudsmarkedet
Mesta vant hele ti store driftskontrakter i årets anbudssesong, noe som sørger for 3,1 milliarder kroner i omsetning. Ifølge egne tall er Mesta årets største aktør i antall vunnet kontrakter og omsetning i det norske drift- og vedlikeholdsmarkedet.
-
Besøkte fremtidens dagligvarebutikk
- Jeg har kommet hit for å lære, sier Per Olaf Lundteigen før han går inn i den 18 500m2 store bygget. Han er 1. nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget og er nysgjerrig på hvordan ODA fungerer i det nye bygget.
-
Siste sprengsalve i Hellerudtunnelen
Mandag 8. august gjennomførte Sporveien siste sprengning i den 400 meter lange Hellerudtunnelen.
-
Statsbygg vil skvise ut useriøse og kriminelle aktører
Norgesmodellen står på dagsorden under Arendalsuka. Statsbygg vil ivareta sikkerhet og seriøsitet i hele sin virksomhet for å skvise useriøse og kriminelle aktører ut av bygge-, anlegg- og eiendomsbransjen.
-
NCC skal reasfaltere i Oslo
NCC Industry har inngått avtale med Oslo kommune om reasfaltering av de kommunale veiene. Totalt skal det legges nærmere 70 000 tonn asfalt.
-
Endrer konsernledelsen
AF Gruppen foretar endringer i konsernledelsen. Ida Aall Gram slutter i selskapet for å bli konsernsjef i Aspelin Ramm. Sverre Hærem går ut av konsernledelsen, men vil stå til rådighet for selskapet fremover. Anny Øen og Lars Myhre Hjelmeset trer inn i...
-
Inntar sjefsstolen i Aspelin Ramm
Styret har utpekt Ida Aall Gram som ny konsernsjef. Hun overtar stillingen etter Gunnar Bøyum i januar 2023.
-
Ny maskinselger i Hesselberg maskin
Lill-Tove Sandneseng (45) er første kvinnelige maskinselger i Hesselberg Maskin. Hun er ansatt som ny selger for Manitou i distriktet Møre, Trøndelag og Nordland.
-
HYDS fikk Glitre-kontrakt
Glitre Energi har valgt Hydrogen Solutions (HYDS) til å utvikle et nøkkelferdig produksjonsanlegg for hydrogen i Buskerud.
-
Bygger infrastruktur ved nye SUS
Stangeland Maskin AS skal ha godt 216 millionar kroner for jobben med å bygge kollektivtraseen mellom Jåttå og Ullandhaug.
-
Navnebytte og lederendringer
Brødr. Sunde AS endrer navn til Sunde AS. Samtidig gjør selskapet endringer i ledergruppen, hvor Bertil Sunde tiltrer som administrerende direktør og Karl Johan Sunde går over i stillingen som arbeidende styreformann.
-
Norconsult etablerer seg i Arendal
Norconsult opplever økende etterspørsel på Sørlandet og åpner kontor i Arendal onsdag 17. August under Arendalsuka.