Digital bro kan spare millionbeløp

 
Digital bro kan spare millionbeløpJurymedlem Kjell Håvard Belsvik (til venstre), som er prosjektleder for Ferjefri E39 over Bjørnafjorden hos Statens vegvesen, gratulerer vinnerlaget i openLAB Hackathon: (Videre fra venstre) Lars Moastuen i Sopra Steria og Jan Erik Hoel, Kristian Selvaag og Richard Virion fra Trimble. Ikke til stede: Espen Frøisland (Statens vegvesen), Ole-Martin Fyen (EDRMedeso) og Pieter Dhondt (Trimble). Foto: Jon Gorospe
Når broen over Bjørnafjorden skal bygges, får den en digital dobbeltgjenger. Det øker sannsynligheten for å bygge riktig første gang, og reduserer risiko for feil i byggefasen.

Ferjefri E39 skal nesten halvere kjøretiden mellom Kristiansand i sør og Trondheim i nord. Det kommer til å koste flere hundre milliarder kroner, ifølge Nasjonal transportplan.

– Feil og mangler øker gjerne totalkostnaden i utbyggingsprosjekter med 5-10 prosent. Derfor er det utrolig spennende at toneangivende byggherrer nå begynner å ta i bruk moderne teknologi som digital tvilling, sier Ann-Kristin Skarbøvig, direktør i transportsektoren i Sopra Steria, i en pressemelding.

Byggeprosjekter blir stadig mer kompliserte, og jo mer det er å holde styr på, desto flere feil får vi. En digital tvilling er en tro kopi av det som skal bygges, og bidrar til at alt arbeid og all dokumentasjon knyttes direkte til en datamodell av bygningen. På den måten kan alle aktører følge byggeprosessen i sanntid, samtidig som vedlikeholdsarbeidet i ettertid blir betydelig enklere.

Digital tvilling på Hackathon
I forrige måned deltok et betydelig antall utviklere, ingeniører og studenter på «openLAB Hackathon» på Evolve Arena i Lillestrøm. Her fikk de bryne seg på en real utfordring: å ta E39-utbyggingen over Bjørnafjorden som utgangspunkt for å utforske bruksområder for digital tvilling. Teamet som vant bestod av medlemmer fra Sopra Steria, Trimble og EDRMedeso.

– Det kom inn mange svært gode besvarelser, og flere av disse kommer vi til å ta med oss videre. Laget som vant utmerket seg ved å komme med gode eksempler og konkrete løsningsforslag sa jurymedlem Kjell Håvard Belsvik ifølge meldingen.

Han er prosjektleder for Statens vegvesens Ferjefri E39-prosjekt Bjørnafjorden, der denne teknologien forventes å spille en svært viktig rolle.

Bedre samspill i byggeprosjekter
Statens vegvesen er ifølge Belsvik inne i en endringsfase, der det jobbes med å øke gjennomføringsevnen på store prosjekter. Gjennom digitale tvillinger basert på åpne plattformer blir det enklere å få til et godt samspill mellom byggherre, entreprenører og prosjekterende i et utbyggingsprosjekt.

– Digitalisering gir oss muligheter vi ikke hadde for bare kort tid siden. Teknologier som digital tvilling gjør oss i stand til å bygge riktig kvalitet til riktig pris og riktig tid, først virtuelt og så ute på byggeplassen. Med andre ord er dette svært viktig både for oss og for samfunnet, sier Belsvik.

Han påpeker at en digital versjon av en struktur også gjør at informasjon ikke går tapt når man går inn i en driftsfase. En stor struktur består gjerne av enorme mengder enkeltkomponenter, fra avanserte sensorer til rekkverk og lysarmaturer. I en digital tvilling ligger all denne informasjonen på rett plass, noe som gjør det mulig å planlegge vedlikehold og simulere slitasje.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave