Dobbel pris for elektrisk i anleggsbransjen

 
Dobbel pris for elektrisk i anleggsbransjenBildet: Daglig leder i Rosendal Maskin, Tor Anders Høgaas, fortalte statsminister Erna Solberg at det er en lang vei å gå for å oppnå utslippsfrie anlegg. Han forklarte at elektriske gravemaskiner foreløpig er for kostbar for entreprenørene. Foto: Odd Borgestrand
ARCTIC ENTREPRENEUR: Det vil koste mye penger og stor innsats å få ned klimautslippene innen bygg og anlegg. Under Arctic Entrepreneur var statsminister Erna Solberg klar på at utslipp fra anleggsmaskiner må ned.

Av Odd Borgestrand

Daglig leder i Rosendal Maskin AS i Askim, Tor Anders Høgaas, mener det kan bli en lang vei å gå.

Det første statsministeren spurte arrangørene Maskinentreprenørenes Forbund om da hun tok fatt på sin runde blant utstillerne var om noen av leverandørene kunne vise hennes en elektrisk versjon av en anleggsmaskin. Dermed gikk turen direkte til Rosendal Maskin AS. Rosendal Maskin AS har siden 1986 levert anleggsmaskiner til det norske markedet og er hovedimportør av Doosan og JCB anleggsmaskiner i Norge.

Små maskiner

Her fikk Solberg klar melding om at teknologien ikke er kommet så langt at det er aktuelt med de store anleggsmaskinene. Derfor har produsentene startet i det små med blant annet minigravere. Rosendal Maskin har kjøpt inn en to tonns minigraver fra JCB. Med sine tre batterier har den ifølge produsenten kapasitet til å holde en normal arbeidsdag, og batteriene kan full-lades på to timer.
- Produsentene i vår bransje begynner jo med de små maskinene, for å skaffe seg erfaring og videreutvikle teknologien.
- Det finnes elektriske lastebiler, og det viser at det jobbes seriøst på dette feltet, men jeg tror det vil gå mange år før vi har elektrifisert anleggsparken. Asiatiske leverandører ligger noe bak de europeiske leverandørene i dette markedet, og vi ser også at europeiske entreprenører ikke er klar for overgangen. Det er ikke et sterkt fokus på dette i bransjen, og en av årsakene er selvsagt kostnadsbildet. 

Utslippsfri i 2030

Statsministeren ga den norske anleggsbransjen 10 år på å bli utslippsfri under sitt foredrag på Gardermoen. Daglig leder i Rosendal Maskin, Tor Anders Høgaas, mener myndighetene da må legge forholdene bedre til rette også økonomisk.
- I dag er det ingen som er villig til å betale for ekstrakostnadene. En elektrisk graver av en viss størrelse vil koste mer enn dobbelt av en maskin som går på biodiesel, og da blir regnestykket enkelt for en entreprenør.

Ingen villig til å betale

- Utleiebransjen ønsker absolutt å tilby fossilfrie alternativer, men de får ikke dobbelt pris for en elektrisk maskin, slik de må ha for å drive økonomisk forsvarlig. Dermed blir ikke dette interessant. Myndighetene må rett og slett komme med økonomiske støttetiltak til innkjøp av disse maskinene. Det er en viss støtte fra ENOVA i dag, men her ligger det krav som de fleste entreprenørene ikke er i nærheten av å oppfylle, sier Høgaas til Byggfakta.
Høgaas innrømmer at han benyttet utstillingsplassen under Arctic Entrepreneur til å vise at det er elektriske maskiner i det norske markedet. Dersom Rosendal Maskin får ytterligere drahjelp av landets statsminister, så vil de gjerne bidra til det blågrønne skiftet i egen bransje. Men da må det komme bedre støtteordninger enn i dag, understreker han.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår