Et gjennombrudd for bruk av massivtre

 
Et gjennombrudd for bruk av massivtreUllerud Helsebygg, Illustrasjon: Jostein Rønsen Arkitekter
Ullerud Helsebygg i Drøbak representerer et gjennombrudd for bruken av massivtre i store helsebygg i Norge.

- Blant de konkurrerende prosjektene vant dette prosjektet fordi det var best på løsning, pris og miljøegenskaper, forteller professor i arkitektur Marius Nygaard ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

- Dette er et stort øyeblikk, sa tidligere ordfører Thore Vestby da han i 2014 signerte kontrakten med AF-gruppen som vant anbudsrunden. Sykehjemmet blir det det største byggeprosjektet i Frogn kommunes historie, og det største sykehjemmet som skal bygges i massivtre. Ullerud Helsebygg får et bruttoareal på 12 000 m2, fordelt på 108 sykehjemsplasser, og skal sertifiseres etter Breeam Nor-standarden i kategorien «very good. Avtalen er en totalentreprise på 226 millioner kroner. Arbeidene startet i juni i år og byggetiden varer i 20 måneder. Det nye helsebygget på Ullerud blir sett på som «state of the art» velferdsteknologi for beboerne og de ansatte, som skal gjøre hverdagen enklere og tryggere.

Marius Nygaard forteller at han ser frem til å få mer kunnskap om bygget under Den nasjonale konferansen for trearkitektur den 16. november, som arrangeres på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Helsebygget er tegnet av Jostein Rønsen Arkitekter som også deltar på arrangementet.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet åpner konferansen.

- Vi ønsker velkommen til en dag med fokus på trearkitektur i prosjekter, arkitektutdanning og politikk for by- og stedsutvikling, forteller Nygaard.

Londonkontor deltar
- Arkitekt og partner Alex de Rijke i det londonbaserte selskapet dRMM Architects vil blant annet presentere boligprosjektet Trafalgar Place, som har fått RIBA-priser i 2016 for byplan og arkitektur og finaleplass til Sterling-prisen. dRMM har anvendt tre på en nyskapende måte i mange prosjekter, sier Nygård.

Fremtidens formgivere
Et av de tre hovedtemaene under konferansen er utdanningen innen i trearkitektur blant arkitekter og byggkonstruktører. Under konferansen vil representanter fra alle utdanningsinstitusjonene innen arkitektur i Norge presentere hvert sitt prosjekt; Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTMU), Bergen Arkitekthøgskole (BAS), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Alle disse er fra i år av medarrangører av konferansen.

- AHO kommer også til å vise fram flere av sine studentprosjekter fra kursene som har vært integrert i det stort forskningsprosjektet Wood Be Better som er støttet av Forskningsrådet. Det blir også spennende å se hvordan de andre utdanninginstitusjonene arbeider med tre, sier Nygaard, som understreker at studenter deltar gratis, men må melde seg på.

Nygaard er glad for at Forskningsrådet og næringen støtter konferansen. Moelven og Alvdal skurlag - som er hovedpartnere til arrangementet - vil fortelle hvordan leverandørene kan bidra i undervisning og fagutvikling hos unge formgivere. Flere andre partnere og støttespillere fra treindustrien kommer for å vise fram nye produkter.

- Helen & Hard skal presenterer det nye hovedkvarteret til Sparebank 1 - SR-bank - i Stavanger, der tre for første gang er hovedmateriale både i konstruksjoner, fasader og interiører i et stort, urbant kontorbygg i Norge, forteller Nygård.

Både Bergen og Trondheim kommune deltar for å samtale omkring hvordan disse byene ser på hvordan offentlige byggherrer kan bidra til å tilrettelegge for at trealternativer kan belyses i planer, utredninger og arkitekt- og prosjektkonkurranser.

Konferansen den 16. november i år arrangeres i et samarbeid mellom TreFokus, Norske arkitekters landsforbund, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTMU), Bergen Arkitekthøgskole (BAS), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Arkitektbedriftene i Norge og Norsk Treteknisk Institutt.

Påmelding skjer på konferansens hjemmeside:
www.trearkitektur.no

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår