Ett steg nærmere battericellefabrikk

 
Ett steg nærmere battericellefabrikkBildet: Her, på industritomta til Mo industripark, planlegges Norges første litium-ion-battericelleanlegg. Foto: MIP
AKTUELLE PROSJEKTER: FREYR fortsetter utviklingen av Norges første litium-ion-battericelleanlegg (LIB) på Mo Industriparks område i Mo i Rana.

Av Bjørn Laberg

For øyeblikket optimaliseres grunnlaget for Fast-Track-produksjonsanlegget på 2 GWh sammen med den lokale partneren Mo Industripark (MIP).

Signering

I dag er samarbeidet mellom FREYR og MIP ytterligere formalisert ved signering av et Omforent Memorandum for det planlagte Fast-Track-produksjonsanlegget. Lokasjonen for anlegget er «plug and play» med nødvendig infrastruktur tilgjengelig og i avtalen økes arealet fra 40.000 m2 til 70.000 m2.
– Vår ambisjon er å gjøre Norge til en verdensledende produsent av grønne battericeller gjennom 100 prosent fornybar energi til globalt konkurransedyktige priser, dyp kompetanse innen energiintensiv- og prosess-industri samt benytte lokale råvarer der det er mulig. MIP representerer et unikt økosystem med flere tiårs erfaring og kompetanse innen prosessindustri. Det er dette industrielle DNA’et kombinert med fokus på bærekraft gjennom energi- og avfallsgjenvinning og sirkulære løsninger som gir det beste grunnlaget for å starte battericelleproduksjon i dette området, sier CEO Tom Einar Jensen i FREYR.

En av de største i Europa

I april 2019 kunngjorde FREYR sine ambisjoner om å bygge battericelleproduksjon i Norge. Den planlagte fabrikken kan bli en av de største i Europa og skal produsere litium-ion battericeller (LIB), med en forretningsmodell basert på lisensiert og utprøvd teknologi. FREYR utvikler hele verdikjeden fra råvare til sluttprodukt og selskapet har signert avtaler for forsyning av fornybar energi, råvarer og teknologi samt rammeavtaler for byggeprosjektledelse, systemintegrering og optimalisering av battericelleproduksjon. Planleggingen av lokasjonsoptimalisering med MIP omfatter integrering av batterianlegget med eksisterende infrastruktur for å sikre effektiv tilførsel av fornybar energi og råvarer som kreves i produksjonen samt optimalisere avfallshåndtering og gjenvinning.

Mer kostnadseffektiv produksjon

– Vi har kommet langt i formelle prosesser med verdensledende teknologileverandører for å optimalisere våre battericelleanlegg. Vår tilnærming med å implementere den beste tilgjengelige teknologien i markedet ser vi kan gi en mer kostnadseffektiv produksjon, delvis basert på en vesentlig reduksjon av arealbehovet. Dette vil resultere i høyere batteriproduksjon per areal noe som også vil ha en positiv innvirkning på miljøet, sier CTO for FREYR, Ryuta Kawaguchi.
– Gjennom dette arbeidet har FREYR styrket sin posisjon til å starte utbyggingen av Fast-Track-anlegget i MIP mot slutten av andre halvår 2021. Basert på oppdaterte diskusjoner med MIP, våre teknologileverandører og ulike kunder, undersøker vi nå om vi kan akselerere disse planene ytterligere, legger Einar Kilde, COO i FREYR, til.

Avtaler på plass

– Vi har identifisert en optimal tomt og sikret energibehov, infrastruktur og kompetansen til å støtte FREYR med deres planer, sier Markedsdirektør, Jan Gabor i MIP.
Administrerende direktør i MIP, Arve Ulriksen, støtter denne uttalelsen og legger til at FREYR er en perfekt match for MIPs ambisjoner om å være en grønn industripark i verdensklasse.

Om Mo Industripark

Mo Industripark er prosessindustriens sentrum i Nord-Norge og sammen med rundt 100 selskaper og 2 500 ansatte, et totalt energiforbruk tilsvarende tre Alta-kraftverk og et vannanlegg med en kapasitet på 2 700 liter per sekund, produseres det metaller og mineraler som verden trenger. Parken er et industrielt økosystem der selskaper utnytter hverandres materialer og energistrømmer, og vann brukes opp til fire ganger i samme vannsyklus. I parken resirkuleres energi tilsvarende 400 GWh årlig, noe som kan sammenlignes med energiforbruket til nesten 24 000 husstander. CO-gass brukes til oppvarming, røykgass går til fjernvarme og oppvarmet kjølevann til smoltproduksjon. Fremtidsplanene er ambisiøse, og er blant annet knyttet til hydrogenproduksjon, biokarbon- og batteriteknologi og akvatiske og vannkulturelle (akvakultur) industrier.

Om FREYR

FREYR er et norsk selskap som planlegger en kombinert 32+2 GWh litiumbasert batterifabrikk og en 600 MW vindmøllepark i kommunene Rana og Nesna i Nordland. Selskapet vil levere produkter til det hurtigvoksende markedet for elektriske kjøretøy i Europa, samt utvikle ytterligere markeder innenfor segmentene sjøfart, lagring, flyindustri og offshore gjennom klyngebaserte FOU-initiativ sammen med ledende norske og europeiske institusjoner og bedrifter.

FAKTA

Tiltakshaver: FREYR AS

Verdi: cirka 40 milliarder kroner

Prosjektleder: Metier OEC AS

RI Reguleringsplan: Norconsult AS

Arkitekt forprosjekt: Norconsult AS

Arkitekt, rammeavtale: Rambøll Norge AS

RI Energi: Rambøll Norge AS

RI Miljø: Rambøll Norge AS

 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Smart.


 

Last også ned vår rapport om: De 100 kommunene som har de største prosjektplanene

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår