Ett skritt nærmere kino- og bibliotekbygg

 
Ett skritt nærmere kino- og bibliotekbyggIllustrasjon: Helle Melbye Arkitekter
AKTUELLE PROSJEKTER: Flertallet i kommunestyret i Harstad stemte nylig ja til realisering av kino og bibliotek i det planlagte kulturkvarteret Kaarbøkvarteret ved havnen.

Av Bjørn Laberg

Kaarbø Utvikling AS skal eie byggene, og Harstad kommune skal leie for 13 millioner kroner i året.

Naturlig stoppested

Det avstengte verftsområdet åpnes opp for byens befolkning og legger til rette for kommunikasjon for gående og syklende mellom dagens sentrum og de nyutviklede byområdene mot sør. Det nye kulturtorget blir et naturlig stoppested på «Stien langs sjøen». I tillegg kommer planene om et leilighetsprosjekt med 100 leiligheter. Disse er fordelt over tre bygg, fra det planlagte nye Nordic Choice-hotellet og opp mot inngangen til Kaarbøkvarteret.

Kaarbøkvarteret utvikles av Kaarbø utvikling AS som eies av Clemens eiendom AS og Harstad skipsindustri AS. Dette er to selskaper som har lange, historiske tradisjoner. Harstad skipsindustri har sine røtter tilbake til 1895 da Rikard Kaarbø etablerte Harstad mekaniske verksted AS, senere Kaarbøverkstedet AS.

Helhetlig kultursentrum

Ved å etablere kino og bibliotek i Kaarbøkvarteret i Harstad, ønsker utbygger å oppnå et kulturtyngdepunkt sør i sentrum av byen.
- Dette vil skape et godt grunnlag for etablering av spisesteder, kaféer og folkeliv. På denne måten blir Harstad et helhetlig kultursentrum. Prosjektene vil sammen med planlagt visningssenter, nytt hotell, leiligheter og attraktive byrom skape et kulturelt tyngdepunkt og en naturlig møteplass for hele byen, sier prosjektleder og arkitekt Alf Felberg i Helle Melbye Arkitekter.
Kinobygget, med fire saler av varierende størrelse, plasseres strategisk vis a vis den gamle verftsporten, godt synlig fra krysset Fjordgata/Verftsgata.

Biblioteket plasseres mellom de to verneverdige verfts-bygningene Støyperiet og Administrasjons-bygget. Med Støyperiet som kulturarena, administrasjonsbygget som aktivitetshus og kinoene vis a vis, vil denne plasseringen gi biblioteket gode og hensiktsmessige sambruksmuligheter.

Spor av tidligere verftsdrift

«For begge bygningene gjelder at materialvalg og utforming er basert på bærekraft, miljø- og energihensyn. Hovedmaterialer i eksteriøret blir glass, aluminiumsrammer og puss-system med høye estetisk kvaliteter. Fargepaletten går i jordfarger med slektskap til områdets industrielle historie. I inngangsområdene benyttes det treverk for å skape en varmere og lunere atmosfære. Torget utformes og møbleres som en tiltalende og publikumsvennlig møteplass der spor av tidligere verftsdrift er bevart», skriver Helle Melbye Arkitekter på sine hjemmesider.

Planlagt byggestart: våren 2021
Entrepriseform: Samspillsentreprise

Kilde: Byggfakta SMART / ByggeNorge / Helle Melbye Arkitekter

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

Last også ned vår rapport: Trendrapport 2020 - Analyse av byggebransjen basert på de ferskeste tallene.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår