Dimensjoneringsprogram for betongforankring

 
Dimensjoneringsprogram for betongforankringWürth Dimensjoneringsprogram for betongforankring effektiviserer jobben i prosjekteringsfasen. Dette er et nyttig gratisverktøy for blant annet rådgivende ingeniører og BA-ingeniører. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock/Sergey Ryzhov)
Forankring i betong er en sentral komponent i moderne byggeri, og krever nøye utregninger av lokal overføring av laster til konstruksjon.

Bestemmelse av laster i prosjekteringsfasen blir da bestemmende for dimensjonering av forankring for å oppnå foreskrevet lastkapasitet og sikkerhetsnivå.

Mange produkter
Produktutvalget for betongankere er stort. Hvert produkt er tilpasset et spesielt bruksområde, som for eksempel betonghimling, lekting, nedsenking av himling, svill, listing, balkong, kabelbroer, rekkverk og oppheng på bad. Krav til dimensjonering vil variere i hvert enkelt tilfelle, og det samme vil kravene til ankerets fysiske beskaffenhet og materiale - fra mekaniske høylastankere og kjemiske høylastankere - til mekaniske mellomtunge og lette ankere.

Bruksområdet avgjørende
- Alt avhenger av bruksområde – både laster, innvirkende strekk- og/eller skjærekrefter, betongens fasthetsklasse, og bruksmiljø, for eksempel om produktet skal fungere i fuktige eller tørre omgivelser, forklarer Rune Kalvik, produktsjef festemidler hos Würth Norge.
Etter utregning av laster må dimensjoneringen bestemmes i hvert enkelt tilfelle, noe som kan være en svært omfattende oppgave i et moderne bygg der ankere lett kan komme opp i et betydelig antall. Hvert enkelt ankerfeste må dimensjoneres i henhold til opptredende laster.

Effektivisering
Heldigvis finnes det løsninger som effektiviserer disse utregningene, blant dem Würth Dimensjoneringsprogram for betongforankring.

- Programmet dimensjonerer forankringen i henhold til ETAG 001, annex C. Dette dokumentet er utarbeidet av European Organisation for Technical Assessment – EOTA – som har forgreninger til offisielle medlemmer over hele Europa. I Norge er det SINTEF Byggforsk som er offisielt medlem av EOTA, forteller Kalvik.

På norsk
Dimensjoneringsprogrammet er på norsk og er tilrettelagt for norske forhold. Programmet er øremerket rådgivende ingeniører og BA-ingeniører som forbereder forankringsarbeider i prosjekteringsfasen eller i tiden før forankring.

- Men programmet er også anvendelig for andre med teknisk forståelse. Det er lagt vekt på å skape et brukervennlig dimensjoneringsprogram med oversiktlige inntastingsgrep og utskrifter. De fleste av våre forankringsprodukter har Europeisk Teknisk Vurdering – ETA – og er lagt inn i programmet for dimensjonering, forteller Kalvik.

Kostnadsfritt

Det koster ikke noe å laste ned eller bruke programmet.

- Under nedlasting kommer våre brukerforutsetninger samt generelle ansvarsforhold ved dimensjoneringsarbeider opp som skjermtekst. Teksten anses som lest og akseptert når dimensjoneringsprogrammet er nedlastet og tatt i bruk, understreker Kalvik.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår