Dette er finalistene til Statens pris for byggkvalitet

 
Dette er finalistene til Statens pris for byggkvalitetBildet: Vindmøllebakken, Stavanger av arkitekt Helen & Hard, byggherre Solon, er en av kandidatene til årets beste byggverk.
Gode boliger gjennom hele livet er årets tema for Statens pris for byggkvalitet i år. Her er årets finalister.

Etter å ha vurdert over femti kandidater og gjennomført en digital befaring av seks prosjekter, har juryen nå valgt ut de tre finalistene.

– Disse tre prosjektene er gode forbilder for hvordan vi kan bygge for framtiden. Her ser vi modige utbyggere som tør å tenke nytt, vi ser brukerinvolvering, og boligplaner og -strukturer som har et langsiktig perspektiv. Alle tre prosjekter åpner opp for et mangfold av beboere i ulike livssituasjoner, sier Erling Lae, som leder juryen til prisen.

Dette er de tre nominerte prosjektene:

Nordre gate 20-22 i Oslo

Nordre gate 20-22 er et infillprosjekt i en eksisterende bystruktur på Grünerløkka i Oslo. Prosjektet inneholder 37 leiligheter fra 2-roms på 40 kvadratmeter opp til 4-roms på 92 kvadratmeter, i tillegg til næringslokaler på gateplan. Prosjektet er bygget i massivtre med fasader i termotre og karbonisert malmfuru. Boligene har felles takterrasse med ulike soner for store og små forsamlinger, dyrkingskasser for urbant landbruk, og lekearealer både på taket og i bakgården. Det er mulig å leie en fellesleilighet når man har besøk, og det finnes eget hobbyrom med verktøy og arbeidsbenk.

Bygget ligger sentralt i byen med offentlig transport, kulturelle og kommersielle tilbud rett utenfor døren. Dette er en av grunntankene i prosjektet – å bo sentralt og kompakt med direkte tilgang på fellesfunksjoner i huset og byens tilbud. Prosjektleder Kenneth Harstad fra Aspeli Ramm er stolt over å være i finalen til Statens pris for byggkvalitet.

- Vi synes det er ærefullt – og veldig gøy å bli nominert til Statens pris for byggkvalitet. Det er en anerkjennelse av det gode arbeidet som er lagt ned i prosjektet av alle involverte Det gir oss tro på at innovasjons- og miljøfokus er riktig retning å gå framover for oss som eiendoms- og byutviklere, og så liker vi jo å prøve nye ting, sier Kenneth Harstad.

Bildet: Nordre gate 20-22, Oslo av Alliance Arkitekter, byggherre Aspelin Ramm Eiendom

Nye Lilleby i Trondheim

I finalen er også boligprosjektet Nye Lilleby. Dette er et av de største byutviklingsprosjektene i Trondheim fram til nå, hvor et gammelt industriområde transformeres til et grønt, urbant boligområde. De første boligene stod klare i 2016 og området vil være fullt utbygget i 2026.

Den nye bydelen tilbyr sentrumsnære og varierte boliger fra små studioleiligheter til større leiligheter og rekkehus. Området er bilfritt med store grøntområder som er tilrettelagt for lek, rekreasjon og urbant landbruk. To av byggene i Nye Lilleby er nesten identiske, hvorav det ene er oppført i stål og betong og det andre i massivtre. Her skal de to byggemetodene sammenlignes på forhold som gjelder miljøegenskaper, kostnader, kvalitet, effektivitet og arbeidsmiljø. Byggherren Ørjan Vårdal i Lilleby Eiendom er glad for nominasjonen.

– Som eiendomsutvikler og utbygger av Nye Lilleby er vi utrolig glade og stolte over å bli nominert til denne prisen. Vår ambisjon har hele tiden vært å bygge noe mer enn bare bygninger som mennesker kan bo i. Vi er veldig opptatt av å bygge et godt nabolag mellom og rundt byggene våre, med uteområder som inviterer og aktiverer mennesker i alle aldere. Vi er også veldig opptatt av bokvalitet og å bygge mangfold som vil gjøre det mulig for folk å flytte rundt i våre boligfelt etter hvert som nye livsfaser inntreffer. Å få denne nominasjonen er en bekreftelse til oss om at vi har lyktes med våre ambisjoner, og det virker veldig motiverende for alle som jobber med prosjektet Nye Lilleby.

Bildet: Nye Lilleby i Trondheim, tegnet av Lund Hagem Arkitekter AS, byggherre Lilleby Eiendom AS

Vindmøllebakken i Stavanger

Vindmøllebakken bofellesskap i Stavanger er bygget etter modellen Gaining-by-sharing. Tanken bak modellen er å skape bærekraftige bomiljøer, både miljømessig, sosialt og arkitektonisk. Her legges det til rette for at beboerne møtes på tvers av generasjoner. Prosjektet åpner for et mangfold av sosiale og fysiske løsninger, hvor det å dele og det å bo sammen med mennesker i ulik alder og livssituasjon oppleves som en gevinst.

De 40 leilighetene er på mellom 25 og 90 kvadratmeter. Alle har tilgang til store fellesarealer og funksjoner som allrom med kjøkken, amfi, verksteder, vaskerom, bibliotek, gjestehybel, takterrasse, gårdsrom, veksthus og lekeplass. Boligkjøperne har vært involvert fra starten og har dermed kunnet påvirke prosjektet i byggeperioden. Rune Schive Hognestad, daglig leder Solon sørvest, i Solon Eiendom sier dette om nominasjonen.

– Dette er spennende, ikke bare fordi man har laget et flott prosjekt, men aller mest fordi man tøyer begrepet byggkvalitet i riktig retning. Her kombineres god arkitektur med sosial bærekraft og tanker rundt menneskelig fellesskap. Prosjektet viser retning, mot noe varmere og mer inkluderende.

Bildet: Vindmøllebakken i Stavanger, tegnet av arkitekt Helen & Hard, byggherre Solon

Skal løfte fram forbilder

Statens pris for byggkvalitet er en hederspris som skal løfte fram nye forbilder som bidrar til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet. Kandidatene til prisen skal ha fremragende byggkvalitet og være et resultat av gode og innovative byggeprosesser. Til årets pris ønsket eieren av prisen, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, å vektlegge de gode boligene for hele livet. Byggeprosjektene måtte være ferdigstilt i 2016 eller senere for å være kandidat til årets pris.

Prisen deles ut av Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup under Byggkvalitetsdagen i Oslo 2. september.

Fagjuryen

Fagjuryen for Statens pris for byggkvalitet:

• Erling Lae, leder, tidligere fylkesmann i Vestfold, fra Oslo
• Mari Bergset, landskapsarkitekt og daglig leder, fra Tromsø
• Heidi Bjøru, rådgiver og sivilarkitekt, fra Tromsø
• Eli-Kirstin Eide, professor og interiørarkitekt, fra Bergen
• Bård Kåre Flem, sivilingeniør, fra Trondheim
• Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør og sivilarkitekt, fra Oslo
• Mai Anh Thi Lê, spesialrådgiver og PhD, fra Oslo
• Cecilie Bjerke Skjømming, sivilarkitekt, fra Kristiansand (vara)
• Arne Smedsvig, landskapsarkitekt og daglig leder, fra Bergen (vara)

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår