Effektivisering og digitalisering

 
Effektivisering og digitaliseringBildet: – Vi må gi skaperkraft, handlefrihet og rikelige muligheter til næringslivet, konkluderte Kåre Willoch. Foto: Pål Engeseth.
Digitalisering og effektivisering med samhandling sto på agendaen da Norconsult hadde invitert bransjen til den aller første utgaven av Samfunnskonferansen i Bærum Kulturhus nylig.

Av Pål Engeseth

Om lag 300 fremmøtte i en fullsatt kultur sal i Sandvika, ble ønsket velkommen av Norconsult-direktør Per Kristian Jacobsen. Han fristet med et variert program under temaene urbanisering, fortetting, infrastruktur, veier og jernbane og hvor toget stopper, ledet av journalist og forfatter Mah-Rukh Ali.

– Digitalisering og effektivitet handler om samarbeid, ikke bare to streker under svaret. Samfunnskonferansen er et viktig samlingspunkt og arena for å diskutere de store problemstillingene vi som bransje står overfor i årene som kommer. Vi er opptatt av å skape en bevissthet rundt de viktigste endringene som må til for å lykkes med å bygge Norge effektivt i fremtiden, sa konsernsjef i Norconsult, Per Kristian Jacobsen.

I et ellers fremtidsrettet program, trakk tidligere statsminister Kåre Willoch (H) trådene bakover i sitt åpningsforedrag, hvor han slo an tonen med det gamle sitatet «Man gjentar historiens feilgrep fordi man ikke kjenner historien». Han tok blant annet for seg bakgrunnen og konsekvensene av den økonomiske verdenskrisen i mellomkrigstiden og oppbyggingen av den norske velferdsstaten, med varierende spillerom for næringslivet.
– Vi må gi skaperkraft, handlefrihet og rikelige muligheter til næringslivet, konkluderte han.

Innholdet i konferansen bar tydelig preg av en bransje som er i endring, med økt digitalisering, ny kompetanse og økt samarbeid også mellom konkurrenter. Dette kom blant annet frem gjennom presentasjonen av tre høyaktuelle prosjekter som Norconsult er tungt inne i; Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16, Nedre Otta Kraftverk og DiVA.

Bane NORs Morten Klokkersveen tok publikum med på en virtuell reise fra Sandvika til Hønefoss, og fortalte om trasévalg, utfordringer og muligheter på det omfattende samferdselsprosjektet, som skal bli et demonstrasjonsprosjekt for effektiv planlegging og gjennomføring. Ved å hoppe over kommuneplan blant fler tiltak, halveres planleggingstiden og prosjektet sparer mye penger.

Nedre Otta kraftverk`s oppdragsleder for prosjektet, Tore Lie Falkenberg fra Norconsult, la stor vekt på generasjon X og Y i sitt foredrag. Curlinggenerasjonen er krevende arbeidstagere som blir kalt generasjon X. Falkenberg mener at arbeidstakerne som «ble født før OL på Lillehammer, men er for unge til å huske Tsjernobyl» og fikk sin første mobiltelefon på barneskolen, har bedre forutsetninger for å tilegne seg ny digital kunnskap raskt, og tar med seg en kompetanse inn i bedriftene som vil ha mye å si både for dagens og fremtidens prosjekter. Et godt eksempel er nettopp Nedre Otta kraftverk, hvor digitale 3D-modeller helt har tatt over for 2D-tegninger. 
– Min påstand er at generasjon Y, neste gererasjon, er nøkkelen til å lykkes i morgendagens bygg- og anleggsbransje, sa han.

Også DiVA - eller Digital VA-forvaltning – er et godt eksempel både på hvordan samarbeid og digitalisering skaper nye løsninger og forretningsmuligheter. Sammen med flere andre aktører, blant annet SINTEF og Asplan Viak, har Norconsult utviklet et digitalt verktøy for planlegging og sanering av VA-anlegg i norske kommuner; DiVA-guiden.
– Det vi gjør, er at vi hjelper kommunen med å lage en hovedplan vann og avløp, eller på et litt mer detaljert nivå, en saneringsplan vann og avløp. Og det gjør vi ved hjelp av dette DiVA-prosjektet, sa Tom Baade-Mathiesen fra Norconsult, som har ledet dette arbeidet.

En Engasjert Digibygg-sjef Jan Myhre fra Statsbygg fortalte om ambisjonen om å finne permanente løsninger for mer effektive byggeprosesser og smartere bygg. For å lykkes mener han at man må røske tak i etablerte kulturer og standarder og våge å tenke helt nytt.
– Vi er villige til å betale for gode løsninger, ikke endringsmeldinger og understreket at Statsbygg ville være pådriver for fremtidens løsninger også digitalt.

Statssekretær Paul Chaffey (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet snakket om effektivisering, digitalisering og endringer i det offentlige, mens Ingrid Dahl Hovland fra Norske Veier tok for seg det effektive leverandørsamarbeidet. Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog og «Head of future» i Helsingborgs stad Micco Grönholm, trakk blikket litt lenger ut i samfunnet og fortalte om hvordan digitalisering, kreativitet, og nye samarbeidsformer bidrar til nye muligheter og løsninger i deres kommuner, mens statsviter Erling Dokk Holm snakket om prosessen som hjelpemiddel for økt effektivitet.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår