- Er du med på å skape en bærekraftig urban fremtid?

 
- Er du med på å skape en bærekraftig urban fremtid?Bygg- og eiendomssektoren står for 40 prosent av de totale klimagassutslippene i verden. Uten omstilling i vår sektor, ser det grått ut for vår felles grønne urbane fremtid, skriver Katharina Bramslev i denne kommentaren. ( Foto: Grønn Byggalianse).
KOMMENTAR: - Alle aktørene i bygg- og eiendomssektoren er avgjørende for å skape bærekraftige byer og områder, sier Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse.

Av Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse

 

- Bygninger er den største blindsonen i kampen mot klimaendringene, sa leder for World Green Building Council, Cristina Gamboa, da hun deltok på Urban Future Global Conference i Oslo forrige uke.

Den globale konferansen fylte hovedstaden med nær 3000 mennesker som brenner for bærekraftige byer - eller citychangers – som Urban Future har døpt deltakerne sine.

Vår sektor må med for å skape en bærekraftig fremtid

Grønn Byggallianse, og mange av våre medlemmer og samarbeidspartnere, var blant endringsagentene som delte kunnskap, kompetanse og ideer på konferansen. At bygg- og eiendomssektoren preger en konferanse som handler om vår urbane fremtid burde være selvsagt. Det er også helt avgjørende.

Da Gamboa pekte ut vår sektor som den største blindsonen i arbeidet med å redusere klimagassutslipp, tenkte hun på det store fotavtrykket fra vår sektor: Bygg- og eiendomssektoren står for 40 prosent av de totale klimagassutslippene i verden.

Uten omstilling i vår sektor, ser det grått ut for vår felles grønne urbane fremtid. Det gjelder også i Norge hvis man tenker på alle utslipp som byggsektoren kan påvirke.

Mange drar i riktig retning

Jeg tenkte da på de nesten 300 aktørene i hele verdikjeden, som er medlem i Grønn Byggallianse fordi de vil være en del av det grønne skiftet. Byggeierne våre representerer nå rundt 1/3 av all næringseiendom i Norge, og blir stadig større også på boliger. I tillegg kommer alle arkitekter, rådgivere, entreprenører, byggevareprodusenter og samarbeidspartnere som deler vårt mål om at bærekraft skal bli det selvfølgelige valget.

Jeg tenkte på vinnerprosjektene i den globale konkurransen Reinventing Cities, der blant annet OBOS Nye hjem og INEO Eiendom viser vei med visjonære prosjekter i Groruddalen i Oslo. Jeg satt i juryen, og ble imponert over de høye ambisjonene til selskapene her hjemme. Vi så også inspirerende vinnere i byer over hele verden.

Jeg tenkte også på finansnæringen, som stiller stadig høyere krav til bærekraft før de gir finansiering. Idar Kreutzer, adm.dir i Finans Norge, var på Urban Future-konferansen tydelig på at grå bygg er en risiko for finansnæringen og at de derfor er i ferd med å omstille seg til det grønne skiftet. Og jeg tenkte på flere daglige ledere hos våre medlemmer,  som i det siste har sagt at de bygger bærekraftig fordi det lønner seg – men også fordi barna deres begynner å spørre dem hva foreldrene gjør for å sikre deres fremtid.

Ikke minst tenkte jeg på de rundt 3000 menneskene som fylte Oslos gater og bygninger med ideer og ambisjoner, enigheter og uenigheter, erfaringer og løsninger.

I fremtiden er bærekraft en selvfølge

Pågangsmotet er stort og sektoren er på vei. I Eiendomssektorens veikart mot 2050 beskriver vi vår visjon for fremtiden og veien dit på kort og lang sikt. 39 eiendomsselskap har så langt signert på at de forplikter seg til å følge veikartet.

Vi har en stor jobb foran oss og vi må få opp farten - men det er ikke lenger tvil om at omstillingen er i gang.

Skanskas konsernleder skrev nylig at bærekraftig adferd er et spørsmål om overlevelse. I vår urbane fremtid er bærekraft en selvfølge.

Er du med å skape en bærekraftig urban fremtid, eller blir du igjen i fortiden?

 

 
 
 
 

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Mest leste

    Siste papirutgave