- Det skal bli bedre og billigere

 
- Det skal bli bedre og billigereBildet: Administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer (t.v) og 2. nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen var enig om at byggenæringen ikke har vært dyktig nok til å fokusere på effektivitet, kvalitet og produktivitet. Foto: Odd Borgestrand
ByggeDagene: Det skal bli bedre og billigere i norsk byggebransje. Nå vil en samlet bransje ta regi for å redusere kostnadene med 20 prosent de neste fem årene. Det skal komme forbrukere, eiere og ansatte til gode.

Av Odd Borgestrand

– Kompetanseheving henger sammen med effektivitet og produktivitet. Da må vi satse på fast arbeidskraft og ikke økning i antall ansatte i bemanningsselskaper. Det mente Hans Christian Gabrielsen, 2. nestleder i LO .

Administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer, mente næringen ikke har vært dyktig nok til å fokusere på effektivitet, kvalitet og produktivitet.
– Vi må sette oss langt høyere mål, og ha helt andre ambisjoner enn det som har vært bildet de siste årene, Kreutzer, under en paneldebatt om muligheten for å redusere byggekostnadene og samtidig øke kvaliteten de neste fem årene.

I en digital spørreundersøkelse med 120 deltakere i konferansesalen på Radisson Blu Oslo Plaza, sa 70 prosent de trodde det var mulig å redusere byggekostnadene med 20 prosent, men at dette måtte skje gjennom et felles løft for hele verdikjeden.
2.nestleder i LO, Hans Kristian Gabrielsen var i debatten tydelig på at norsk byggenæring må arbeide hardt for å få tilbake tilliten. 
– I tillegg til å satse på faste ansatte må det også bygges kompetanse hver dag. Vi må sørge for effektivitet, og da må vi bruke den kompetansen som er tilstede. Vi har beveget oss vekk fra den gjensidige tilliten de siste årene, mente han.

Lena Bygballe, leder av Senter for byggenæringen ved Handelshøyskolen, sa i sitt innlegg i dag at tiden er inne for å få til endring i praksis.
– Det mangler ikke på gode intensjoner, og hun innrømmet at hun var rystet over de tilstander Aftenposten har avdekket i næringen de siste årene.
– Bygg 21 har satt seg hårete mål. Produktivitetskommisjonen, Powerhouse, Building Smart, Klimatilpasning av bygg og infrastruktur, og en rekke andre aktører arbeider nettopp for å sikre at næringen kommer opp på et godt nivå. Vi må forstå hva som skjer med de strukturene som mennesker er involvert i. BI har eget prosjekt der det settes fokus på samhandling fra start til mål.  Det er et faktum at det er forskjell mellom mål og resultater, sa Lena Bygballe.
Hun mente næringen har muligheter til å utgjøre en forskjell i samarbeidsprosjektet SFI Klima 2050.

– Klimatilpasning krever nye løsninger og endret praksis. Nå har næringen mulighet til å vise at de er i stand til å få til et tverrfaglig samarbeid. Kravet til rask klimatilpasning utfordrer den eksisterende «sosiale orden» og aktørenes logikker, fortsatte Bygballe i en konferansesal som utover dagen i dag ble mer og mer glissen i takt med mer akademiske tilnærminger til ulike problemstillinger.

– For å få til endringer må aktører forstå sammenhenger mellom strukturelle betingelser og det folk faktisk gjør. BI foretar studier nettopp på dette. Deling av kunnskap og kompetanse er en forutsetning for samarbeid. Håpet er at ny kunnskap om hvordan endringer kan realiseres mellom ulike aktører både i det private og offentlige. Koordinering er stikkord for å oppnå resultater. Forskning på ledelse og endringsprosesser viser at man ikke kan beslutte ny adferd ved å etablere nye strukturer. Det er viktig at det kulturelle og politiske spillet blir forstått. Det handler faktisk mye om psykologi i tillegg til faglig byggekunnskap, sa Lena E. Bygballe.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår