Dobbeltseier til Stavanger under Byggedagene

 
Dobbeltseier til Stavanger under ByggedageneBildet: Finansparken i Bjergsted i Stavanger er kåret både til Årets Trebyggeri og Årets Bygg 2019. Foto: Jan Inge Haga / Sindre Ellingsen
Byggedagene 2020: Det ble dobbeltseier til Finansparken i Bjergsted i Stavanger under Byggedagenes prisutdeling av Årets Trebyggeri og Årets Bygg 2019.

Av Odd Borgestrand

Det er første gang ett og samme bygg har vunnet begge prisene, og det var stolt byggherre Veidekke Entreprenør som kunne motta prisen. Bygget er tegnet av Helen & Hard og Saaha Arkitekter og er det nye hovedkontoret for SpareBank1 SR-Bank.

Veidekke Entreprenør har ført opp bygget i totalentreprise, mens byggherre er Finansparken AS. Kontraktssummen, med justeringer, er på 450 millioner kroner uten merverdiavgift. Bygget har sju etasjer over bakkenivå og tre under. Samlet areal er på 22.800 kvadratmeter. Byggestart var i november 2016 og det stod ferdig 1. oktober 2019.

Prosjektdirektør Helge Opedal i Veidekke Entreprenør legger ikke skjul på at Finansparken bød på en rekke utfordringer. Grunnarbeidene var ekstra krevende, med dpårlig fjellkvalitet, omlegging av kommunale VA-ledninger og byggegrop tett inntil en fylkesvei. Han sier at byggets spesielle geometri, arkitektur og bæring også var krevende å forholde seg til, men sluttresultatet ble så imponerende at flere av byggenæringens fremste representanter kåret bygget til både årets trebyggeri og årets bygg. 

De øvrige finalistene i kategorien årets trebygg, nemlig, Mjøstårnet i Brumunddal og Joh. Johannessens kaffebrenneri i Vestby, er også i elitedivisjonen, understreket juryleder Kjersti Follevik under prisutdelingen.
- Alle har skapt noe unikt på alle måter, slo redaktør i Byggeindustrien, Arve Brekkhus fast.

Finansparken får prisen for:

• Nyskapende og innovative løsninger på bruk av tre
• Innovativ prosess knyttet til utvikling av prosjektet
• Industrialiserte og effektive løsninger
• Tydelige ambisjoner og gjennomgående fokus på miljø- og bærekraft
• Fremragende arkitektonisk kvalitet

Årets Bygg 2019 ble også den samme finansparken i Stavanger, her i konkurranse med Powerhouse Brattørkaia, Trondheim, Domus Juridica, Oslo, The Twist Gallery, Jevnaker og Ydalir skole og barnehage i Elverum

I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Stavanger har fått ett av Europas største næringsbygg basert på tre i bærekonstruksjonene. Av fagfolk bli prosjektet regnet for å være nybrottsarbeid innen massivtre og limtre i bygg. Alle sammenføyninger er gjort i tre, blant annet trenagler og spesielt utviklede detaljer. Bruk av bøk LVL i sterkt påkjente konstruksjoner. Utradisjonelle løsninger på fordeling og styring av luft og varme. Sertifisert til BREEAM Excellent. Et unikt prosjekt, god prosess og prosjektgjennomføring, godt samarbeid mellom alle parter. En arkitektonisk «wow» effekt. Brukerne er meget godt fornøyd.»

Juryleder Kjersti Folvik, som delte ut prisen onsdag, mente kvaliteten på årets kandidater var svært høy, og derfor var det vanskeligere enn på lenge å velge de fem til finaleheatet og hvem som skulle kåres til den endelige vinneren.

- Dette er prosjekter som utvilsomt har gått den ekstra mila med tanke på arkitektur, bærekraft og innovasjon, og her har hele bransjen virkelig noe å strekke seg etter, mener hun.

Hun innrømmer at det var mange og sterke diskusjoner i juryen, men valget falt til slutt på Finansparken, fordi det her ble testet ut nye løsninger med overføringsverdi for hele bransjen. 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår