Digitalisering er mer enn et moteord

 
Digitalisering er mer enn et moteordMobile Worker jobber for å digitalisere flere bedrifter. Her står Kurt Nielsen, bas ved Tommys Hage & Anlegg med vår digitale app.
Digitaliseringen av administrative oppgaver for bygg og-anleggsbransjen har pågått over lengre tid i Norge. I følge en rapport fra Bygg21 beskrives Norge som et land med store muligheter for å ta digitale verktøy i bruk, men vi må lære mer fra andre sektorer som matvareindustrien og oljebransjen.

Da Byggedagene gikk av staben i Oslo for knapt to måneder siden, var de viktigste aktørene i byggebransjen enige om at digitalisering skal tas på alvor og at bransjen vil kaste stemplet som sinke i digitaliseringsarbeidet.

En digital vinner er i konstant bevegelse
Fra talerstolen under Byggedagene kunne man høre at Statsminister Erna Solberg og regjeringen, vil at Norge skal bli en digital vinner, og at vi er nummer 2 i verden i dag (bak Danmark). Det å bli en digital vinner, innebærer å være i konstant bevegelse. Digitalisering handler om digital kompetanseutvikling og at man må banke inn tanken om at digitale løsninger er forenkling. Enklere både på regler (også fra det offentlige) og på systemer og programvareløsninger.

Digitalisering handler om digital kompetanse
I dag er det dessverre for lavt digitalt kompetansenivå blant ledere og i styrer i byggebransjen. I tiden som kommer må derfor digital og praktisk kompetanse forenes. Det er heldigvis positive trender blant norske bedrifter, 4 av 10 skal ansette mer folk i år, og hver 3. bedrift er ute etter digital kompetanse.

Digital byggeprosess skaper store gevinster
Byggebransjen er en logistikknæring, og det kreves opp til 25 fag for å sette opp en bygning. Digital byggeprosess handler om at planleggingen blir digital, og i leveransefasen skapers “digital tvilling” ved at underleverandører har digitale løsninger som kan benyttes i byggets livsløp til og drift og vedlikehold (FDV).

Digitalisering gir økt samarbeid og gjenbruk av data gjennom hele bransjen og alle som er knyttet til næringen. Bedrifter som tar steget og kaster papirene (inklusiv Excel og PDF) i alle ledd, opplever store gevinster:

  • Produktivitet øker
  • Feil reduseres
  • Byggetid går ned
  • Kostnader reduseres

Digitalisering skaper bedre økonomiske resultater
En bedrift som tok til med digitalisering ble 26 % mer profitabel på ett år. Bundebygg sparte mer enn 10.000 timer i sine prosjekter i 2016 med sine 200 ansatte. En annen aktør er JOS Bygg som har fått mye oppmerksomhet, fordi de tok i bruk digitale sjekklister, avvikshåndtering, tegninger, arbeidsbeskrivelser, registrering varer og timer på nettbrett fra 2013. Deres resultat for 2016 er 13,1 millioner eller 18 % av omsetningen. Gjennomsnitt for bransjen er mellom 3 og 5 %.

Digitalisering oppleves muligens som et moteord i disse dager, men for de som hopper i det er gevinstene så store, at vi sliter med å forstå hvordan det kan være så stor motstand mot å gjøre det. Vi i Mobile Worker jobber for å gjøre stegene mot digitaliseringen enklere, og vi ønsker å gi våre kunder en god opplevelse med digitale verktøy. Våre løsninger kan dere lese mer om på Mobile Worker hjemmesiden.

*Innlegget er uformet av Geir Johansen, med kilder fra presentasjonene som ble avholdt under Byggedagene 29.-30.mars.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave